bex0 Opublikowano 14 Września 2024 #1 Opublikowano 14 Września 2024 Dzień dobry, Planowałem zrobić kotłownię pelletową w miejscu obecnej węglowej na kopciucha ale nie zwróciłem uwagi na jedną bardzo ważną rzecz - w kotłowni nie ma prawidłowej wentylacji - jest jedynie kratka przy suficie wychodząca na zewnątrz ściany a z tego co czytałem to wentylacja składa się z nawiewnej - zetki oraz wywiewnej czyli otworu o powierzchni co najmniej 200cm2 który musi wychodzić ponad powierzchnię dachu. Ponadto kotłownia powinna mieć co najmniej 1.90m ale to się da załatwić skuciem posadzki i zrobieniem jej na nowo (Obecnie jest 1.88m w najniższych miejscach) O ile z montażem zetki nie ma problemu to z wentylacja wywiewna będzie wymagała dużo pracy. Czy taką wentylację mogę zrobić samemu i potem dać do opini kominiarskiej czy więżę się to z całą papierkologią typu projekt/pozwolenie na budowę itp? Czy jest może jakiś inny sposób na wentylację kotłowni zgodną z przepisami bo tutaj to muszę się przepruć przez 2 stropy i dach z rurą wentylacyjną. Za tydzień mam kominiarza ale pytam najpierw tutaj żeby się dowiedzieć czego się spodziewać. Wygląda na to że z prostego montażu kotła wyjdzie drogi i skomplikowany remont a zima tuż tuż. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi