Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria silnika podajnika - gdzie szybko kupić zamiennik MY63 0.09kW

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez nightwatch,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś rano niemiła niespodzianka - okazało się że w kotłowni wywalony bezpiecznik, a po uruchomieniu zasilania - nie kręci się silnik podajnika. Rozebrałem napęd podajnika i wymontowałem silnik, jest prawie całkowicie zablokowany wał, plastkowe elementy stopione, musiał się solidnie przegrzać. Muszę go wymienić.

Tu pytanie do forum - czy wiecie gdzie w okolicach Warszawy można taki silnik kupić, dzisiaj? Ewentualnie gdzieś indziej, ale tak żeby został wysłany ekspresowo?

Oznaczenie MY63 1-4, średnica wału 11 mm. Na zdjęciach tabliczka znamionowa pacjenta. Ewentualnie coś innego ale z pasującym montażem.

Dzięki

R

20241227_101913.jpg

20241227_091815.jpg

20241227_101918.jpg

Opublikowano

dobra, silnik kupiony. Co prawda sporo drożej niż ten co @rambo5 podesłał, no ale dziś nie jest dobry dzień na negocjacje ceny. Teraz muszę jeszcze sprawdzić dlaczego poprzedni się usmażył żeby ten sam los nie spotkał nowego, do sprawdzenia reduktory i sam podajnik. Mam nadzieję że wszystko ok i tylko pelet z jakiegoś powodu zablokował ślimak.

Opublikowano

I piec uruchomiony. Bardzo ciekawe rzeczy wyszły przy okazji:
- na końcu podajnika był czop ze zmielonego peletu który całkowicie blokował wejście do palnika. Po usunięciu tego peletu pod spodem jeszcze znalazłem trochę nagaru który chyba nie ułatwiał pracy podajnika, trzeba było go usunąć.
- otworzyłem drzwiczki pieca żeby zobaczyć jak się palnik ma z drugiej strony i oczom moim ukazał się .. pelet, nasypane pod sufit komory pieca.

Wygląda na to że podajnik działał przez bardzo długi czas, aż w końcu się zablokował i spalił się silnik. Zawleczka na osi podajnika się nie zerwała, ale raczej nie miała szans - producent wsadził tam śrubę dosyć pokaźnej grubości a nie żadną zawleczkę.
Nie wiem dlaczego podajnik tak długo działał, być może zawiesił się sterownik bo on ma ograniczoną liczbę prób rozpalania. Mogła wzrosnąć temperatura podajnika i uruchomiło to tryb alarmowy w którym pelet jest wyrzucany z palnika (ale tak czy siak on powinien tylko trochę wywalić peletu i później się zatrzymać). Może się dowiem później jak sprawdzę zapis parametrów (o ile jest).

Dołączam zdjęcia. I od razu zdjęcie ślimaka z pytaniem czy on jest w dobrym stanie czy zużyty? Nie wiem jak powinien wyglądać nowy ślimak dlatego proszę tych co wiedza o ocenę. Nie ma na nim korozji, ale może jest nadmiernie wytarty?

No i cóż, to pierwsza awaria po 6 latach działania tego kotła, na szczęście udało się kupić silnik i wszystko złożyć w ciągu paru godzin. Myślę że trzeba przed każdym sezonem sprawdzić stan rury podajnika żeby uniknać takich niesopdzianek (uwierzyłem że kocioł jest bezobsługowy i od paru lat nic w nim nie sprawdzałem poza czyszczeniem szufladki pod palnikiem).

20241227_130953.jpg

20241227_130617.jpg

20241227_132559.jpg

20241227_132549.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Tak informacyjnie dla innych - po wymianie silnika wymieniłem jeszcze ślimak. Niby ten na zdjęciu nie wydawał się zużyty, ale był zużyty, ostatnie zwoje od strony palnika były już mocno zmniejszone i sama ośka zeszlifowana w ładny zaokrąglony szpic. Myślałem że to fabryka tak ładnie zrobiła, ale to było zużycie.