Torfillo Opublikowano 10 Stycznia #1 Opublikowano 10 Stycznia Dzień dobry, Proszę o podpowiedź jaki bojler do cwu kupić. Zmieniam kocioł na pelletowy i zanim wydam pieniądze postanowiłem zapytać tych co się znają. W domu mieszka 5 osób, trzy łazienki, nie planuje instalacji kolektorów, ale jak wystarczy środków to fotowoltaike i owszem. Liczę na fachowe podpowiedzi. Pozd Janusz Cytuj
Awaer32 Opublikowano 10 Stycznia #2 Opublikowano 10 Stycznia 120 litrów będzie przymały trochę. Cytuj
Tuptus Opublikowano 10 Stycznia #3 Opublikowano 10 Stycznia (edytowane) No 120 l szału nie robi. Weź min 200 l. Ja przy 6 osobach (4 kobitki, długie włosy) zdecydowałem się na 300 i dobę wytrzymuje. Wcześniej miałem 150 l gazowy 9 kW i wystarczał na 2 osoby i trzeba było odczekać 30 minut aby ktoś kolejny mógł wziąć prysznic. Edytowane 10 Stycznia przez Tuptus Cytuj
Torfillo Opublikowano 10 Stycznia Autor #4 Opublikowano 10 Stycznia Ok. A konstrukcyjnie który wybrać? Cytuj
Tuptus Opublikowano 10 Stycznia #5 Opublikowano 10 Stycznia Jeśli się zdecydujesz na większą pojemność to stojący. Odnośnie materiału z którego są wykonane to najlepszy z nierdzewki, ale też i cena wysoka. Najpopularniejsze to chyba Galmet i Kospel. Poszukaj po necie bo gdzieś mi mignęła jakaś promka na Kospela ale 300 l, a różnica między 200 l była 249 PLN (jeśli masz miejsce to już lepiej wstawić 300 l). Cytuj
Torfillo Opublikowano 10 Stycznia Autor #6 Opublikowano 10 Stycznia W tej chwili mam leciwy kociol na eko i rownolatek bojler leżący 250 l. Pompka jest dwuletnia. Tak naprawdę nie wiem o co chodzi z tymi wezownicami, bo są zbiorniki z jedną, dwoma ale i bez. Cytuj
Awaer32 Opublikowano 10 Stycznia #7 Opublikowano 10 Stycznia Przy kotle na pellet bierz z 300 litrów. Miałem kiedyś 80 litrów elektryczny na 3 osoby, prysznic bez wanny dawał radę na styk. Wężownice mają powierzchnie w m2 więc czym większa powierzchnia tym lepiej grzeje. Cytuj
Torfillo Opublikowano 10 Stycznia Autor #9 Opublikowano 10 Stycznia Dobra. Zaczyna mi się rozjaśniać. Jeszcze tylko jedna kwestia: czy są bojlery, które będą grzały wodę z kotla, a w lecie z fotowoltaiki? Na logikę to takie ustrojtwo musi mieć i wężownice i jakąś grzałkę.... dobrze kombinuje czy błądzę.... Cytuj
Tuptus Opublikowano 10 Stycznia #10 Opublikowano 10 Stycznia No z PV to grzałka, miejsce na nią mają chyba wszystkie zbiorniki na CWU. Cytuj
Awaer32 Opublikowano 10 Stycznia #11 Opublikowano 10 Stycznia Albo mają wyjście na założenie grzałki. Cytuj
Torfillo Opublikowano 10 Stycznia Autor #12 Opublikowano 10 Stycznia Czyli znaleźć taki z wężownica (jedna?) i już zamontowaną grzałką. Ewentualnie zamontować ją juz teraz, żeby - jak już będzie PV - tylko wetknąć do prądu. Dziękuję Koledzy. Dzięki Wam przez chwilę poczułem się jak specjalista. Przynajmniej w oczach ślubnej. A to ważne chwile. I nieczęsto.... Pozdr Janusz. Ps. Szkoda że ogrzewanie nadal nie działa prawidłowo, ale nic to... Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 11 Stycznia #13 Opublikowano 11 Stycznia Kup kospela pionowy z nierdzewki 200-300 litrów. Mają specjalne gniazdo na grzałkę. Kupisz raz i zapomnisz na x xx lat. Cytuj
Torfillo Opublikowano 11 Stycznia Autor #14 Opublikowano 11 Stycznia Taki jest plan. Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj
Whiro Opublikowano 2 Lutego #15 Opublikowano 2 Lutego Witam. Nie chcę zaczynać nowego tematu więc nadpisze tutaj. Pogrzebałem po internecie i znalazłem Viessmann ews 160. Szukam czegoś takiego o pojemności 100-160 z wężownicą i grzałka elektryczną najlepiej już zamontowaną. Ten Viessmann to koszt prawie 3 tys zł. Czy znajdzie w temacie coś taniej i dobrze lub w tej cenie nierdzewkę? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi