Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
potrzebuję pomocy w wyborze kotła gazowego przed kolejnym sezonem.

Budynek z lat 80, trzy ogrzewane poziomy po ok ~65m2 pow. użytkowej każdy + ocieplony strych bez ogrzewania.
Na parterze kilka lat temu wykonana nowa podłogówka, łącznie jakieś 54m2 w 4 obwodach (z tego jeden w niewielkiej łazience ~4m2) + grzejnik drabinka. Nie pamiętam niestety ile mb rury rozłożone.
Na obu wyższych piętrach grzejniki (żeliwo 20, 20, 12 i 9 żeber) + łazienka ~4m2 z podłogówką i drabinką. Grzejniki żeliwne zostają, docelowo na piętrach też pewnie kiedyś będą podłogówki. Poza tym radzą sobie dobrze nawet w duże mrozy z temperaturą wychodzącą z kotła ~50*C. Kilka lat temu wszędzie zostały zamontowane nowe zawory Herz'a z głowicami termostatycznymi.
Do końca sezonu dom ogrzewał DeDietrich MCR II 24T, niestety uszkodzeniu uległ wymiennik.

W instalacji jest trochę problemów, które chciałbym przy okazji wyeliminować.
- system otwarty. Początkowo instalacja grawitacyjna z rurami o dużych przekrojach i kotłem na paliwo stałe, później został wpięty kocioł gazowy obok starego. Teraz do zamknięcia, usunięcie naczynia wzbiorczego i montaż odpowietrzników na pionach.

- „nowy” pion wykonany dobre kilkanaście lat temu przez fachowców przy okazji remontu łazienek zasila podłogówki poprzez grzejniki drabinkowe. Regulacja nie istnieje :). W łazience na niższym piętrze temperatury jak w saunie, górna niedogrzana. Próba ratowania sytuacji przez montaż głowicy termostatycznej, na dole udało się wyregulować temperaturę ale zatrzymało to przepływ do góry. Do tego ciągłe problemy z zapowietrzaniem, zabawy w przelewanie, itd.
Chcę rozdzielić podłogówki od drabinek i wpiąć je do rozdzielacza z mieszaczem w kotłowni. Wiem, że podłogówka na piętrze i rozdzielacz niżej to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie ale myślę, że będzie działać lepiej niż teraz.

- podłogówka parteru działa z zaworem mieszającym o stałej nastawie, jest wpięta w powrót z grzejników na piętrach. Długo rusza, regulacja jest mocno utrudniona. Zawór docelowo wymienię na mieszający z siłownikiem i chciałbym żeby sterował nim sterownik kotła, a zasilanie planuję wpiąć bliżej kotła.

W systemie są dwa obiegi, grzejnikowy i podłogowy ze zmieszaniem, obecnie działało to bez sprzęgła hydraulicznego. Nie wiem czy dlatego że podłogówka była wpięta w powrót, było jej stosunkowo mało, czy dlatego, że rury w kotłowni mają średnice 2” i 2,5” i pelnią funkcję a'la sprzęgło (kiedyś taką teorię przedstawił mi jeden z hydraulików, który się głowił jak to może działać). Zastanawiam się czy wraz z nowym kotłem i zmianami w instalacji powinienem zastosować sprzęgło?

Co do nowego kotła. Szukając brałem pod uwagę modele o mocy zbliżonej do obecnego, jednofunkcyjne z możliwością podpięcia zasobnika CWU. Obecnie grzeję wodę osobnym bojlerem, ale ma już swoje lata i nie wiem ile wytrzyma.
Zależy mi na dobrym sterowaniu i możliwości ewentualnej rozbudowy systemu, gdy zajdzie konieczność np. zastosowania sprzęgła, mieszacza czy dodatkowej pompy obiegowej, chciałbym żeby „mózgiem” instalacji był kocioł i ogarniał co się dzieje w instalacji. Z „obcymi” sterownikami bywa różnie, takie integracje nie są łatwe i nie zawsze dobrze działają.

Po przeszukaniu ofert wytypowałem:
- Junkers ZSB 24-5c lub Bosch 5700i W 24P
Spory zakres modulacji, duże możliwości rozbudowy poprzez moduły m.in. MM100, różne wersje sterowników łącznie ze sterowaniem przez aplikacje. Jedyne co mnie do nich nie przekonuje to ceny. Kocioł + sterownik, moduł, czujniki i szybko przekraczamy 10k zł.

- Saunier Duval Thelia Condens AS 25-A
Zakres modulacji mniejszy, wymiennik również alu-krzem, jest spory wybór różnych sterowników. Znalazłem też informacje, że może obsłużyć więcej obiegów poprzez moduły RED-3 lub RED-5. Na plus na pewno cena w obecnych czasach, gdzie opłacalność grzania gazem jest trudna do przewidzenia. W bliższej lub dalszej okolicy mam tez kilku serwisantów w razie czego.

Brałem jeszcze pod uwagę Termet Gold lub Immergas Victrix Tera V2, ale ze względu bardziej ograniczone możliwości sterowania odpadły.
Widziałem tez że pojawił się DeDietrich MCR4, ale nie ma o nim jeszcze za wiele.
Jakie modele możecie jeszcze polecić?

Pozdrawiam