skoczek1155 Opublikowano 29 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Witam jestem zainteresowny kupnem regulatora temperatury tylko jestem w tym zielony mam piec per eko i sterownik komfort najlepszy regulator dla mnie to bezprzewodowy kaloryfery mam jeszcze żeliwne wiec pokretla mam zwykle mam pytanie jaki najlepszy sterownik do tego jak go podlaczyc ? przy sterowniku jest takie wejscie jak na czincze czy to do tego sluzy i wsumie czy regulatorem mozna sterowac do ustawiania temperatury na piecu? jak juz mowilem jestem zielony w tych sprawach Cytuj
marcin Opublikowano 29 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Pokojowe regulatory temperatury działają na prostej zasadzie - zwierają styki, gdy temperatura w pomieszczeniu przekroczy zadaną i rozwierają, gdy spadnie poniżej (lub odwrotnie w zależności od tego z jakim urządzeniem mają współpracować). Tak czy inaczej sterownik może nakazać kotłowi obniżenie temperatury bądź przejście w stan podtrzymania. Z pewnością nie jest tak, jak ja kiedyś myślałem, czyli nie ma tutaj płynnego sterowania temperaturą wody w kaloryferach - są 2 pozycje - grzej/nie grzej. Przynajmniej tak to jest w tych najbardziej popularnych sterownikach. Natomiast co do Twojego konkretnego kotła tu już musisz poczekać na wypowiedzi osób znających ten kocioł. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 29 Stycznia 2010 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2010 Funkcję sterowania płynnie temperaturą posiadają tylko zaawansowane technologicznie sterowniki, posiadają dodatkową funkcje szybkiego podgrzewu czyli w momencie przejścia ze stanu obniżenia otwierają maksymalnie przepływ w celu jak najszybszego dogrzania po czym przy zbliżaniu się do zadanej temperatury przechodzą w tryb pracy normalnej. Niestety sterowniki takie są drogie a nawet bardzo drogie (posiadają funkcję regulacji od temperatury zewnętrznej). Tu sterownik trochę prostszy A_20_reg._mieszk_z_si_._instrukcja_obslugi_30_69.pdf SRS2002_A5.pdf ten dobry ale drogi (są już nowsze wersje, ja posiadam starczą od tej. Ceny od 1600 zł. Aha i sterują one nie tyle kotłem co zaworem regulacyjnym Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi