Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Beretta CIAO S 20 csi - jaka temperatura na piecu do centralnego ogrzewania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może lepiej zmienić mieszkanie, chyba najlepsze wyjście. Sąsiedzi grzeją mało Ty w sumie też, ciągle wachania temp. sciany nawet nie zdążą coś zakumulować. Zakładam że potrzeba Ci od 10-15kW co będzie generowało teraz w 2025zl nawey 10tys zl a w 2026 13tys zł.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.01.2025 o 15:26, sambor napisał(a):

Tu trzeba przeliczyć jakie są moce tych grzejników ( wielkości fizyczne)  i ew pozmieniać je tak aby mogły być zasilane temp 50-55C, a nie 70-75C,

Wtedy gazu będzie mniej schodziło a grzejniki będą lepiej ciepło oddawały.

Jakie masz te grzejniki?

Daj foto, albo dane katalogowe.

Metoda grzania z większymi przerwami jest najbardziej paliwochłonna.

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

Mam 7 takich grzejników:

https://drive.google.com/file/d/1Wlw6rnWJBE-pb72FLEXCF_ef76NlCDlJ/view?usp=sharing

I jeden taki duzy w lazience:

https://drive.google.com/file/d/1xp--WuVsodlT7oF8FTZcn7Iv-P4tcO7C/view?usp=sharing

Spisywalem ile teraz gazu na dobe mi idzie iwychodzi tak:

zużycie temp zew data
-5.32 1 10.01
-6.03 1 11.01
-5.38 1 12.01

Od tego trzeba odjac 1m za cwu (temp cwu na piecu to 42C a CO to 60 - 70 bo piec sam wskakuje na te 70C)

Temp na sterowniku komfortowa to 20,4C a temp nocna ta nizsza to 18,8C histereza 0,2C

Piec jest ograniczony praca czasowo na temp komfortowa wiec wlacza sie tylko na 1h o 5, 16 i 19 obojetnie czy osiagnie te temperature czy nie, jak bylo cieplej to sie wylaczal wczesniej bo osiagal temp komfortowa.

Mam czujniki temp w kazdym pokoju takie inteligentnego domu i zauwazylem ze najdluzej utrzymuje sie temperatura pomiedzy 19,5 i 18,5C czyli jak wlaczy sie spiec to w godzine nagrzewa mi pokoje do okolo tych 20,5C potem w 1,5h temp spada do 19,5 i ta temperatura do tych 18,5C nawet i 8h schodzi (zalezy jak zimno na dworze i czy wieje bo jak wieje to jest szybciej okolo 4 -5 h schodzi do tych 18,5C). 

Okna mam plastiki ale sa mega wysokie bo prawie do samego sufitu (3,6m). Dzwi wejsciowe ze wsploczynnikime 0,8. Klatka schodowa nie grzana wiec jak jest na dworze 1C to na klatce tez jest 1C i pewnie dlatego w lazience mam 16C bo jest ze sciana od klatki. 

Zaczelismy myslec nad sprzedaza lub zamiana tego mieszkania na mniejsze (mieszkamy w 2 osoby i syn jest naprzemiennie 2tyg w miesiacu) ale nie chcemy samochodu wiec to mieszkanie jest idelannie w centrum dla nas bo wszedzie komunikacja miejska dojezdzamy i ciezko bedzie znalesc drugie takie. Jak je kupowalem to 1mk2 kosztowal 3K. Jest wyremontowane ale nie ocieplone. 

Wiec sam nie wiem co dalej. Czy rzeczywiscie obnizyc te sufity i zmienic piec na kondensacyjny? Ocieplic sciany wewnatrz zmniejszajac metraz? 

Edytowane przez aureum
Opublikowano

Grzejniki są jedno płytowe?

jak tak, to trzeba je zmienić na dwu lub 3 płytowe i wtedy zmniejszyć temp zasilania do 50C, jedynym problemem będzie łazienka, gdzie pewnie potrzeba grzejnika z prawdziwego zdarzenia, a nie tylko drabinki

Sama zmiana kotła nic nie da, gdyż bez zmiany grzejników i tak będzie musiał chodzić na temp takiej samej jak obecny.

Obniżenie sufitu też zrobi jakieś oszczędności, jakie? trudno tak w ciemno odpowiedzieć.

Opublikowano

Nie wiem do konca jak to sparwdzic ale grzejniki maja po jednej plycie na zewnatrz a w srodku sa zeberka takie zygzakowe, nie ma plyty w srodku. 

Zauwazylem tez ze 2 grzejniki te co sa jako ostatnie w salonie do polowy sa zimne (ale odpowietrzone sa bo cieknie wod z odpowietrzenia), nie wiem czy to tak ma byc bo roznie pisza w necie.

Opublikowano (edytowane)

Głowice sa rozkrecone ma maxa na 5. 

image.png.245d9e6ae826c17fd3213439fd12a7a6.png

Nieciekawie to wyglada 😕 .... Moze trzeba jednak isc w pompy ciepla czyli klime powietrze powietrze bo na 2 pietrze w kamienicy nie da sie przeciez pompy woda ziemia czy woda zamontowac... Co ta Unia robi ludziom zwyklym... 

image.thumb.jpeg.f2341a5f382f0bf9f2a708a6e17bbf9b.jpeg

Edytowane przez aureum
Opublikowano

Przy pompie ciepła też trzeba większych grzejników! I to dużo większych niż do gazu!!!

Więc trzeba myśleć o większych grzejnikach i o obniżeniu temp wody w instalacji

Opublikowano

Jeżeli grzejesz tylko 3x1h na dobę to nie zejdziesz z zużycia, bo musisz w bardzo krótkim czasie "wtłoczyć" dużo ciepła do mieszkania. Obojętne jaki kocioł (zwykły czy kondensacyjny), grzejniki (22 czy 33), to i tak musisz te np 50kWh wyprodukować w 3h. Klimatyzatory? Ile musiałbyś ich mieć? Pompa ciepła? Ona też musi mieć moc i do tego temperature do grzejników. A prąd z sieci? Myślisz że będzie taniał? Bez PV, magazynu i mieszkania jak termos zapomnij.

Szukaj mniejszego mieszkania, albo pogódź się z kosztami.

Opublikowano

Pomly ciepla takiej na grzejniki to chyba na 2 pietrze w kamienicy nie zamontuje, myslalem bardziej o powietrze powietrze, Ta jedna co mam 3,5kw w lato schladza salon i sypialnie (lacznie 50mkw) bo mam drzwi wielkie przejsciowe pomiedzy tymi pokojami, jak bylo chlodniej to i nagrzewala oba te pomieszczenia, piec wlaczylem w listopadzie dopiero. U dziecka w pokoju okolo 18mkw jest najchlodniej bo ma jedna sciane od drugiej kamienicy i jedna na podworko, moze tam tez zamontuuje taka klime 2,5kw to w lato nie bedzie miec 30C a w chlodniejsze dni zamaist wlaczac piec dla niego to klima podgrzeje. Slabo to wszystko wyglada przez te zielone lady. Mniejsze miekszaknie mogloby pomoc ale czy az tyle? Kolega ma 47mkw z grzaniem miejskim i mu 5k wychodzi za grzanie w roku jak ma 21C, w tym roku siedzi na 18C i dogrzewa sie klima tez. 

Czyli ewentualnie te grzejniki na grubsze 3 plytowe? I obnizenie sufitow.. 

Opublikowano

Rodzice płacą 870 złotych czynszu za 60 m2 3 pokoje, blok ocieplony z 1990 roku w tym jest gaz do kuchenki, woda zimna i ciepła, ogrzewanie, wywóz śmieci 2 osoby, fundusz remontowy i sprzątanie klatek. Normalna spółdzielnia mieszkaniowa jakich wiele w Polsce. Rocznie to ponad 10 tysięcy, grzeją na 21 stopni a w mieszkaniu czuć chłód.

Opublikowano

Dobrze byłoby przeanalizować system ogrzewania, grzejniki oraz moc kotła lub pompy ciepła w kontekście realnych potrzeb grzewczych. Przejście na efektywniejsze rozwiązania, jak np. większe grzejniki lub pompa ciepła, może rzeczywiście pomóc w obniżeniu kosztów, ale również wymaga inwestycji i przemyślanej zmiany w instalacji.

Opublikowano (edytowane)

No coz.. Pomierzylem temperature scian termoemetrem dotykowym z pracy. 

Sciany dzialowe w pokojach maja miedzy 19,2C a 19,6C a sciany od elewacji te co ida na zewnatrz maja 16,2C do 16,5C

Sciana w lazience od klatki schodowej ma 15,5C i tak samo sciana od elewacji a dzialowe maja 19,2C

Pozostaje mi czekac az umra emeryci co nie zgadzaja sie na ocieplenie elewacji bo nie chca podwyzszenia funduszu remontowego bo im jest cieplo przy 17C w domu. 

Zaczne sie rozgladac za firmami co ocieplaja od wewnatrz sciany od ewleacji. Mniejszy metraż przy 100mkw mi nie straszny. 

Edytowane przez aureum