Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Kupiłem mieszkanie dwupoziomowe z rynku wtórnego. Z informacji przekazanych przez poprzedniego właściciela wynika, że instalacja grzewcza na parterze została wykonana jako pierwsza, a dopiero po kilku latach dołożono instalację na piętrze.

Całość ogrzewana jest piecem gazowym Beretta Junior (widocznym na załączonym zdjęciu), który znajduje się na parterze. Na półpiętrze umieszczony jest rozdzielacz, również przedstawiony na zdjęciu.

Po pewnym czasie od wprowadzenia się zauważyłem, że grzejniki na piętrze nie grzeją. Próby odpowietrzania nie przyniosły efektu. Postanowiłem więc wyregulować zawór czerwony na rozdzielaczu. Po pełnym przekręceniu tego zaworu grzejniki zaczęły grzać, jednak piec przeszedł w tryb serwisowy i się wyłączył. Wróciłem więc do pierwotnego ustawienia zaworu, które było takie samo jak w przypadku zaworu niebieskiego. Następnie ustawiłem zawór czerwony w pozycji pośredniej – w takim położeniu piec działał normalnie, a grzejniki na piętrze grzały, przynajmniej w ubiegłym roku. Niestety w tym sezonie dwa grzejniki przestały grzać, mimo ponownych prób odpowietrzania.

Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego uzupełniłem ciśnienie wody w instalacji zgodnie z instrukcją obsługi pieca, używając czarnego pokrętła pod piecem. Ciśnienie wzrosło do prawidłowego poziomu.

Dodatkowo poprzedni właściciel poinformował mnie, że hydraulik uzupełniał wodę również bezpośrednio do rozdzielacza. Moje pytanie brzmi: czy instalacja na parterze i piętrze funkcjonuje w dwóch oddzielnych obiegach i czy wodę należy uzupełniać zarówno w piecu, jak i w rozdzielaczu?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam

20231201_122734.jpg

20241202_155953.jpg

20241202_155941.jpg