Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bucząca instalacja grzewcza /podłogówka

Potrzebuję porady. Posiadam piec na pellet z obiegami na podłogówkę, grzejniki i cwu. Gdy działa podłogówka w całym domu słychać ciche buczenie. W dzień zupełnie nie przeszkadza, ale w nocy, gdy się przebudzę, często wyłączam ogrzewanie, bo ten monotonny dźwięk nie pozwala mi spać. Najgorzej jest w pokoju córki, ponieważ tam przy ścianie jest rozdzielacz podłogówki i idą główne rury do ogrzewania przez fragment pokoju. Instalacja podłogówki jest najbardziej uciążliwa, ale dodam też, że gdy instalacja grzejnikowa działa, równiez słyszę buczenie. Zdarzyło mi się też słyszeć działanie pomp, gdy chodził tylko obieg cwu. Kotłownia znajduje się ponad 8m od najgłośniejszego pokoju córki(pomiędzy jest senioratka, w której nigdy nie spałam, teściowa mówi, ze słyszy piec i działanie instalacji, ale jej nie przeszkadza). Mam 4 pompy LFP ePCO 25-40-70Z do każdego z 3 obiegów oraz przed sprzęgłem hydraulicznym.  Zaznaczę, że im niższy bieg pompy, tym mniej buczy i wyje. Najlepiej jest przy charakterystyce stałej na 1 biegu, ale wtedy salon grzeje się kilkanaście godzin (najdłuższa pętla + panele podłogowe). Rury poprowadził nam znajomy, kotłownię i sterowanie rozdzielką profesjonalna firma. Każdy obieg ma oddzielne sterowanie.

Jeśli chodzi o dźwięk, nie przypomina szumu wody, tylko monotonne buczenie jakby od pomp (a może trochę odgłos drgania?), które rozchodzi się najbardziej przy podłodze i rozdzielaczu.

W czym może tkwić problem? Co można spróbować poprawić w tej instalacji? Czy jest szansa, ze np. pompa kotłowa jest za duża i jej wymiana pomoże? Czy to też kwestia złych średnic rur na podłogówkę (tylko czemu, choć mniej, słyszę też działanie innych obiegów?). Czy może jakiś inny element może powodować ten problem?  Załączam zdjęcia. Proszę o rady.

a18f7f93-5f62-4c94-99de-0d63089cb853.jpg

11d82835-4c42-4ef0-9f74-e170eacb6290.jpg

85ce5be2-5b83-453e-aad1-f7adbb71a54a.jpg

7b7f67cf-4e38-4dee-804c-81ed9c271ce7.jpg

Karta katalogowa - epco_z.pdf