Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinie o Defro Optima Komfort Eko 22kW. Czy da się bez bufora?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuję opinii o kotle  Defro Optima Komfort Eko 22kW. Niby jest tylko na węgiel, ale @syriusz24 palił w nim też drewnem, pytanie jak bardzo jest to uciażliwe, bo komora do dużych nie należy.

Czy takim kotłem da się ogrzewać dom 200m2 z grzejnikami bez bufora? Muszę wymienić kocioł, bo stary odmówił posłuszeństwa, a aktualnie nie mam gdzie wstawić zbiornika. Wiem, że do spełnienia 5 klasy jest on niezbędny, no ale sytuacja jest jaka jest. 

Kotły zasypowe 5 klasy chyba mają niską temperaturę spalin i mogą być problemy z ciągiem? Czy np. palenie bez zawirowywacyz może coś pomóc na ewntualny brak ciągu?

Widziałem, że są wentylatory wyciągowe na czopuch, ale taki zestaw do tego kotła kosztuje 1700zł. Trochę szkoda byłby wydać taką sumę na coś, co może nie funkcjonwoać dobrze. 

Z góry dizęki. Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

@userdomu Jaki masz rozmiary komina i czy jest zgodny z wymogami z instrukcji Twojego kotła?

Nie jestem ekspertem, ale tu jest temat dotyczący palenia bez bufora w MPM, który też jest kotłem dolnego spalania, więc lektura tego tematu może się przydać też przy innych kotłach dolnego spalania:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/28788-mpm-ds-5-klasa-%E2%80%93-przer%C3%B3bki-%E2%80%93-modyfikacje-do-palenia-ci%C4%85g%C5%82ego-bez-bufora/

Chyba warto też rozważyć założenie termostatów grawitacyjnych na grzejnikach oraz zakup termometru do mierzenia temperatury spalin na kominie.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.10.2024 o 22:48, Matejko1 napisał(a):

@userdomu Jaki masz rozmiary komina i czy jest zgodny z wymogami z instrukcji Twojego kotła?

Nie jestem ekspertem, ale tu jest temat dotyczący palenia bez bufora w MPM, który też jest kotłem dolnego spalania, więc lektura tego tematu może się przydać też przy innych kotłach dolnego spalania:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/28788-mpm-ds-5-klasa-%E2%80%93-przer%C3%B3bki-%E2%80%93-modyfikacje-do-palenia-ci%C4%85g%C5%82ego-bez-bufora/

Chyba warto też rozważyć założenie termostatów grawitacyjnych na grzejnikach oraz zakup termometru do mierzenia temperatury spalin na kominie.

Instrukcja defro wymaga 14x14cm, mam nawet ciut większy otwór.

trochę czytałem w tamtym wątku MPM, ale w Defro wgląda to inaczej.

Co dadzą termostaty? Nie powinno być wręcz odwrotnie, że bez termostatów będzie lepiej działać bez bufora?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Witam 

w tym kotle palenie bez bufora jest bardzo trudne i uciążliwe żeby nie powiedzieć ze niemożliwe. Generalnie na dzień dzisiejszy to sugerowałbym poszukać innego kotła Bo ten kocioł żeby jako tako dało się palić wymaga małych modernizacji Np. ja bym po raz drugi tego kotła nie kupił Mimo wielu jego zalet jak czystość spalania i sprawność To obsługa jest tragiczna. Być może zamontowanie wentylatora troszke by pomogło ale pewny nie jestem 

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Własnie jak przyjechał to zobaczyłem, że nie wygląda to ciekawie. Ręczne wyciąganie klapki krótkiego obiegu, bez żadnej wajchy obok. 

Ogólnie ciekawe czasy nadeszły w ogrzewaniu, 7500zł za totalnie goły kocioł, nawet spustu wody nie ma...

Niestety kocioł już wstawiony, bo w sumie nic lepszego na szybko nie znalazłem. Ogólnie mam wrażenie, że cofnęliśmy się o 30 lat. Stary śmieciuch był wygodniejszy w obsłudze

Edytowane przez userdomu
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@userdomu Termostaty grzejnikowe przede wszystkim ułatwiają ustawianie temperatury w pokojach. Rozumiem, że wkrótce dostawisz bufor i do tego czasu chcesz palić bez bufora. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że termostaty mogą to trochę też ułatwić w ten sposób, że jeśliby kocioł dla efektywnej pracy potrzebował np. 80 stopni aby działać i nie kisić opału i nie zalewać komina skroplinami z kondensatu, ale ta temperatura byłaby za duża żeby ją puścić na wszystkich grzejnikach to termostaty by utrzymywałyby temperaturę w pokojach jaką chcą użytkownicy w tych pokojach gdzie są termostaty. Przy czym wydaje mi się, że kiedyś zostawiano chyba jeden lub więcej grzejników bez zaworów chyba ze względów bezpieczeństwa aby utrzymać obieg wody i odbiór ciepła, także lepiej abyś się dopytał instalatora. Także instalacje trzeba dobrze przemyśleć.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Kocioł zamontowany. Temperatura niestety oscyluje w granoach 58-62°C stopni podczas palenia drewnem. Jeszcze gorzej jest za sprzęgłem na obiegu grzejników - 35-42°... Spróbuję jeszcze na węglu, okaże się czy bedzie różnica. Może drewno jest za krótko sezonowane.

O dziwo bez problemu rozpala się bez zdjemowania klapki krótkiego obiegu Łapie od razu po rozpaleniu. Podczas palenia cały czas jest duży płomień. Więc chyba nie ciąg komina jest problemem.

Wlot powietrza wtórngeo z boku - otwarty na max, klapka powietrza pierwotnego w drzwiczkach paleniska też na max. Jeśli chodzi o wlot wtórengo przez drzwi zasypowe - jak nie ustawię to nie widać róznicy w paleniu, temperatura też się nie zmienia.

Coś się obaiwam, że problem może być w instalacji lub dostarczniu powietrza do spalania. Na tę chwilę jest założony zawór ochrony powrtou AVT 50°, według Defro powinno być niby min 55°. Czy założenie więszego zaworu podniosłoby temperaturę na kotle?

Co do powietrza - niestety komin ma 1 kanał wentylacyjny, który idzie do kuchni/pokojów więc w kotłowni nie ma kratki. Palę przy uchylonym oknie, ale ono jest 3m od kotła. Czy to może być problemem? W starym śmieciuchu był nadmuch i jakoś to dawało radę przeważnie bez uchylania okna. 

Na razie palone tylko drewnem, bez przegordy by się więcej zmieściło.