Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem dom 160 M2, jeszcze nie ocieplony. Zainstalowałem pakiet Ariston czyli kocioł One Clas wraz z zasobnikiem. Do tego mam od tygodnia sterownik Cube S. Przed założeniem sterownika kocioł działał na ustawionej temperaturze 55 stopni. Rachunek to 2300 zł przy zużyciu ponad 600 M3. Po założeniu sterownika obserwuje średnie zużycie dzienne i za bardzo nie widze poprawy. Kocioł pali ok 20m3 gazu na dobę. Z tego co czytałem to jest za dużo. Serwisant instalujący kocioł chyba za dużo nie poustawiał w kotle tylko zostawił to co fabryczne. Z tego co zauważyłem to kocioł na funkcji auto przy podgrzewaniu CO załącza się od 58 stopni do nawet 72 stopni, dogrzeje do zadanej temperatury i się wyłącza. Czy tak to powinno działać ? Może da się jakiś niższy zakres ustalić w tym kotle ?

Druga sprawa to podgrzewanie CWU. Nie wiem dlaczego ale żeby mieć ciepłą wodę to muszę mieć włączoną funkcje comfort. Bez tego pomimo zadanej temperatury na kotle nie jest ta woda za ciepła ? 

Czy ktoś ma ten kocioł rozpracowany i mógłby coś doradzić ? Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Dużo, nie dużo, kocioł na pewno nie powinien się wyłączać. 20m3 gazu na dobę, to koło 10kW, więc każdy kocioł będzie pracował powyżej mocy minimalnej i nie ma potrzeby żeby się włączał i wyłączał. Jak to poprawisz to już będzie oszczędność.

Nie napisałeś jaka moc kotła, jakie grzejniki (zawory termostatyczne), jaka instalacja, pogodówka jest?

Edytowane przez sorier
Opublikowano

Kocioł 24 kw, grzejniki białe stalowe z zaworami termostatycznymi. Pogodowymi nie ma natomiast sterownik ściągał temperature z internetu. Ustawiłem w kotle min. temp CO na 40, max na 50, termoregulację na termostat tylko pokojowy i zauważyłem zmianę, mianowicie kocioł się nie wyłącza ale jak np. ma żądaną temp. 21.5 to podgrzewa do 21.2 - 21.3 i taka temperaturę utrzymuje grzejąc ok 46 - 47 CO. Ciekawe jak to wyjdzie ze spalaniem, na razie wychodzi mi dzisiaj 7m3 przez 7h więc zbytniej różnicy nie widać. Chociaż zimniejszy dzień był niż ostatnie 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy ktoś jest w stanie pomóc? Próbuję na wszelkie sposoby ustawiać kocioł ale ok. 20 m3 dziennie średnio jak palił tak pali...

Opublikowano (edytowane)

Sam tu nic nie zdziałasz. Jak serwisant nie wykonał analizy spalin, to wezwij takiego co zrobi i ewentualnie ustawi kocioł, ale dużo mniejszego spalania się nie spodziewaj. Może po prostu dom ma takie zapotrzebowanie, albo gdzieś jest nieszczelność i gaz się ulatnia. Wcześniej dom był regularnie ogrzewany?

Edytowane przez h3nio