Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzie艅 dobry聽

Mam taki problem pi臋膰 Defro na pellet z podajnikiem. Od 4 godzin pi臋膰 si臋 ni膮 zal膮cza jest w trybie czuwania. Grzejniki w domu zimne a wskazania na wy艣wietlaczu sterownika jak na za艂aczonym zdj臋ciu. Nie wiem tak jak by nie by艂o odbioru ciep艂a, nie wiem czy jaka艣 pompka czy zaw贸r nie dzia艂a kompletnie si臋 na tym nie znam.聽 Kto艣 co艣 poradzi?

IMG_20241202_195608.jpg

Opublikowano

Tak mam regulator pokojowy i chyba w tym jest jaki艣 problem. Na noc ustawi艂em na piecu sterowanie tygodniowe i piec ruszy艂, ale jak by艂 na ustawieniach w oparciu o to co ustawi艂 serwisant na regulatorze pokojowym to za kazdym razem robi艂 ruszt, wydmuch i przechodzi艂 w stan czuwania.

1000007153.jpg

Opublikowano (edytowane)

w skr贸cie: jak domek na wy艣wietlaczu sterownika na piecu jest czerwony to oznacza ze pomieszczenie dogrzane i piec jest w trybie czuwania. 偶贸艂ty domek - trzeba dogrza膰 pok贸j piec pracuje. Regulator dwustanowy zwiera lub rozwiera prze艂膮cznik daj膮c sygna艂 do pieca ( w艂膮cz, wy艂膮cz ) . musisz przeczyta膰 instrukcje regulatora. Og贸lnie nie polecam regulator贸w dwustanowych, 艣rednio to dzia艂a - mam i w sumie raz to u偶y艂em. Wy艂膮cz w opcjach reg. pokojowy i ustaw sobie plan pracy tygodniowy + ew. ustaw na zaworze 4d ustaw pogod贸wk臋 ( widz臋 ze masz wyprowadzony czujnik temp. zew.) .聽

Je艣li juz chcesz mie膰 w艂膮czone sterowanie regulatorem pokojowym to zmie艅 warto艣膰 obni偶enia pokoj贸wki - tu pewnie jest problem.聽

masz ustawion膮 du偶膮 warto艣膰 "obni偶enie pokoj贸wki" 30 stopni, - zmie艅 na 5 stopni - fabryczny.

image.png.eed0302a74270bed7a314463b16fb19b.png

image.png.3cba1826ba9894c4e5415b28031e3b3a.png

image.thumb.png.96cf8dd598ba4bc6ee9bd2030b016b3e.png

image.png.a33f19b341473bf0c76000ad06106e4a.png

Edytowane przez czarenty6587
Opublikowano

Ustawi艂em plan tygodniowy, w zasadzie wszystko by艂o ok...ale po 4 godzinach pracy komunikat wysoka temperatura powrotu. Co w tym wypadku ustawi膰? Dzi臋kuj臋 za porad臋聽

Opublikowano

Sprawdz jaka temp. zadana na zaw贸r 4d i jaka aktualna. Podeslij fote z pieca.聽

Sprawdz rowniez ochrone powrotu jaka ustawiona temperatura.

image.png.c5b9aa99b1a587a59f64acfd3a361c41.png

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, czarenty6587 napisa艂(a):

Sprawdz jaka temp. zadana na zaw贸r 4d i jaka aktualna. Podeslij fote z pieca.聽

Sprawdz rowniez ochrone powrotu jaka ustawiona temperatura.

Gdzie szuka膰 ochron臋 powrotu?

image.png.c5b9aa99b1a587a59f64acfd3a361c41.png

gdzie szuka膰 ochron臋 powrotu?

IMG_20241203_205445.jpg

IMG_20241203_205546.jpg

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

Za niska temperatura powrotu a nie za wysoka 馃槈聽widz臋 ze masz na powrocie 32 stopnie. powinno byc minimum 50. Wejd藕 w ustawienia zaworu dodatkowego - ochrona powrotu -聽 za艂膮cz. P贸藕niej temp. minimalna powrotu ustaw 50 stopni. To rozwi膮偶e problem z komunikatami o niskiej temp. powrotu.聽

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, orzechGd napisa艂(a):

IMG_20241203_205445.jpg

IMG_20241203_205546.jpg

Aby wej艣膰 w聽 menu serwis musz臋 zna膰 kod, a niestety poprzedni instalator nigdzie mi tego nie zapisa艂

Tak ale teraz ta temperatura by艂a zaraz po w艂膮czeniu pieca, sta艂 p贸艂torej godziny wy艂膮czony bo mnie nie by艂o i si臋 wy艂膮czy艂 przez temperatur臋 zaworu

21 godzin temu, czarenty6587 napisa艂(a):

Za niska temperatura powrotu a nie za wysoka 馃槈聽widz臋 ze masz na powrocie 32 stopnie. powinno byc minimum 50. Wejd藕 w ustawienia zaworu dodatkowego - ochrona powrotu -聽 za艂膮cz. P贸藕niej temp. minimalna powrotu ustaw 50 stopni. To rozwi膮偶e problem z komunikatami o niskiej temp. powrotu.聽

IMG_20241203_212603.jpg

IMG_20241203_212549.jpg

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

@orzechGd聽zr贸b zdj臋cia lub schemat instalacji. Bo co艣 mi pachnie 偶e przy tym 4d brak pompy na powrocie albo nie jest to 4d a 3d albo jeszcze inne rozwi膮zanie i ochrona powrotu jest tylko teoretyczn膮, skoro piszesz 偶e kompletnie na tym si臋 nie znasz.聽

Opublikowano

Do ustawienia zaworu nie wchodzi si臋 do menu serwis. Mo偶e by膰 w menu zawansowanym

Opublikowano

No ju偶 wida膰 jakie kto艣 dziadostwo zrobi艂 z pompa powrotu. Wstawiony bajpasy przed zaworem zamiast na nitce od zaworu na d贸艂 do kot艂a. Rozdzielanie i mieszanie powinno by膰 w zaworze a nie poza . Ta wersja to tzw. pompa przewa艂owa tylko akurat nie dobrego kot艂a i nie do zaworu 4 d si臋 takie rozwi膮zanie stosuje聽

Zaw贸r w udowa y wybierz.

Wybudowany聽

Opublikowano

Ale sprawd藕 czy masz za艂膮czon膮 pomp臋 powrotu. Mo偶e by膰 nazwana przewa艂owa lub kr贸tkiego obiegu.

Opublikowano (edytowane)

Dziwne ze zawor masz wy艂膮czony skoro fizycznie jest Oo

Dok艂adnie jak kolega pisze wyzej.聽

btw. powiem tak, zwykli hydraulicy nie radz膮 sobie z konfigem piec贸w automatycznych zauwa偶y艂em. o ile fizyczne pod艂膮czenie zrobi膮 jako tako, to konfiguracje ustawien polegaj膮

Opublikowano

No i prawid艂owo jest albo w艂膮cz albo wy艂膮cz.

Opublikowano (edytowane)

Jak dasz za艂膮czona to powino po prawej pokazac Ci sie dodatkowe funkcje. Daj za艂膮cz i cofnij wstecz i znow wejdz w zawor wbudowany.聽

Opublikowano

Teraz sprawd藕 czy ta czarna pompa chodzi czy nie.

Opublikowano
Teraz, 1mps napisa艂(a):

No i prawid艂owo jest albo w艂膮cz albo wy艂膮cz.

Pod艣wietlone na z贸艂to (za艂膮cz zaw贸r)

W艂aczy艂em pojawi艂a si臋 ikonka temperatura zaworu. Pompka za艣wieci艂a na pomara艅czowo. A na wy艣wietlaczu sterownika wygl膮da teraz tak.

IMG_20241203_220247.jpg

IMG_20241203_220313.jpg

IMG_20241203_220336.jpg

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.