Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chciałbym prosić o radę gdzie szukać przyczyny mojego problemu.

Problem polega na buczenie w rurach gdy włączę w kranie wodę ciepłą , słychać przez 1.5 sekundy takie buczenie które niesie się po rurach , zauważyłem że gdy się to dzieje manometr od ciśnienia wody zimnej skacze jak szalony po czym się uspokaja .

Dodam że bojler mam 200 litrów, woda grzaną z kotła na ekogroszek układ zamknięty do tego zbiornik przeponowy.

Dodam że problem się zaczął odkąd fachman zmienił mi wspomniane naczynie przeponowe , ponieważ stare strzeliło i się woda lała. Zalozył mi zbiornik o pojemności 12 litrów. Poprzedni montowany oryginalnie miał pojemnosc 24 litrów , i pytanie czy to przez to moze występować dziwne buczenie i gwizd w rurach? Jeżeli tak to jaki wpływ ma na cały układ mniejsze naczynie przeponowe ?

Opublikowano

Można policzyć czy naczynie jest odpowiednio dobrane ale potrzeba więcej informacji. Skorzystaj z kalkulatora reflex.
Według mnie 12 litrów jest za małe.

Opublikowano

Jakie informacje potrzebne to napiszę

Wodę podgrzewam do 50 st

Bojler 200 litrów

Naczynie przeponowe 12 litrów

Zawór bezpieczeństwa otwarcie 6 bar

Ciśnienie w sieci 4 bar

Temp wody w sieci ok.7 stopni

Co jeszcze potrzeba ?

Opublikowano

Moc kotła?

A jakie masz teraz ciśnienie w naczyniu?

Opublikowano

Przyjmuje się pojemność naczynia przeponowego do CWU nie mniejszą niż 4% pojemności zbiornika.

Opublikowano
19 godzin temu, MikiQ napisał(a):

Moc kotła?

A jakie masz teraz ciśnienie w naczyniu?

10 kw na ekogroszek

Ciśnienie w naczyniu dałem na 3,5 bar w sieci mam 4 bary a przy poborze spada do 3 - 3,5 bara

9 godzin temu, Tuptus napisał(a):

Przyjmuje się pojemność naczynia przeponowego do CWU nie mniejszą niż 4% pojemności zbiornika.

No to wydaje mi się że mam dobrany zbiornik teraz dobrze a prędzej miałem za duży, a na za dużym nie pamiętam żebym miał jakieś problemy z buczeniem

19 godzin temu, MikiQ napisał(a):

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, MikiQ napisał(a):

Według mnie 12 litrów jest za małe.

Kalkulator Reflax-a liczy NP  na poziomie 8l

Najprawdopodobniej są za duże opory przepływu na zasilaniu bojlera, i stąd te skoki ciśnienia.

Jak było większe naczynie to woda była pobierana większym strumieniem z naczynia, a nie tylko z rury zasilającej.

Jak przeszkadza, to dać większe naczynie lub drugie takie same

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Jak to się dzieje tylko na jednym kranie, to podejrzenie pada na głowicę w baterii (kranie).

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Kalkulator Reflax-a liczy NP  na poziomie 8l

U mnie na kalkulatorze reflexa pokazuje minimalne 10 litrów przy 50 stopniach a przy 55 stopniach 13 litrów.

Edytowane przez MikiQ
Opublikowano

Wiem. Wpisałem dane jakie podał autor tematu. Moc wpisałem 15 kW ale takiej informacji autor nie podał.