Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Zwracam się do was o poradę. Mam stary kocioł który przepalił u mnie może z 2 tony węgla. Stał jako awaryjny który był tworzony do spalania zrębki. Z boku ma miejsce na połączenie do paleniska w którym spalana byłaby zrębka. Kocioł chcę wstawić do garażu, przy garażu mam przybudówkę którą będę remontował dla mamy, do ogrzania będzie 44m nieocieplonego mieszkania no i jeszcze pewnie w garażu dam nagrzewnice albo grzejniki bo strasznie pordzewiały narzędzia. image.thumb.jpeg.61303223c04ef7a51d1605f2ad080d29.jpeg

Kocioł górnego spalania wykonany przez lokalnego spawacza według projektu mojego ojca. Posiada w komorze zasypowej przed przejsciem na wymiennik pionowy 10 rur wodnych o dlugości 60cm, potem spaliny wchodzą górą na 1 wymiennik pionowy i potem dołem przechodzą do 2 komory wymiennika i potem do komina. Jak oceniacie przepływ spalin przez ten wymiennik? Jak kocioł pracował to nie wpadłem na pomysł z pomiarem temperatury spalin więc za bardzo nie wiem jak z jego wydajnością. Do grzania tego mieszkanka jest to za duża bestia, planuje zmniejszyć palenisko i wyłożyć je szamotami. Póki będzie dało się kupić węgiel to będzie palone węglem i drewnem na rozpałke. Spalanie samego drewna w tym kotle chyba mija się z celem. Jak węgla braknie to myślałem wstawić palnik peletowy w ten boczny otwór. Obecnie w tym mieszkaniu jest kocioł który ma z 35 lat. Układ otwarty pracuje na grawitacji. Nie wiem ile tamten kocioł wytrzyma smrodzenia więc planuje taką modernizacje. Ten układ napewno bym zamknął i wyspawał sprzęgło. Proszę o poradę czy idę w dobrym kierunku czy jednak to jest utopia. Pozdrawiam!

image.thumb.jpeg.1e6b5af299dfe0ae50a0fd054bd146bd.jpeg

490993767_1676938446519905_806669060837016870_n.thumb.jpg.94987bc5e9408ebcdc490655b7965658.jpg

Opublikowano

A jak tam z ustawą antysmogową? Bo się napracujesz, a przyjdzie urzędas i tyle z pracy.

Opublikowano (edytowane)

To mieszkanko nie jest ewidencjonowane, w domu mam 5 klase z buforami więc tam nie trafi żaden urzędas, na donos też bym nie liczył.

W jakiś sposób musze tam obieg grzewczy zrobić. 

M-mieszkanie

D- Dom

B- Biuro

Jeszcze myślałem czy nie puscić obiegu grzewczego z domu. Z domu do biura mam puszczone rury w ziemi PP40 w podwójnej izolacji (tej szarej no ale to nie ja robiłem, ledwo upchane w rure kanalizacyjna) zamkniete w rurze od kanalizy 110 zasilanie osobna rura kanalizacyjna i powrót osobna. To z domu do biura jest jakos z 14m no i z tego biura do mieszkania jest jeszcze z 20m. Robiąc instalacje napowietrznie przez nieogrzewane garaże gdzie hula wiatr to nawet jakbym dał izolacje 42x32 to będą spore straty, chyba że kupić preizolowana rure i w ziemi zakopać. 

Jednak rozsądek mi mówi że lepiej jednak wydzielić tam osobne źródło ogrzewania. 

Szukam pomysłu i inspiracji bo do domu chce kobietę sprowadzić a nie mam zamiaru popełniać cudzych błędów i zamieszkać z rodzicami czy teściami 😁

image.png.ec410724901caa448e5eca54bf8adb6e.png

Edytowane przez kosmoski