Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Beretta CIAO S 20 csi - jaka temperatura na piecu do centralnego ogrzewania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Zmagam się z tym piecem i ogrzewaniem w domu. Kamienica nie ocieplona 100 mkw, wysokosc pomieszczen 3,6m, grzejniki metalowe, rurki miedziane. 

Kompletnie się na tym nie znam ale za to widzę rachunki za gaz. Obecnie aby utrzymac temperature w przedzialem 19 - 20C piec jest ustawiony na 70C (grzejniki maja w specyfikacji zasilanie 75C a oddawnia 55C i zaprogramwany jest na Salusie ze ma sie wlaczac nie wiecej jak 3 h dziennie. Czyli o 5 rano bo o 6 wstajemy, potem o 16 jak wracamy do domu i o 19 bo o 20 idziemy sie kapac a w lazience niestety mamy pomimo 2 grzejnkow o mocy razme 3000W caly czas 15C do 18C wiec zimno...

Przy takim grzaniu rachunki rocznie (piec grzeje tez wode beizaca) okolo 5600 zl... 

Pytanie czy mozna jakos inaczej ustawic cale to grzanie zeby bylo cieplej a nie wiele drozej? Czy jak piec by chodzil dlzuej ale z mniejsza temperatura zeby utrzymac te 20C mniej wtedy spala? Treaz w tym trybie jak jest temp na dworze 0 lub mniej to nawet nie dogrzewa do tych 20C... Pomoglby ktos to ogarnac? Czy wymiana pieca na kondensacyjny by pomogla?

Dziekuję. 

Opublikowano

Witam też mam Berettę Ciao C.S.I. 20 kW w domu środkowy segment w szeregowcu i grzeję 105 m2 wysokość pomieszczeń około 2,6 metra. Grzeję podłogówkę 40 stopni bo niżej się nie da 4 - 5 godzin dziennie w 2 cyklach i trzymam 23 stopnie w dzień i 21,5 w noc. Zużycie gazu za grudzień średnie 5,7 m3 dziennie, przyszła faktura na rok w prognozach 5017 złotych. Zużycie gazu na 1 godzinę to 0,8 m3 przy 40 i już 1 m3 przy 42 stopniach po 1 godzinie pracy pieca. Twoja niedocieplona kamienica potrzebuje więcej gazu żeby było ok. Spróbuj puścić w instalacje 50 stopni na dłużej i próbuj. Ja mam dom z 2015 roku, 15 cm docieplenia, 3 szybowe okna, 10 cm w posadzce, 25 cm wełny w stropie. W Twoim przypadku kocioł chodzi prawidłowo po prostu masz duże straty cieplne.

Nie kombinuj z kondensatem to nie wina kotła, grzej dłużej czasowo 3 godziny to za mało może 7 - 8 będzie dobrze przy zasilaniu około 50 - 55 stopni.

Opublikowano

hmmm no podlogowe to co innego niz kaloryfery no i nizej masz. A wiesz moze czy ten piec co mamy efektywniej pracuje z nizsza temp niz 70 czy to tylko w tych kondensacyjnych? Wlasnie mnie nurtuje czy nie lepiej ustawic np 50 lub ciut mniej i grzac dluugo ale za to caly czasmiec kolo 20C czy tak jak teraz 70C grzejniki gorace piec sie wylacza i potem kilka gdzin jest 19 lub mniej. Lazienka to juz katastrofa.... ciągle 15C jest jak piec nie grzeje, po zagrzaniu przez 2 shcodzi z 18 znow do 15C... Przy kapieli sauna sie robi z pary... 

W oknach mam plastiki, to jest 2 pietro, sasiad pode mna to straszy pan i ma 16 ustawione i tak mu niby cieplo, u gory nie wiem bo tam ciagle wynajmowane miezaknie jest. 

Opublikowano

I nie używaj przedziału 55 - 65 stopni bo sam kocioł ma regulację automatyczną i będzie podbijał temperaturę i zużycie gazu. Lepiej 54 stopni grzać dłużej lub 66 stopni krócej.

Sąsiad ma pewnie małą emeryturę i oszczędza jak może. Ogólnie 50 stopni na grzejniki to mało ale od czegoś trzeba zacząć próby.

Kondensat powyżej 60 stopni nie wykaże żadnych zysków w zużyciu.

A przy 70 stopniach na bank jest zużycie gazu w okolicach 2,5 m3 na 1 godzinę pracy.

Opublikowano

Tak wiem, ze ta funkcja auto podbija temperayure na piecu nawet o 10C... Czyli w takim piecu jak mamy to nizsza temp w sumie nie pomoze za wiele, a grzejniki traca moc na 50C... Strasznie to skomplikowane jak dla mnie, no ale tak juz jest. Pzostaje metoda prob i zapisaywania zuzrycia wraz z temp na zewnątrz. Gdzeis wyczytalem ze moze byc lepoej jak piec chodzi 24h i tylko dogrzewa do suatwionej temp z mala moca niz jak wlacza sie i nagrzac musi grzejniki i wychlodzone sciany.... Kosmos jakis co wybrac. 

Opublikowano

No i jak zmienisz na kondensat to trzeba robić przeróbkę komina aby móc odprowadzić ściek do kanalizacji. Ja taki mam założony od razu jak budowali i w przyszłości zmieniałbym kocioł. Koszt nowego kotła z założeniem ze wszystkim to z 5000 złotych minimum w prostych modelach.

Nie chcę straszyć ale jak byś grzał ciągle na 54 stopnie na przykład to i 10000 na sezon grzewczy może nie starczyć.

Moja babka świętej pamięci jak nie grzała w domu to miała 10 stopni a jak w 1998 dociepliła chałupę z 1920 roku 10 cm to już miała 15 stopni bez grzania w piecu co prawda węglowym ale zobacz co docieplenie robi.

A gdzie w Polsce mieszkasz?

Opublikowano

Na ocieplenie budynku nie mam szans bo wiekszosc w wspolnocie sie nie zgadza i ostatnia uchwala tez upadała, ludzie nie chca zaciagac kredytu na ocieplenie co wiaze sie z podwyzszeniem oplaty remontowej. Zstanawiam sie czy nie obnizyc sufitow chodz to moze byc problem bo okna sa prawie do samego konca. Ocieplanie scian od wewnatrz zmniejszy metraz mieszkania... hmm... Troche dogrzewamy sie klima jeszcze ale to tylko w salonie bo tam jest. Moze czas zalozyc klime do kazdego pokoju i grzac sie klima... 

Opublikowano

Obniżenie sufitów płytami g/k i wrzucenie z 20 cm na nie wełny minimum już da sporo około 30% w dół zużycia i w miarę tanim kosztem. Maty za grzejniki takie z folii aluminiowej masz? A co wspólnoty to tak jest nic nie zdziałasz.

Starych drzew się nie przesadza jak mówi przysłowie.

Opublikowano

Nie mam mat za grzejnikami.. To cos daje? Koszt z plytkami g/k na 1mkw to jakies 250zl... czyli nawet na 3 pokoje to 75mkw to koszt spory i dlugo by sie zwracal. 

Opublikowano

Wszystko zależy jak długo tam chcesz mieszkać i czy mieszkanie jest Twoje? Ocieplenie stropu z 2 sezony i się zwróci. Pamiętaj, że nośniki energii coraz droższe bo ja za rok mam już 5000 złotych przekroczone a z 5 lat temu płaciłem 2800.

Maty kilka procent dają bo ciepło promieniuje do środka a nie w ściany bezpośrednio. Przecież w podłogówce też są.

Opublikowano

Zamierzam w nim umrzec xD 13 lat kredytu zostalo i bedzie moje ;]. w 2019 grzanie bylo ustawione na 22C piec mogl chodzic od 16 do 22 i rachunki za rok byly 2400... teraz juz 5600... a w 2027 prognoze gdzies widzialem przez ets2 ze skoczy nawet o 50%... w celu motywacji uztkownikow do nie korzystania ze zlego niedobrego gazu... na ktory unia sama ludzi jeszcze niedawno namawial 🙂 Pompy ciepla to raczej na 2 pietrze w kamienicy 120 letniej nie zamontuje... a poweotrze powierze to przy -7 juz ledwo daje lub w ogole... 

Opublikowano

Jak masz tam umrzeć i masz jeszcze krechy 13 lat to na wiosnę rób docieplenie tego sufitu.

Pompy ciepła są super w budynkach pasywnych u mnie już nie mam 100 - 110 kW/m2 rocznie a tam chyba 30 kW/m2 max.