Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz przeprowadzać destrukcję, to lepiej na mostach. Taniej będzie dokupić pręt niż sprężyny.

Średnica nie więcej niż obecnych prętów. Mniejsze średnice będą miały tylko więcej luzu.

Opublikowano (edytowane)

Tak to wyszło. Ale niestety nie obyło się bez cięcia prętów. Inaczej nie dało rady. Biłem prętem tak jak kolega mówił ,ale zauważyłem że w tych płomieniówek ach się nieźle tam oznaczył sprężyny więc kręcąc sprężyny do góry udało się je wyciągnąć. Teraz tylko muszę kupić taki okrągły pręt i coś wymyśleć na końcach takie jak by blokady. Jak był oryginał.

O tych blokadach miałem na myśli 

IMG20250314142639.jpg

IMG20250314142629.jpg

IMG20250314143031.jpg

IMG20250314143026.jpg

Edytowane przez criss20ster
  • Lubię to 1
Opublikowano

Nowy pręt przewiercisz, założysz zawleczkę i wyjdzie na to samo.

Opublikowano

Kuźwa jaki ja głupek przecież to oczywiste. Za dużo emocji człowiek i nerwow stracił chyba. A czym wyczyścić smole i takie czarne okopcone elementy. Bo rozebrałem wentylator i łopatki były czarne i takie Ala mazi. Czopuch też z tyłu był zawalony popiołem chyba kominiarz zrzucając to zapchał mi czopuch.

IMG20250314150909.jpg

IMG20250314150916.jpg

Opublikowano

Zaje…. ten kociol ze hoho.

Pret poprzeczny przetnij (pozniej sie go pospawa), sprezyny probuj wykrecic wczesniej je obstukujac.

Jak juz dobierzesz sie do plomieniowek to lancuch ma wiertarce (wkretarce) i czyscic az do blachy.

Opublikowano

To się okaże po 3 latach tak wyglądało. Więc pytanie czy instalator mi nie skopał montażu instalacji i nastaw pieca ,skoro wentylator był obklejony smoła i sądzą. Lub też kominiarze jak czyścili jak sądzą spadała z góry na dół to mogła mi czopuch zapchać, co dziś rozebrałem to i wyczyściłem odprowadzenie domkomina zobaczymy. Jutro skręcam bez zawirowywaczy gościu z serwisu zębca mówi że niech pan już nie montuje ja byłem przeciwny temu rozwiązaniu ale konstruktor się uparł. 

Co do łancuchow co masz na myśli podeślij zdjęcie tego na wiertarkę ,chętnie skorzystam z tego rozwiązania. A tak wyglądają wyczyszczone sprężynki w razie w jak będzie trzeba zamontować z powrotem

IMG20250314200459.jpg

IMG20250314200503.jpg

IMG20250314200521.jpg

IMG20250314200530.jpg

IMG20250314200532.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
15 minut temu, criss20ster napisał(a):

Co do łancuchow co masz na myśli podeślij zdjęcie tego na wiertarkę ,chętnie skorzystam z tego rozwiązania

Wpisz w google “lancuch do czyszczenia komina”. Tylko nie kupuj bo to nie ten rozmiar. Skrec samodzielnie kawalki lancucha na pret fi6/8.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

3 kawałki łańcucha po 2 ogniwa tak żeby wyszedł trójkąt ? Bo otwór jak mierzyłem to 40mm. Wycior za słaby będzie co?

Ps 

Dziękuje Wam wszystkim do tej pory za wszelką pomoc jaką okazaliscie w podsuwaniu pomysłów itd. Dzieki piękne jutro składam go i odpalam narazie bez zawirowywaczy. Zobaczymy jak będzie z zadna temp.

Opublikowano (edytowane)

Kombinuj z czego masz. Albo wydatek znikomy.

Recznie to sie zaje… i niczego nie wyczyscisz. Szczotka druciana za slaba. To ma byc uderzenie konkretne. Gorzej jak to jest smola ktora sie klei. Ale ja nic lepszego tam nie widze.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Hmm.... Myślę że też dobry pomysł.na zgazowanie tych płomieniówek ,jeszcze wezmę poszukam 35 mm bo ta chyba może się zapiec. A może jeszcze coś innego jest. Ale dzięki za pomysł 

Opublikowano (edytowane)

Myślę, ze trzeba by było trochę przerobić taką otwornicę.

Otwornica ma 2/3 przerwy tu gdzie tnie.

Są one trochę małe wg mnie. Należałoby kątówką pogłębić tak na 1 cm w stronę gwintu do mocowania pręta i trochę poszerzyć aby nie "zapychała" się za szybko.

Edytowane przez kaz
Opublikowano

Tu masz na myśli naciąć linie pionowe ?

IMG_20250314_222842.jpg

Opublikowano

@criss20ster nie słuchaj niedorzecznych porad, bo sobie możesz dużą krzywdę zrobić, jak taka otwornica gwałtownie zaklinuje się w płomieniówce. 

Wyczyściłeś elegancko z nagaru otoczenie płomieniówek, to poskładaj do kupy ten kocioł, ale bez mechanizmu czyszczącego płomieniówki i ostro rozpal w kotle (nie zapomnij pozatykać boczne dziury).

Za tydzień prawdopodobnie wszystko się wypali i wtenczas użyjesz innych narzędzi w postaci okrągłego wycioru drucianego podłączonego do wiertarki lub wkrętarki.

Opublikowano

Tak te otwory chce zaślepić ,śruba potem podkładka z jednej i 2 strony przed straceniem nakrętka na podkładki dam silikon 300 c bo czerwony lepszy nie kruszy się niż czarny 1200. I wtedy docisgne nakrętka 

Opublikowano

Nie przesadzaj z tym silikonem.
Jak masz takiej długości śruby to skręć razem z podkładkami.

Tam jest podciśnienie wytworzone wentylatorem wyciągowym. Możesz co najwyżej piasku lub popiołu do otworu dosypać.

Opublikowano

Ok mam akurat piasek to sypne tam piasek tylko w sumie śruba wypchnie go. 

Opublikowano
11 godzin temu, criss20ster napisał(a):

Tu masz na myśli naciąć linie pionowe ?

nie, to miałem na myśli

00.jpg

Opublikowano (edytowane)

Odpaliłem piec słychać taki jak by tłumienie przez te płomieniówki. Lecz czy problem bez tych sprężyn taki że płomień skacze 

https://drive.google.com/file/d/1WzSFP7i2cEh2Qcg8FWn3BA_nZFAl7f8P/view?usp=drivesdk

Dodatkowo piec przez brak ciągłego 100% płomienia ta temp mu spada gdzie nie może osiągnąć tych 65 gdzie nie to jak wam pisał na początku tego posta pies gubi nie może dalej osiągnąć choć choć pies chodzi od godziny czasu więc wiem że ta temperatura się powinna mu wyrównać no bo wiadomo pompa też musi rozgonić więc siłą rzeczy ta woda się schładza ale to chyba tak nie wyglądam w praktyce

https://drive.google.com/file/d/1yTOVaAS0RlzJp3kD6dxqqgz4H5wsdGI6/view?usp=drivesdk

Aktualizacja. Chyba jednak stabilność płomienia ma znaczenie bo teraz widzę pisząc ta treść. Że zaczął sobie zbijać moc teraz ma 9,4 w dół  co widać na foto a i temp była już 56 st

IMG20250315121700.jpg

IMG20250315121708.jpg

Opublikowano

Aktualizacja godz 16. Piec przekroczył 60 st https://i.imgur.com/qjhAWiR.png 

https://i.imgur.com/wFg3NjX.png

i płomień cały czas skacze nie utrzymuje 100%. Tak ma być jak nie ma tych "sprężyn"

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze takie techniczne pytanie jak będę modernizował ten piec znosząc go do piwnicy. Lepiej zamontować zawór trzydrożny czy 4 drożny. Instalacja opiera się na grzejnikach. Bo ogólnie czytałem że powrót musi mieć minimum 50 stopni żeby nie tworzył się w rurach kamień kotłowy. Teraz nie mając zaworów żadnego gdzie w tym momencie cały czas tylko pompa steruje to piec widzę dobił wodę na całą na 47 stopni lecz to już wiem że za mało. 

Opublikowano (edytowane)

Z wyboru 3d czy 4d bez bufora, to zawór 4d.

44 minuty temu, criss20ster napisał(a):

musi mieć minimum 50 stopni żeby nie tworzył się w rurach kamień kotłowy

Powrót musi mieć minimum tyle, aby się nie wykraplała para wodna oraz tyle, aby kocioł był w stanie podgrzać wodę do zadanej temperatury. Z kamieniem kotłowym nie ma to nic wspólnego. Poza tym, woda zrzuca związki w niej zawarte tylko raz. Więc jeżeli wody nie wymieniasz, to kamienia kotłowego nie przybędzie.

Edytowane przez kreciq21
Opublikowano

ok tak u mnie bufor nie wejdzie a chce zeby zawór odpowiendio regulowal temp na gzrejniki jaka ma isc to i swoja droga żeby piec osiągał to co ma zadane 

Opublikowano

W sterowniku ustawiasz ochronę powrotu i ustawiasz temperaturę, jaką ma puszczać na instalację. I tyle.

Nie zapomnij o pompie ochrony powrotu.

Opublikowano

Ale mój sterownik do tego onyks 10kw chyba nie ma takiej opcji , bo nawet nie widziałem żeby miał osobno czujkę powrotu