Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż siłownika do zaworu 3d

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez bmoniak,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zamówiłem siłownik do zaworu więc za kilka dni będę go montował.

Siłownik to wersja:

https://www.wita.pl/produkty/i-wiecej/silowniki-i-zawory/9381/wita-silowniki-elektryczne-wita-sm-w05-w10/

https://www.wita.pl/wp/wp-content/uploads/WITA_Datenblatt_SM_W05_W10.pdf

Czytałem wstępnie instrukcję ale słabo to jest opisane w niektórych miejscach.

U mnie wygląda to tak:

- lewa nitka to zasilanie grzejników

- prawa zasilanie z kotła

IMG_20250107_161104.jpg.b9a6b77b319dfab2461c6e07af7fa2d2.jpg

I teraz pytanie mianowicie rozumiem że wykręcam całe to czarne pokrętło. Następnie nakładam trzpień i sam siłownik.

1. Tą śrubkę z lewej strony (między 3-4 na pokrętle) ona zostaje na swoim miejscu?

2. Mam ustawić zawór na 50% otworzenia czyli równo 3 przed nałożeniem siłownika?

3. Jaki ustawić czas postoju? 6s będzie OK? (czujnik temp już zamontowany za pompką na CO).

4. Jaki ustawić czas pracy? Wg. instrukcji sterownika kotła to 1/10 czasu od pełnego zamknięcia do otwarcia. Wg. instrukcji siłownika to obrót trwa 2min na 90stopni więc razem będzie 4min od pełnego zamknięcia do otwarcia czyli finalnie 24s (1/10) dobrze to rozumiem?

5. Na coś szczególnie powinienem jeszcze zwrócić uwagę?

• Rozwiązanie
Opublikowano

OK, zaktualizuję wątek.

1. Ta lewa śruba zostaje, odkręcamy tą po prawej stronie (na zdjęciu przysłonięta przez rączkę). Na miejsce śruby wkręcamy nową cześć z zestawu siłownika.

2. Odkręcamy starą rączkę z zaworu i wkręcamy trzpień (trzpień wchodzi tylko w jednym położeniu).

Przed nałożeniem siłownika ustawiamy zawór na 50% otwarcia. Siłownik także ustawiamy na 50% otwarcia (domyślnie po wyjęciu z pudła tak jest ustawiony).

3. Ta opcja zależy od instalacji. Ja osobiście obecnie testuję różne warianty i obecnie mam ustawione 45s.

4. Wg. mojego sterownika kotła ustawiam 1/10 czasu pracy. Siłownik ma 120s (podany na tabliczce znamionowej) więc ustawiam 12s czas pracy. Wg. obserwacji wnioskuję że im mniejszy czas tutaj tym dokładniej ale dłużej siłownik ustawi zawór.

5. Ważne jest podłączenie kabli do sterownika. Chodzi o sterowanie LEWO/PRAWO, na instrukcji sterownika jak i siłownika są  podane odpowiednie informacje.