ghost661 Opublikowano 4 Grudnia 2025 #26 Opublikowano 4 Grudnia 2025 witam powracam do tematu maro2 jest tak jak mówisz mam zamontowany wentylator wyciagowy do tego sterownik tech 880zpid i nie wiem dlaczego ale na otwartym czopuch tak jakby odcinało mu powietrze a jak przymkne spalanie jest dobre zagrzewa piec bardzoszybko bufor ładuje w soboe bede miałwolne to spróbuje jeszcze pobawic sie z tym miarkownikiem widiałęm gdzies na you tube starsza wersje podajze varmo widziałęm ze był wentylator i miarkownik podąłczony pod górne drzwiczki Cytuj
nightwatch Opublikowano 4 Grudnia 2025 #27 Opublikowano 4 Grudnia 2025 Może tak naprawdę zamykasz czopuch myśląc że go otwierasz? Cytuj
maro2 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Autor #28 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Witam kolegow .Jeżeli kocioł jest zamontowany zgodnie ze sztuką jest nawiew i wentylacja Pozdrawiamdo kotłowni i mimo to kocioł nie pracuje poprawnie kontaktował bym się z producentem kotła jak rozwiązać ten problem bo to może w przyszłości różnie się zakończyć. Pozdrawiam Cytuj
007DK Opublikowano 4 Lutego #29 Opublikowano 4 Lutego W dniu 13.11.2025 o 20:08, Grzechu85 napisał(a): U mnie właśnie tydzień temu zamontowali piec Green Plus 23kw SAS z buforem 1000L, bojler Galmet 300L pionowy, wyciąg kominowy, sterownik ST-950K z możliwością podłączenia palnika peletowego+ robocizna razem 39tys. Ludzie jak w nim palić? Niby działa nawiew w piecu sporo, spaliny 200st to zamykam szyb i spaliny spadają do 130 i jak otworze trochę dolną klapkę to zaczyna się palić. Ponoć na jednym załadunku producent zapewnia że bufor ma się nagrzać do 80st ale zrobili tak że przy rozpalaniu siłownik jest max otwarty dopiero jak bufor osiągnie min 50st pompki pchają wodę na grzejniki i dopiero siłownik się przymyka. Więc jednym załadunkiem napewno bufor się nie nagrzeje. Co robić? Czy zamknąć ręcznie siłownik żeby najpierw bufor trochę więcej nagrzać? Ile idzie wam opału? Jak oceniasz kocioł po ponad dwóch miesiącach od instalacji ? Cytuj
maro2 Opublikowano 4 Lutego Autor #30 Opublikowano 4 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, 007DK napisał(a): Jak oceniasz kocioł po ponad dwóch miesiącach od instalacji ? Dzień dobry . Kolego pytasz mnie o ocenę kotła ale ja posiadam kocioł Heiztechnik Smart 20 HTV ; co do niego mam drobne uwagi odnośnie wgranego programu pracy tego kotła ale na wiosnę po sezonie grzewczym będe rozmawiał z producentewm o aktualizację najnowszego programu , który podobno juz dobrze działa u użytkownikow tego kotła . Kocioł SAS nie znam go i nie chcę się na jego temat wypowiadać . Edytowane 4 Lutego przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
007DK Opublikowano 4 Lutego #31 Opublikowano 4 Lutego Możliwe że źle zaznaczyłem odnośnik pytanie kierowałem do kolegi Grzechu85 odnośnie SAS green plus Cytuj
ghost661 Opublikowano 4 godziny temu #32 Opublikowano 4 godziny temu witam zima sie skonczyła doszedłem z tym piecem Sas Green plus 15kw a wiec w sterowniku w menu serwisowym temperatura spalin podniesiona na 250stopni dolne drzwiczki prawie całkowicie zamkniete moze milimetr zostawiłem do górnych drzwiczek podłączony jest łancuszek od siłownika:) dołozyłem jeszcze regulator pokojowy teraz to wszystko działa tak jak powinno byc 🙂 ta zima była dlamnei doświadczalna moze komus pomoze to ustawienie 🙂 8 minut temu, ghost661 napisał(a): witam zima sie skonczyła doszedłem z tym piecem Sas Green plus 15kw a wiec w sterowniku w menu serwisowym temperatura spalin podniesiona na 250stopni dolne drzwiczki prawie całkowicie zamkniete moze milimetr zostawiłem do górnych drzwiczek podłączony jest łancuszek od siłownika:) dołozyłem jeszcze regulator pokojowy teraz to wszystko działa tak jak powinno byc 🙂 ta zima była dlamnei doświadczalna moze komus pomoze to ustawienie 🙂 ogólnie nie wiem co pomogło czy podniesienie tej temperatury spalin ale jak wczesniej piec sie dusił nie paliło sie to teraz jest bajka wszystko w nim idzie teraz w takie pogody to nie uzywam drewna sama trocina idzie ciekawi mnie jak by dołozył palnik kipi czy szedłby owies Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi