Paweł26 Opublikowano 2 Stycznia #1 Opublikowano 2 Stycznia Witam . Posiadam instalacje grzewcza w układzie zamkniętym przy kotle zgazowującym drewno.Wysokosc słupa wody to około 7m,w naczyniu ustawiłem ciśnienie wstępne na 1.05 bara.Dopiscilem.wody w instalacji na 1 bar,w tym momencie w naczyniu jest około 1.25 bara.Mam problem w prawidłowym grzaniem w domu na obiegu grzejnikiem,w pompce zasilającej ciągle pojawia się powietrze. Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Stycznia #2 Opublikowano 2 Stycznia Odpowietrzenie wody w instalacji zajmie troche czasu (nawet do pol roku). Dopusc troche wiecej wody, ma byc tzw. rezerwa eksploatacyjna. Zrob zdjecia z instalacji - umiejscowienie odpowietrznikow, pomp, zbiornika itd. Cytuj
Paweł26 Opublikowano 2 Stycznia Autor #3 Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, PioBin napisał(a): Odpowietrzenie wody w instalacji zajmie troche czasu (nawet do pol roku). Dopusc troche wiecej wody, ma byc tzw. rezerwa eksploatacyjna. Zrob zdjecia z instalacji - umiejscowienie odpowietrznikow, pomp, zbiornika itd. Aż tyle ma się odpowietrzac? Ciśnienie 1.25-1.3 ma być w instalacji przy zakręconym zaworze na naczynie( po napełnieniu go odkręcić),czy przy otwartym naczyniu dopuścić wody do 1.3 w naczy na poduszce? Edytowane 2 Stycznia przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Stycznia #4 Opublikowano 2 Stycznia Przy otwartym, woda ma czesciowo wypelnic naczynie. Powietrze zbiera sie w roznych zakamarkach instalacji i czesciowo jest porywane przez wode, czesciowo sie w niej rozpuszcza. Podgrzewanie cyklicznie przez kociol wode bedzie odpowietrzalo instalacje i uwalnialo zawarte w niej powietrze. Cytuj
Tuptus Opublikowano 2 Stycznia #5 Opublikowano 2 Stycznia Spokojnie trochę czasu zejdzie. Mnie od listopada jak uruchomiłem instalacje na HG jeszcze czasem separator puszcza bąka.😉 Cytuj
Paweł26 Opublikowano 2 Stycznia Autor #6 Opublikowano 2 Stycznia Godzinę temu, PioBin napisał(a): Przy otwartym, woda ma czesciowo wypelnic naczynie. Powietrze zbiera sie w roznych zakamarkach instalacji i czesciowo jest porywane przez wode, czesciowo sie w niej rozpuszcza. Podgrzewanie cyklicznie przez kociol wode bedzie odpowietrzalo instalacje i uwalnialo zawarte w niej powietrze. To jest układ zamknięty,a z tego co się zdążyłem zorientować jest zbyt małe ciśnienie wstępne.Gdy na naczyniu było 1.3 a piecu 1 wszystko było ok . 49 minut temu, Tuptus napisał(a): Spokojnie trochę czasu zejdzie. Mnie od listopada jak uruchomiłem instalacje na HG jeszcze czasem separator puszcza bąka.😉 Tu jest problem ze zbyt małym ciśnieniem w instalacji Cytuj
Tuptus Opublikowano 2 Stycznia #7 Opublikowano 2 Stycznia Oki. Naczynia teraz nie ruszaj, eksperymentalnie możesz dopuścić H2O tylko nie przegnij z ciśnieniem i obserwować co będzie się działo podczas pracy układu. Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Stycznia #8 Opublikowano 2 Stycznia 1. Statyczne masz 0,7 bar. 2. Zbiornik przeponowy pompujesz strona pow. 0,9-1bar 3. Napelniasz instalacje z podlaczonym zbiornikiem na 1,2 bar. Pisalem o instalacji bo sam montaz jest istotny. Zdjec nie ma… 1 Cytuj
Paweł26 Opublikowano 2 Stycznia Autor #9 Opublikowano 2 Stycznia Dość dziwna sytuacja,w naczyniu 1.05 i w instalacji nie da się nabić 1.2. Natomiast jak w naczyniu jest 1.2 a w instalacji początkowe 0.8 to wszystko działa. Zauważyłem że ciśnienie przelewu do naczynia z instalacji przy 0.8 = 1 .05 na naczyniu. Cytuj
PioBin Opublikowano 2 Stycznia #10 Opublikowano 2 Stycznia 38 minut temu, Paweł26 napisał(a): Dość dziwna sytuacja,w naczyniu 1.05 i w instalacji nie da się nabić 1.2. Da sie, da sie! Na roznych wysokosciach masz manometry lub ich wskazania sa bledne. Jak nie zrobisz szkicu tej instalacji z zaznaczeniem pelnej armatury i wysokosci oraz zdjec to tematu nie warto ciagnac. Cytuj
Paweł26 Opublikowano 2 Stycznia Autor #11 Opublikowano 2 Stycznia Pomiar w naczyniu znajduje się na wysokości 70 cm i wskazuje 1 bar.poiar przy piecu na wysokości 129 cm i wskazuje 0.75 Schemat zrobię jutro. Cytuj
Paweł26 Opublikowano 3 Stycznia Autor #12 Opublikowano 3 Stycznia To jest dokładnie ten schemat. To jest dokładnie ten schemat. Cytuj
PioBin Opublikowano 3 Stycznia #13 Opublikowano 3 Stycznia 14 godzin temu, Paweł26 napisał(a): Pomiar w naczyniu znajduje się na wysokości 70 cm i wskazuje 1 bar.poiar przy piecu na wysokości 129 cm i wskazuje 0.75 Schemat zrobię jutro. Roznica wysokosci to ~130-70=60cm wiec roznica statyczna cisnienia powinna wynosic ~0,06bar. Nabij wyzsze cisnienie. Sprawdz manometry bo ktorys przeklamuje. Ciekawy schemat! Cytuj
Paweł26 Opublikowano 8 Stycznia Autor #14 Opublikowano 8 Stycznia Ustawiłem po stronie powietrznej w naczyniu 1.Dopuściłem wody do instalacji mierząc na naczyniu po stronie powietrznej do 1.2,na piecu jest wtedy 1.Wraz ze wzrostem ciśnienia w układzie różnica niweluje się do 0.1 błędu (mniej na piecu). Cytuj
Tuptus Opublikowano 8 Stycznia #15 Opublikowano 8 Stycznia Nie wiem. Pewnie się nie znam i jeśli się mylę to proszę nie krzyczeć na mnie tylko mnie poprawić. Ustawiłeś 1.0 bar na naczyniu bez ciśnienia wody z układu CO, dopuszczasz wody i mierzysz nadal na naczyniu w tym wentylku i wychodzi 1.2 bar ? Kurcze, jeśli tak to się robi to ja u siebie chyba źle zrobiłem.🫣🫣🫣 Cytuj
Paweł26 Opublikowano 8 Stycznia Autor #16 Opublikowano 8 Stycznia Robi się inaczej,jednak ja mierzyłem na naczyniu i piecu .Wyższy wskaźnik również na powietrznej stronie będzie w miarę poprawnie odczutany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi