Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzień dobry.
Bliźniak ok. 150m2, wszędzie podłogówka. Na górze w łazience i na dole w WC przewidziane dodatkowo po 1 grzejniku. 
Mam dwie propozycje:
  • Bosch GC5700iW 15kW + sterowanie CT200 + K20RF - jak rozmawiałem z instalatorem działało by to na zasadzie pogodówki lub (jeśli się nie sprawdzi) ustawienia zadanej temperatury na CT200 bez wpływu temp. zewnętrznej. Czy w takim przypadku kocioł będzie i tak modulował czy jednak on/off jak w przypadku niededykowanego sterownika?
  • De Dietrich MCR4 19kW + dedykowany sterownik Dietricha AD288 bez podłączania czujnika pogodowego.
Którą z opcji bardziej polecacie? Cenowo wygląda podobnie, opcja na Dietrichu tańsza o ok. 3000zł.
Ponadto:
  • Czy warto zaślepić grzejniki w celu uproszczenia instalacji i w razie potrzeby dołożyć elektryczne?
  • Każdy z instalatorów proponuje 1 obieg grzewczy bez podziału parter/piętro. Jak w praktyce wygląda rozkład temperatur przy takim rozwiązaniu? Obawiam się sporego zróżnicowania. Podobno można delikatnie wyrównać poprzez rotametry? Czy przy jednym obiegu w łazience nie jest po prostu za zimno?
Pozdrawiam.
Opublikowano

@domin1010 Zamiast De Dietrich MCR4 brałbym pod uwagę De Dietrich MCR3 evo (posiada o wiele lepszy wymiennik ciepła - dużo bardziej wytrzymały, ale jest trudniejszy w czyszczeniu przy serwisie).

Opublikowano

10 lat używam 100% podłogówki i też miałem na początku myśli o instalacji grzejników łazienkowych, dobrze że nie nie zainstalowałem, szkoda miejsca, wszystko super szybko schnie.