Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem przed montażem kotła na pellet (stary dom na grzejnikach, nie ocieplony, 2 kondygnacje) i nurtują mnie takie pytania:

1. Sterowanie pracą kotła za pomocą termostatów, czy montując zawory termostatyczne przy każdym grzejniku, muszę jeszcze dodatkowo zamontować termostat pokojowy (a jeśli tak, to czy 1 na 2 kondygnacje, czy po jednym na każdej kondygnacji)? O ile dobrze rozumiem, to same zawory spowodują tylko to, że będę mógł sobie regulować temp. w poszczególnych pomieszczeniach, ale nie jest to wtedy zintegrowane z kotłem, czyli on grzeje sobie cały czas na ustawionym poziomie a jak ja mam więcej przykręconych grzejników to po prostu to ciepło idzie w komin i dlatego termostat pokojowy z zadaną temp. po osiągnięciu której kocioł się wygasza ma sens? 

2. Jeśli jest tak jak opisałem w pkt 1 to jeszcze pytanie czy w pomieszczeniu gdzie będzie termostat pokojowy montować też głowicę na grzejniku, czy to się nie bedzie gryzło?

3. Czy jest sens wydawać więcej kasy na termostaty elektroniczne przy grzejnikach, czy wystarczą ręczne z pokrętłem?

4. Montaż buforu, czy on ma tylko funkcję akumulowania ciepła i czy to działa tak, że najpierw kocioł musi nagrzać taki bufor do zadanej temperatury i następnie ciepło z bufora idzie na całą instalację, czy też to działa tak, ze to pracuje równolegle i dopiero jak się bufor naładuje to piec się wyłącza i przez jakiś czas ciepło idzie z bufora?

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem termostat na każdym grzejniki są niezbędne. Masz wtedy możliwość regulacji temperatury niezależnie od kotła. 

Co do termostatu pokojowego. Montuje się go w najzimniejszym pomieszczeniu i ustawia żądaną temperaturę. Termostat przy grzejniku ustawia się na max. Pokojówka jak jest podłączona do sterownika daje sygnał do włączania i wyłączania kotła. 

Bufor generalnie służy do akumulacji ciepła i jego dystrybucji. Niezbędny jest przy nim montaż zaworu mieszającego w celu ustawieniu temperatury puszczanej na grzejniki. Np. bufor ładujesz do temp. 70 stopni a na grzejniki puszczasz 50. 

Jak założysz do zaworu siłownik można nim sterować za pomocą pokojówki. Czyli kocioł pracuje niezależnie lądując bufor do zadanej temperatury a zawór po otrzymaniu sygnału z pokojówki puszcza wodę w kaloryfery.

Bufor ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie wymusza pracę kotła na maxymalnej sprawności. Przy pracy kotła na modulacji często się zdarza że przy małym zapotrzebowaniu na ciepło kocioł chodzi na mocy minimalnej. Sprawność wtedy mocno spada. 

Druga sprawa przy sterowaniu pokojówka jest duży "poślizg" zanim kocioł puści odpowiednią temperaturę po sygnale z pokojówki. Musi się rozpalić, osiągnąć temp. załączenia pompy zanim ciepło pójdzie na grzejniki. Przy buforze reakcja jest prawie natychmiast. Można utrzymać stabilna temperaturę w pomieszczeniu bez dużych oduwlanych spadków.

Edytowane przez 600
  • Zgadzam się 1