Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Smart Ekopell Ustawienia wyjścia dodatkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Posiadam kocioł Defro Smart Ekopell 12 ze sterownikiem APC ST-9705 1.6.1 wersja softu 2.8.6

Ochronę powrotu mam zrealizowaną przez krótki obieg CWU z bojlerem 100l i pompą. Powrót ustawiony na 57C, zadana kotła 65C. Sterownik pokojowy dwustanowy. Problem zaczyna się po dogrzaniu pomieszczenia. Chcę aby wszystkie pompy się zatrzymały. Pompa CO zatrzymuje się przez ustawienia w menu regulatora pokojowego. Zawór 4D również się zamyka wszystko jest ok. Problem z tą pompą CWU która jest podłączona przez wyjście dodatkowe 1. 

W jego menu również mam ustawione regulator pokojowy standard 1 (czyli jak wszędzie) oraz czas pracy i przerwy odpowiednio na 20s i 60 min. Co bym nie robił pompa nie zatrzymuje się, jedynie gdy temp kotła spadnie poniżej ustawionej wartośći tj. 50C. Problem w tym, że po zatrzymaniu pompy CO, a działającej CWU to bojler podgrzewa się do ponad 60C, a to za dużo.

Nie wiem czy to kwestia braku/problemów z softem, ale rzekomo nie ma aktualniejszej wersji. 

Edytowane przez Ryszard
Temat przeniesiono
Opublikowano

Przepraszam za błąd. Wątek jest w kotłach zasypowych, a jest to kocioł z podajnikiem na pellet. Proszę o przesunięcie

Opublikowano

Niestety posiadam dość mała kotłownię i ciężko mi teraz to przerobić aby dokładać dodatkową pompę krótkiego obiegu. 

Swoją drogą taki schemat instalacji był nawet kiedyś prezentowany na filmikach YT Afriso. 

Opublikowano

Ale nie masz kontroli nad temperaturą wody w bojlerze. Nagrzewa się jak chce a potem chłodzi bo ta 'ochrona powrotu' cały czas pompuje. A teraz jeszcze chcesz żeby to stanęło gdy pokój jest nagrzany. To nie będzie ciepłej wody, chyba że przed kąpielą otworzysz okna w domu żeby go wychodzić i uruchomić termostat. 

Na szczęście kocioł ma się świetnie,  powrót chroniony jak zagrożony wymarciem gatunek.

Opublikowano

Nie mam, ale jeśli powrót ma te 57 stopnii to woda użytkowna też do tej temperatury dochodzi. Gdy piec nie działa to bojler posiada grzałkę. 

Tak czy siak woda użytkowa się tak nie wychładza. Z wspomnianych 57 stopni do 50 woda stygła w bojlerze 10h. Szybciej po prostu uruchomi się piec na kolejne dogrzanie pomieszczenia. 

Opublikowano

Ok no to myślę że wiele tu nie zdziałasz, woda w bojlerze ma zawsze taką temperaturę jak kocioł, a ten z kolei załącza się tylko żeby grzać kaloryfery.  Pewnie można i tak, jak nie brakuje ciepłej wody to pół biedy. Ale gdybym musiał wybierać między ochroną powrotu a myciem się to raczej bym wybrał to drugie. 

Opublikowano

Ale tutaj nie ma takiego wyboru bo ciepła woda jest cały czas. 

Pierwotne pytanie odnosi się do sterowania regulatorem pokojowym pompą podłączona do wyjścia dodatkowego 1. 

Myślę, czy ktoś nie miał podobnego problemu, lub próbował to sterować. Bez względu na to jaką kto ma instalacje 🙂

Opublikowano

Ok to pewnie można to osiągnąć nawet za pomocą przekaźnika połaczonego z termostatem, ale wada taka że jak ciepło w domu to nie będzie grzany bojler. No ale jeśli jest w nim grzałka elektryczna to pewnie nawet nie zauważysz.

Opublikowano

Jasne, tylko że ta opcja jest dostępna w sterowniku pieca o czym napisałem na początku.

Mój bład, że wybrałem zły dział forum ale nie mam jak przerzucić tego wątku.