Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Już kilkukrotnie forum mi pomagało i może tym razem dostanę jakieś dobre rady. Otóż po kilku latach przyszło mi sie pożegnać z obecnym "kopciuchem" Zgoda Wieprz. Tzn. kocioł działa wyśmienicie - może jest przewymiarowany (błędy zakupu przed czytaniem forum) ale działa jak żyleta. Ale powód jest inny, normy normy normy.... I przyszedł czas niestety na wymianę. 

Zrobiłem oczywiście ankietę - https://cieplo.app/wynik/2gz8s

I zacząłem się zastanawiać nad kotłem podanym w temacie. Tak również "lekko" ponadwymiar no ale..

Pytanie - macie jakieś opinie co do tego kotła? Tematów i informacji w sumie jak na lekarstwo, co może dobrze świadczyć, bo jak komuś coś działa to raczej nie opisuje tego na forum i nie chwali się tylko żyje prozą życia. No ale może ktoś ma jakieś info że znajomy znajomego albo syn ciotki coś mówił że nie za bardzo bo cośtam? 

Dajcie znać proszę. 

Opublikowano

Mam doświadczenie z kotłami Ogniwo. Jakiś założyłem, sam posiadam na ekogroszek [Ogniwo 😄 ] który pod koniec miesiąca wylatuje z kotłowni i wskakuje kocioł też Ogniwo Pello. Kocioł dobry, wymiennik sprawny. Sterownik prosty w obsłudze z dużą ilością ustawień. W standardzie dostęp do kotła przez Internet z aplikacji, komputera. Palnik Skiepko bardzo prosty w budowie. Obsługa palnika wręcz banalnie prosta. Spala średniej jakości pellet bez problemu. Ten kocioł ma wymiennik pionowy łatwy w czyszczeniu. Czyszczenie ręczne przy pomocy wajchy 😄 , też proste. 

Co ważne, zakładając kocioł na pellet ważna jest poprawna instalacja, dogrzewanie powrotu kotła. 

Opublikowano
10 godzin temu, wuwok1 napisał(a):

który pod koniec miesiąca wylatuje z kotłowni i wskakuje kocioł też Ogniwo Pello.

Ile płaciłeś za piec ?

Przeglądam internet i ile osób tyle opinii. Sam przymierzam się do zmiany pieca, zresztą założyłem także wątek na forum, na którym się wypowiadałeś 🙂 Dzięki

Opublikowano

Płaciłem 14850 zł. Na 23% vat. Zakupiony w styczniu. Miał być marzec, kwiecień ale brak dotacji sprawił że sprzedaż kotłów stanęła.

Nie jestem instalatorem. Jak coś, to samemu coś tam umiem zrobić w kotłowni. Jakoś tak wyszło że mam po rodzinie/znajomych kilka kotłów tego producenta. Stąd pewnie temu wychwalam tak kotły tej marki. Mój mam od 2012r.

Napisałem coś na wzór laurki w poprzednim poście. Z tym że wymiennik jak wymiennik. Każdy kocioł ma podobny, różnią się czyszczeniem ale sprawność zazwyczaj  podobna.

Tutaj jak dla mnie Sterownik jest wart uwagi. Z jednej strony bardzo prosty. Oczywiście jest przeważanie pelletu, ustawia się nadmuch. [W razie dużych komplikacji zdalnie pomagają ustawić kocioł serwisanci sterownika kotła]. Ale to wszystko w prostej formie podane. Tak prostej że założyłem to rodzinie gdzie kobieta lat 50 obsługuje go sama bez problemu. Przeszła z śmieciucha i jest zachwycona łatwością jak i możliwościami sterownika. Mają założony bufor, więc niby instalacja z tych trudniejszych 🙂 Sterowanie z telef niby bajer ale sprawdza się gdy ktoś dostosowuje grzanie budynku do warunków pogodowych i samemu zarządza kiedy ma kocioł być włączony.

Do tego w standardzie możliwość podłączenia bufora i zarządzania nim. To nie każdy kocioł ma i wtedy zazwyczaj należy dokupić drogą dostawkę. Jest także możliwość podpięcia czujnika temp wewnętrznej, zewnętrznej. Po kablu są czujniki dołączone w standardzie. Bezprzewodowo należy sobie dokupić. Serwis działa sprawnie i bardzo dobrze. [Gdy dzwonisz, zamawiasz czy gdy przyjeżdża do awarii sterownika].  Bardzo fajnie działa zarządzanie instalacją CO z mieszaczem 3d, gdzie po dogrzaniu sterownik może wyłączyć pompę CO ale też może obniżyć temp idącą na instalację o tyle ile sami sobie zażyczymy. Przy spadku temp sterownik automatycznie podnosi temp na mieszaczu. Brak przegrzewania i wychładzania budynku.

Jak szukasz kotła to rzeczy na które należy zwrócić uwagę to Sterownik, Palnik, czyszczenie wymiennika. To kocioł a teraz co ważne a może ważniejsze. Instalacja poprawnie wykonana. Bez niej nawet najlepszy Sterownik, kocioł polegnie.

Się rozpisałem.. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za tak obszerną odpowiedź.

Przeglądałem też grupy na FB i raczej spotkałem się z pozytywnymi opiniami na temat tego kotła. 

Chyba przy nim pozostanę, i dokonam zakupu. Zastanawiam sie też czy lepiej zakupić to samemu czy lepiej poszukać instalatora i może cos się przyoszczędzi bo chyba instalatorzy "ulgi" na zakup? Nie wiem czy dobrze rozumuje ale przebija sie w tematach cos na temat 23% a 8% VAT.

Opublikowano

Co do zakupu, instalator kupując ci go instaluje na 8% vat ma już zarobek na kotle. [różnica między 8 a 23%vat] Może tyle będziesz miał taniej. To kwestia indywidualna. Często instalatorzy nie chcą zakładać kotłów których oni nie zakupili. [ukryty zysk] Ale jak pisałem, musisz się dogadać.

Z racji kotła pelletowego, musisz zgłębić wiedzę jak poprawnie wykonać powrót w kotle. Przyda się, wymagana temp powrotu dla Ogniwa to 50 stopni. Polecam sprzęgło lub bufor. Jak coś, zagadaj, wytłumaczę.