Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Proszę o podpowiedź jaki bojler do cwu kupić. Zmieniam kocioł na pelletowy i zanim wydam pieniądze postanowiłem zapytać tych co się znają. 

W domu mieszka 5 osób, trzy łazienki, nie planuje instalacji kolektorów, ale jak wystarczy środków to fotowoltaike i owszem. 

Liczę na fachowe podpowiedzi.

Pozd

Janusz

Opublikowano (edytowane)

No 120 l szału nie robi. Weź min 200 l.

Ja przy 6 osobach (4 kobitki, długie włosy) zdecydowałem się na 300 i dobę wytrzymuje. Wcześniej miałem 150 l gazowy 9 kW i wystarczał na 2 osoby i trzeba było odczekać 30 minut aby ktoś kolejny mógł wziąć prysznic.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Jeśli się zdecydujesz na większą pojemność to stojący. Odnośnie materiału z którego są wykonane to najlepszy z nierdzewki, ale też i cena wysoka.

Najpopularniejsze to chyba Galmet i Kospel.

Poszukaj po necie bo gdzieś mi mignęła jakaś promka na Kospela ale 300 l, a różnica między 200 l była 249 PLN (jeśli masz miejsce to już lepiej wstawić 300 l).

Opublikowano

W tej chwili mam leciwy kociol na eko i rownolatek bojler leżący 250 l. Pompka jest dwuletnia. Tak naprawdę nie wiem o co chodzi z tymi wezownicami, bo są zbiorniki z jedną, dwoma ale i bez. 

Opublikowano

Przy kotle na pellet bierz z 300 litrów. Miałem kiedyś 80 litrów elektryczny na 3 osoby, prysznic bez wanny dawał radę na styk. Wężownice mają powierzchnie w m2 więc czym większa powierzchnia tym lepiej grzeje.

Opublikowano

Dobra. Zaczyna mi się rozjaśniać. Jeszcze tylko jedna kwestia: czy są bojlery, które będą grzały wodę z kotla, a w lecie z fotowoltaiki? Na logikę to takie ustrojtwo musi mieć i wężownice i jakąś grzałkę.... dobrze kombinuje czy błądzę....

Opublikowano

No z PV to grzałka, miejsce na nią mają chyba wszystkie zbiorniki na CWU.

Opublikowano

Czyli znaleźć taki z wężownica (jedna?) i już zamontowaną grzałką. Ewentualnie zamontować ją juz teraz, żeby - jak już będzie PV - tylko wetknąć do prądu. 

Dziękuję Koledzy. Dzięki Wam przez chwilę poczułem się jak specjalista. Przynajmniej w oczach ślubnej.

A to ważne chwile. I nieczęsto....

Pozdr

Janusz.

Ps. Szkoda że ogrzewanie nadal nie działa prawidłowo, ale nic to...