Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzie艅 dobry. Prosz臋 o porad臋. Po raz pierwszy mam do ogrzania w艂asny dom (parter ok. 50 m2, poddasze ok. 30 m2, grube mury z 1938 roku, dom nieocieplony i tak zostanie, dach zamierzam ociepli膰). Mam nietypowe wymagania co do temperatury - przy temp na dworze powy偶ej zera w dzie艅 nie ogrzewam wcale, w nocy chcia艂abym mie膰 ok. 15 stopni. Przy mrozach w domu max 10 stopni w dzie艅, 15 w nocy. Ciep艂ej wody u偶ywam tylko czasem w kuchni do mycia t艂ustych naczy艅 i do k膮pieli. Na pr贸b臋 zainstalowa艂am kominek na drewno. Niestety, zupe艂nie si臋 nie sprawdzi艂, bo w czasie palenia jest za gor膮co, a jednocze艣nie, 偶eby nagrza膰 ca艂y dom na noc do 15 stopni, musia艂abym pali膰 ca艂y dzie艅, czego nie chc臋 robi膰. My艣l臋 o tym, 偶eby przeprosi膰 si臋 z centralnym, ale nie wiem, jakie paliwo i kocio艂 wybra膰, 偶eby w kr贸tkim czasie osi膮gn膮膰 jednolit膮 i NISK膭! temperatur臋 (a czasem m贸c nagrza膰 troch臋 mocniej dla go艣ci). Instalacja pod艂ogowa nie wchodzi w gr臋, tylko kaloryfery. Prosz臋 osoby z do艣wiadczeniem o porady. Pozdrawiam

Edytowane przez Stokrotkaa
b艂膮d
Opublikowano

W sumie 3 razy czyta艂em ten wpis i ...馃馃馃

Czy to 偶art?

W nieogrzewanym gara偶u mam cieplej.

Nie chc臋 nikogo urazi膰 skoro ma takie preferencje, ale pierwszy raz si臋 z tym spotykam.

A je偶eli to na serio to trzeba dopisa膰 jakie jest preferowane 藕r贸d艂o "odgrzewania", kocio艂 zasypowy, podajnikowy, na drewno, w臋giel, groszek, pellet?

Opublikowano (edytowane)

Je偶eli masz dost臋p do drewna, masz je gdzie sezonowa膰 i og贸lnie zajmowa膰 si臋 nim to kominek z p艂aszczem wodnym i bufor. Ewentualnie kocio艂 zgazowuj膮cy i bufor. Bardziej komfortowe rozwi膮zanie to kocio艂 peletowy. Kocio艂 gazowy to ju偶 ceregiele z przy艂膮czem. No i oczywi艣cie trzeba mie膰 ten gaz "w drodze".

Edytowane przez sorier
Opublikowano

Pytanie jest absolutnie na serio 馃檪聽Jaki艣 czas temu, bywaj膮c w艂a艣nie w nieogrzewanym budynku, zahartowa艂am si臋 do niskich temperatur i czuj臋 si臋 o wiele lepiej, maj膮c niewielk膮 r贸偶nic臋 mi臋dzy temperatur膮 na zewn膮trz i wewn膮trz domu. To wymaga odpowiedniego ubioru, ale daje mi niesamowicie dobre samopoczucie, wi臋c naprawd臋 zale偶y mi na takich warunkach 馃檪聽 No w艂a艣nie, chcia艂abym unikn膮膰 przy艂膮cza gazowego, a najch臋tniej by膰 te偶 niezale偶n膮 od pr膮du w razie awarii.聽

Opublikowano

Tylko kominek nie potrzebuje pradu jest w stanie szybko podniesc temp. bo dziala promieniowanie i konwekcja.

Lepszy natomiast sposobem bylyby klimatyzatory z funkcja grzania i/lub promienniki. Kominek jako uzupelnienie.

Do CWU grzalka lub przeplywowo.

Grube mury nie nagrzejesz i nie wystudzisz z godlziny na godzine. Mozna powalczyc jedynie powietrzem.

Opublikowano

Dzi臋kuj臋! Przyjrz臋 si臋 klimie.

Do wody w zupe艂no艣ci wystarczy mi grza艂ka聽馃檪聽Tylko dom... nie mog臋 go na d艂u偶sz膮 met臋 za bardzo wyzi臋bi膰, 偶eby nie wesz艂a wilgo膰. To by艂 dom budowany pod piece kaflowe, kt贸re zupe艂nie inaczej trzyma艂y ciep艂o, ni偶 kominki/kot艂y... S膮siedzi maj膮 kot艂y na w臋giel z pod艂膮czeniem do CO i to chyba te偶 by艂oby ok, po prostu s艂abiej/rzadziej bym pali艂a. Tylko pytanie, jak d艂ugo b臋dzie mo偶na pali膰 w臋glem. St膮d ca艂y m贸j dylemat.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.