Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sposób montażu czujników temperatury na rurach w instalacji c.o./c.w.u.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak montować czujniki na rurach? Poprzez trójnik i wkręcone w niego gniazdo czujnika (kapilara?) czy po prostu pasta termoprzewodząca i złapany czujnik opaskami do rury? A może są jakieś inne rozwiązania? A może zależy to od rodzaju rury? W sensie czy jest to rura stalowa czy miedziana.

Opublikowano
35 minut temu, zuh napisał(a):

Poprzez trójnik i wkręcone w niego gniazdo czujnika (kapilara?

Taki sposob zalecam.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje się być najbardziej odpowiednie rozwiązanie tylko muszę już wiedzieć gdzie będą czujniki.

Gdzie zamontować czujniki sterownika zaworu 3-d?

Czujnik sterownika do pompy obiegu kocioł-bufor to zamontować na zasilaniu trochę powyżej pieca.

Czujnik sterownika c.w.u. zamontować w zasobniku ciepłej wody.

A gdzie zamontować czujniki sterownika zaworu 3-D ?

schemat 2.jpg

Edytowane przez zuh
Opublikowano

No właśnie nie wie jaki będzie sterownik, jeszcze nie zagłębiałem się w ten temat. Na pewno będzie jakiś regulator/termostat pokojowy i chciałbym aby było sterowane w sposób proporcjonalny, w sensie im zimniej w domu tym grzejniki bardziej gorące a im cieplej w domu tym na grzejnikach mniejsza temp. Po osiągnięciu zadanej temperatury w domu to wyłączenie pompy. Ogólnie to chciałbym się przygotować powiedzmy uniwersalnie.

Opublikowano

Tak naprawdę potrzebuje tylko sterowanie pompą i zaworem mieszającym obieg grzejnikowy. Na pompę na obieg kocioł-bufor mam stary sterownik i na c.w.u. też. Ale wiadomo, jakby ogarniał to jeden sterownik to na plus.

Teraz chciałbym się skupić na tym gdzie zamontować czujniki? Szukam takiego najbardziej uniwersalnego rozwiązania, bo na każdy czujnik potrzebuje przygotować miejsce ( trójnik i tuleja montażowa czujnika) a wiadomo, łatwiej takie miejsce zaślepić niż dołożyć.

@600 jeden czujnik starczy?

Opublikowano

Do zaworu 3D wystarczy jeden czujnik. Sterownik z tego czujnika bierze temperaturę za zaworem i kręci siłownikiem żeby osiągnąć żądaną T na CO. W przypadku jak chcesz uruchamiać obieg CO od pokojówki, sterownik uruchamia pompę po sygnale od termostatu pokojowego. 

Musisz szukać sterownika który ma możliwości podłączenia zaworu z siłownikiem, pompy CO, czujnika pokojowego i czujnika temperatury zewnętrznej ( jeśli chcesz sterować temp. CO wg krzywej grzewczej) 

Ja u siebie mam czujniki zanotowane przylgowo do rury taśma samoprzylepną alu i zaizolowane .

Opublikowano

A nie potrzebny jest czujnik gdzieś w buforze/przy buforze? Żeby sterownik wyłączył pompę na obieg grzejnikowy, jeśli bufor jest wyziębiony?

Przed modernizacją kotłowni też miałem zamocowany czujnik przylgowo do rury i było ok, ale to była rura miedziana. Teraz w kotłowni będą rury stalowe i nie wiem jak to (przylgowy montaż czujnika) będzie "zbierać" temperature ze stalowej rury.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zuh napisał(a):

Ale te dwa czujniki są podpinane do tego sterownika co zawór 3-d?

Zależy jakie ma możliwości dany sterownik.W przypadku i-2 tak

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu