Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nagrzewnica Wodna Volcano

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam na hali zamontowaną nagrzewnice wodna firmy VOLCANO pracuje ona juz 3 rok do tej pory nie było z nią problemu jednak w tym roku zauwarzyłem ze połowa nagrzewnicy nie grzeje jest jakby zapchana wydaje mi sie że jest to kurz ponieważ jest zamonotwana na szwalni i jest tam dużó pułu z tkanin _tak mysle .

Prosze o porade jak ją oczysciic zeby grzałą całaą powierzchnią a nie połową -grzeje połowa ale w pionie czyli lewa grzeje a prawa strona nie grzeje .Chyba nie jest zapowietzrona bo ukłąd jest odpowietrzony sa założone autoamty z 2 Volcano nie mam problemu pieknie podaje ciepło -wisi tez na tej samech hali.

Prosze o pomoc w jaki sposób ja oczyscic.

Opublikowano

Na szwalni pewnie masz spreżone powietrze ,wystrczy wziasc pisolet i dmuchac w przeciwną stroni niż normalnie wpracy i sie oczysci tylko uważaj bo ten pył co wyleci to jest bardzo palny mysle że o tym wiesz zebys to rbił przy otwardych oknach ,pozniej włacz i bedzie grzeło jak trzeba

Opublikowano

Piszesz niejednoznacznie. Jeśli zapchany jest przepływ powietrza to powinien być przepływ czynnika grzewczego przez wymiennik i powrót powinien mieć zbliżoną temperaturę do zasilania. Wtedy można to wyczyścić sprężonym powietrzem oraz suchym pędzlem. Jeśli nie ma przepływu to może świadczyć ,że układ rurek jest zapchany( w danej sekcji bo z opisu wynika,że są dwie) tedy można to przepłukać wodą pod ciśnieniem.Ale może też być tak, jeśli powietrze jest pobierane z zewnątrz, że zamarzł czynnik grzejny ( gdyby był napełniony wodą). Niestety nic na ten temat nie piszesz. Gdyby tak było to trzeba rozmrozić układ (oby nie pękł ) a potem całość napełnić mieszaniną glikolu z wodą. Podejrzewam, że układ regulacyjny jest jeden (zawór regulacyjny).

Opublikowano
  • Autor

Nagrzewnica napewno nei jest zapowietrzona. Czynnik wchodzi goracy na piecu jest 65 -75 stopni i zasilanie gorace a druga rurka jest troche chłodneijsza wiec nie jest zapowietrzona ,jutro biore spreżarke i ebde czyścił.

Druga nagrzewnica ktora wisi była czesciej uzywana na wyższych obrotach na 4 i 5 i pewnie dlatego nie jest zanieczyszczona.

Poradzcie jaką temperature tzrymac na peicu zeby 2 nagrzewnice były wydajne na 200 mtr piec jest STALBUD AKAL 58 KW do pieca sa podlaczone 2 nagrzewnice i i 4 kaloryfery .

na nagrzewnice jest osobne podłaczneie i na kaloryfery osobne zasilaja ten układ 2 pompki,jestem laikiem i stad moje pytanie .

Wczesniej ten piec ogrzewał 400 mtr i nie moge powiedziec zby było nagrzane teraz powierzchnie zmniejszyłe w ramach redukcji kosztó do 200 mtr i stad 2 nagzrewnice na jednej hali.

Budynek po starym magazynei nie ocieplony grube 1 mtr mury okna zwykłe kontowniki przeszklone.

Nie oszcedzam na ogzrewaniu chce zeby bylo ciepło żeby ludzie nie narzekali, Od 31 grudnia do dziaja spaliłem 800 kg eko groszku i nie wygaszalem ciepła i ogzrewalem 400 mtr.

Opublikowano

Aby cokolwiek powiedzieć to musisz jeszcze podać jaka nagrzewnicę masz zamontowaną (moc) oraz powierzchnie oraz wysokość hali lub kubaturę jaką ogrzewasz.

Opublikowano
  • Autor

OK jutro rano pomierze i zobacze jaka jest nagrzewnica ale pewnei ta wieksza .