Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Jaka instalacja ogrzewania pod艂ogowego w nowym mieszkaniu 55m? Od A do Z.

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez Gonzo19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze艣膰 馃檪

Chcia艂bym wykona膰 instalacj臋 ogrzewania pod艂ogowego w mieszkaniu 55m od dewelopera. Mam ju偶 zamontowany piec dwufunkcyjny Berreta CIAO X 25C. Pod艂oga b臋dzie drewniania albo winylowa, a wi臋c temperatura posadzki nie powinna przekracza膰 27 stopni.

Pytanie co dalej, aby wykona膰 prawid艂owo instalacj臋 ogrzewania pod艂ogowego?

Zastosowa膰 rurki kan-therm bluefloor 16 mm PEX w odst臋pach 10 cm na ca艂o艣ci powierzchni? Wykona艂em rysunek instalacji rurek i wysz艂o 8 p臋tli o maksymalnej d艂ugo艣膰i 65 m.

Firma, kt贸ra montuje dla dewelopera piece i kaloryfery zaoferowa艂a mi rozwi膮zanie:

Monta偶 rodzielacza (8 p臋tli + r臋cznikowiec na niskiej temperaturze) ze sterownikiem, si艂ownikami i regulatorami w ka偶dy pomieszczeniu (tech sterowniki). Dodatkowo czujnik pogodowy.

Czy takie rozwi膮zanie jest dobre? Mo偶e lepiej bez pogod贸wki? Czy mo偶e w og贸le powinno by膰 bez regulator贸w w pokojach i tylko sterowanie pogodowe czyli t膮 krzyw膮 grzewcz膮?聽

Zale偶y mi na cieplejszej 艂azience ni偶 b臋d膮 pozosta艂e pomieszczenia (艂azienka 23 stopnie - reszta mieszkania 20 stopni).

Bardzo prosz臋 o pomoc aby wiedzie膰 jakie wybra膰 rozwi膮zanie - jak powinna wygl膮da膰 prawid艂owo dzia艂aj膮ca instalacja.

Dzi臋kuj臋 bardzo i pozdrawiam serdecznie 馃檪

Opublikowano

Firma proponuje to na czym zarobi krocie, a Tobie to najmniej potrzebne.

Mieszkanie 55m虏 i sterowanie w ka偶dym pomieszczeniu? 呕art i to g艂upi.

Opublikowano

Pogod贸wka, to termistor za kilkana艣cie groszy wystawiony za okno i pod艂膮czony do pieca.
A sterowanie w pokojach przy pod艂og贸wce to nie ma sensu, po pierwsze ktokolwiek co艣 ustawi na tym sterowaniu, to b臋dzie czeka艂 na efekt kilka godzin, po drugie pod艂ogi z innych pomieszcze艅 b臋d膮 wp艂ywa膰 na inne pomieszczenia.
Trzeba by te偶 zobaczy膰 jak膮 ten piec ma minimaln膮 moc, bo mo偶e by膰 za du偶a do pracy z pod艂og贸wk膮 na 55 metrach i trzeba b臋dzie kombinowa膰 偶eby nie traktowa艂.

3,1 kW jest minimaln膮 moc pieca 偶eby grza膰 wod臋 25 st C max, to chyba nie b臋dzie dzia艂a膰 dobrze. Je偶eli piec ma kontrol臋 temperatury powrotu to b臋dzie si臋 wy艂膮cza艂, bo nie sch艂odzi si臋 ta woda w rurkach.

Opublikowano (edytowane)

@esselite W za艂膮czniku doda艂em tabliczk臋 znamionow膮 i dane techniczne pieca z instrukcji obs艂ugi. Chyba 20 stopni?

Oczywi艣cie zale偶y mi aby to by艂o wykonane prawid艂owo, nieprzep艂acone i aby w 艂azience by艂o najcieplej mimo, 偶e pomieszczenie jest co do zasady ch艂done bo od p贸艂nocy ze 艣cian膮 zewn臋trzn膮 i du偶ym oknem oraz scian膮 od klatki schodowej, kt贸ra nie b臋dzie ogrzewana wi臋c b臋dzie ci膮gna膰 ciep艂o z mojej 艂azienki聽馃槥

@Gonzo19 Te偶 mam takie wra偶enie jak zacza艂em sobie czyta膰 w internecie o instalacjach. W takim razie co proponujesz? Do pieca tylko czujnik pogodowy Berrety + rozdzielacz na 9 wyj艣膰 z rotometrtami (8 p臋tli + r臋cznikowiec) + skrzynka natynkowa i co艣 jeszcze? Jaki艣 jeden regulator do pieca pod艂膮czny z przedpokoju? Wtedy tylko ustawi膰 jakie艣 przep艂ywy na rotometrach r臋cznie?

Pami臋tajcie prosze o tym drewnie albo winylu na posadzce.聽

Dzi臋kuje i pozdrawiam

dan tech piec.JPG

rzut ogrzewania.JPG

projekt rurek odstepy 10.JPG

1000003914.jpg

Edytowane przez itozga
Opublikowano

Dok艂adnie tak. Czujnik temperatury zewn臋trznej do kot艂a, a reszta w.g zamieszczonego schematu plus drabinka. Regulacja na rotametrach.聽

Z tym, 偶e 20掳C w pomieszczeniach to b臋dzie ciut ma艂o. Zw艂aszcza jak nie ma rekuperacji . Ale to inny temat.

I pami臋taj , instalacja CO a zw艂aszcza pod艂og贸wka nie lubi pracy taktowanej. Pompa powinna pracowa膰 ca艂y czas bez wy艂膮czania. A zmienia膰 si臋 tylko temperatura medium grzewczego.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Gonzo19 napisa艂(a):

Dok艂adnie ...

Wed艂gu kt贸rego schematu? Ten schemat ogrzewania dosta艂em od dewelopera - to jest chyba ich projekt. Teraz chc臋 wykona膰 pod艂og贸wk臋 tam i wykorzysta膰 piec, kt贸ry ju偶 mam.

Chcia艂by wi臋cej ni偶 20 stopni. To wykonawca wyreguluje piecem lub rotometrami? Sypialnia i salon jest mocno przeszklony od po艂udnia wi臋c powinno by膰 ciep艂o, a mo偶na dogrza膰 klimatyzacj膮, kt贸ra te偶 b臋dzie w standardzie.

Natomiast mocno chc臋 dogra膰 zimn膮 艂azienk臋.

W takim razie potrz臋buj臋 to co poni偶ej?

1. Piec dwufunkcyjny Berreta (mam)

2. Czujnik pogodowy pod艂膮czony do pieca Berreta

2. Najprostszy rozdzielacz 9 sekcji z rotometrami - jakiej firmy wybra膰?

3. Rurki 16 na pod艂og臋, a do zasilania rozdzielacza 26? - firma聽kan therm?

4. Skrzynk臋 - rozdzielnic臋

Instalacja bez sterownika, regulator贸w pokojowych i si艂ownik贸w? 呕adnych zawor贸w 3D albo mieszaczy? Wysz艂oby troche taniej ni偶 mi proponowali聽馃憤

Czy dobrze czytam, 偶e mo偶na ustawi膰 na piecu najni偶sz膮 temperatur臋 20 stopni?聽馃榾

Z g贸ry przepraszam zag艂upie pytania. Dzi臋kuj臋 i pozdrawiam.

Edytowane przez itozga
  • Rozwi膮zanie
Opublikowano
16 minut temu, itozga napisa艂(a):

Wed艂gu kt贸rego schematu? Ten schemat ogrzewania dosta艂em od dewelopera - to jest chyba ich projekt. Teraz chc臋 wykona膰 pod艂og贸wk臋 tam i wykorzysta膰 piec, kt贸ry ju偶 mam.

Ten od developera jest na grzejnikach. Chodzi艂o mi o taki mieszany. Troch臋 tego troch臋 tego drugiego czyli to co jest od pieca do rozdzielacza wraz z rozdzielaczem od developera a reszta Tw贸j schemat podlogowki.

20 minut temu, itozga napisa艂(a):

W takim razie potrz臋buj臋 to co poni偶ej?

1.

.....

Tak to wystarczy.

Dok艂adaj膮c zawor3D potrzebowalbys jeszcze jedn膮 pomp臋, si艂ownik i sterownik. Bez sensu. Musia艂by艣 rozbudowa jeszcze bardziej ca艂o艣膰.

24 minuty temu, itozga napisa艂(a):

Czy dobrze czytam, 偶e mo偶na ustawi膰 na piecu najni偶sz膮 temperatur臋 20 stopni?

Tak wychodzi z instrukcji. Raczej z tak niskiej nie b臋dziesz korzysta艂.

Opublikowano
16 minut temu, Gonzo19 napisa艂(a):

Tak to wystarczy.

Chcia艂bym bardzo Ci podzi臋kowa膰 za pomoc 馃檪

Dopytam jeszcze odno艣nie oblicze艅 bo tutaj kolega z forum zarekomenowad艂 si臋 z wykonaniem oblicze艅 systemu grzewania pod艂ogowego. Domy艣lam si臋, 偶e m贸j wykonawca tego nie wykona艂.

Czy taki projekt jest tutaj potrzebny skoro ju偶 tyle wiem jak ma by膰 zbudowana instalacja?

Opublikowano

Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych. Ja nie mam kot艂a gazowego a on rz膮dzi si臋 troch臋 innymi prawami.

Opublikowano
4 godziny temu, itozga napisa艂(a):

Oczywi艣cie zale偶y mi aby to by艂o wykonane prawid艂owo, nieprzep艂acone i aby w 艂azience by艂o najcieplej mimo, 偶e pomieszczenie jest co do zasady ch艂done bo od p贸艂nocy ze 艣cian膮 zewn臋trzn膮 i du偶ym oknem oraz scian膮 od klatki schodowej, kt贸ra nie b臋dzie ogrzewana wi臋c b臋dzie ci膮gna膰 ciep艂o z mojej 艂azienk

Ta podlogowka wyladuje tez na scianach.

13 minut temu, itozga napisa艂(a):

Domy艣lam si臋, 偶e m贸j wykonawca tego nie wykona艂.

Moze zapytaj nie domyslaj sie. Dla porownania mozesz zrobic drugi gdzie chcesz - wyniki beda rozne.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, PioBin napisa艂(a):

Ta podlogowka wyladuje tez na scianach.

Mia艂em nadzieje, 偶e wystarczy na ca艂ej powierzchni posadzki w 艂azience. Jest te偶 r臋cznikowiec, kt贸ry b臋dzie mia艂 temperatur臋 jak pod艂oga, ale ma tez dodatkow膮 g艂owic臋 elektryczn膮 wi臋c b臋d臋 m贸g艂 podnie艣膰 jego temp. i powinno wystarczy膰.聽

Zapotrzebowanie 艂aznienki wed艂ug tego projektu to oko艂o 500W. Z pod艂og贸wki b臋dzie ze 300W i z r臋cznikowca ze 300W. Jest sens my艣le膰 o ogrzewaniu jeszcze 艣cian? Dodatkowo mog臋 ociepli膰 艣cian臋 o wew. Mam na tyle szerok膮 艂azienke.

Kto mi zrobi projekt to bez znaczenia. Dopytuj臋 tylko o jego potrzeb臋

Edytowane przez itozga
  • 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Cze艣膰, rozmawia艂em ze znajomym i zw贸ci艂 mi uwag臋 na moc minimaln膮 pieca sugeruj膮c, 偶e je艣li jest wysoka to trzeba w takiej istalacji stosowa膰 sprzeg艂o?

Tabliczk臋 znamionow膮 i dane techniczne pieca poda艂em wy偶ej. Nie jestem w stanie odczyta膰 czy moc minimalna jest 3,1 kW czy 8,2 kW? Prosz臋 o porad臋 bo nie ukrywam, 偶e mnie nastraszy艂 nieprawid艂ow膮 prac膮 pieca i bardzo wysokimi rachunkami za gaz?

Dzi臋kuj臋 bardzo i pozdrawiam serdecznie.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.