magros Opublikowano Niedziela o 18:10 #1 Opublikowano Niedziela o 18:10 (edytowane) Dzień dobry, Mam problem z kotłem gazowym Vaillant VC/VCW 185 EU HL (dwufunkcyjny, otwarta komora spalania). Ostatni serwis urządzenia miał miejsce w 2017 roku i od tego czasu nie było przy nim żadnych prac konserwacyjnych. Obecnie ogrzewanie centralne (C.O.) działa poprawnie, natomiast pojawiły się problemy z ciepłą wodą użytkową (C.W.U.). Kocioł jest zamontowany w łazience na parterze, gdzie znajduje się prysznic i umywalka. Po odkręceniu kranu trzeba czekać około 30 sekund, aż woda stanie się letnia. Na piętrze, w drugiej łazience z wanną, czas oczekiwania jest jeszcze dłuższy. Dodatkowo zauważyłem, że: • Kocioł nie reaguje na regulację temperatury wody. • Spada ciśnienie w instalacji. Wcześniej problem z ciepłą wodą nie był aż tak odczuwalny. Planuję w przyszłości wymianę kotła na model ze zbiornikiem, jednak chciałbym odłożyć ten wydatek na później. W związku z tym zastanawiam się, czy warto teraz przeprowadzić serwis urządzenia, czy lepiej od razu zdecydować się na nowy kocioł. Będę wdzięczny za poradę. Edytowane Niedziela o 18:13 przez magros Cytuj
sambor Opublikowano Wtorek o 08:23 #2 Opublikowano Wtorek o 08:23 Masz zakamieniony wymiennik Trzeba go wymienić lub oczyścić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi