Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Moja sytuacja przedstawia się następująco.

1. Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń: 65m2

2. Ściany: Solbet 24 + 12cm styropianu

3. Posadzka: Izolacja 10cm styropianu

4. Strop: Izolacja wełną 20cm pomiędzy belkami stropowymi + 10cm między belkami a sufitem

5. Okna, drzwi: Standardowo jak w większości obecnie budowanych domów

6. c.w.u. zbiornik 100-120 litrow

7. Dwie małe pętle podłogówki: kuchnia, łazienka

8. Komin: Bolesławiec Uniwersal z wkładem o średnicy 180mm, h~6-6.5m z dyfuzorem na górze komina

Prosiłbym o pomoc w doborze kotła gdyż zwykle forumowicze pytają o kotły do domów powyżej 100m2 i nie mam odniesienia do swojego przypadku.

W projekcie budowlanym mam podane zapotrzebowanie na m2 na poziomie 70W. Nie bardzo mi się chce wierzyć w to co napisał projektant z uwagi na fakt, iż taki poziom zapotrzebowania na ciepło mają domy typowo energooszczędne. Poza tym dobrano mi w projekcie kocioł o mocy 16kW - co moim zdaniem jest totalnym nieporozumieniem i "olaniem" sprawy przez projektanta (ale mniejsza o to).

Z rozeznania na rynku kotłów wstępny wybór ograniczyłem do:

1. Defro Optima Komfort (nowa linia) 8kW

2. Defro Optima Komfort (nowa linia) 10kW

3. Sas UWG 9kW

4. PER-EKO KSW 9kW

5. Cichewicz ultima II 8kW

Paliwem standardowym ma być węgiel/drewno.

Dodam, że najbardziej skłaniam się ku 1 bądź 2. Defro 8kW nie posiada rusztu ruchomego-nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Oba z nich są fabrycznie przystosowane do montażu wentylatora. Pytanie tylko czy Defro 10kW nie będzie za duży do ogrzania 65m2 + c.w.u?

Nie chcę aby kocioł pracował dorywczo bądź przy minimalnej temperaturze. W tej chwili mam już mętlik w głowie jaka moc będzie odpowiednia. A może nawet te 8kW jest za duże do tak małej powierzchni ogrzewanych pomieszczeń?

Czy w kotłach o tak małej mocy jest w ogóle sens montowania wentylatora? Czy nie wystarczy przypadkiem miarkownik ciągu standardowy bądź Unister?

Proszę o sugestie i uwagi/rady pomocne przy wyborze kotła. Temat pozornie wydaje się prosty ale przy tak małej powierzchni ogrzewanych pomieszczeń wg. mnie bardzo łatwo o zagotowanie wody w kotle przewymiarowanym.

Opublikowano

Witam

Na twoim miejscu szukałbym kotła o mocy ok 6kw i spokojnie wystarczy większy to tylko kłopot przy tak małym mieszkaniu.Maksymalnie wziołbym 8kw i napewno już będzie ze sporym zapasem mocy.Sam mam 6kw piecokuchnię do ogrzewania mieszkania o pow 40m2 plus bojler 100l i nawet przy ostatnich mrozach po -15 czy -20 nie było żadnych problemów i temp spokojnie w środku wynosiła 23 stopnie.Dodam też że zagotowanie wody u mnie to żaden problem czasem wystarczy dosłownie poł godziny się zapomnieć.

Opublikowano

Wężu-dom nieduży i dobrze docieplony.

Z proponowanych kotłów zdecydowanie 1 pozycja ALE 8-ka to i tak sporo.Sporo będzie zależeć od tego co będzie na ścianach-kaloryferów mało i wody w nich również.Żeliwne byłyby najodpowiedniejsze i . . grawitacja(ale weź proszę pod uwagę, że to jest moje zdanie.Poprostu nie kombinowałbym w takim niedużym domu z pompami,4 drogówką itd.Poszedłbym w prostotę i "użytkowośc".).Zrobisz po swojemu- i tak . . będzie najlepiej.CWU 140l przy 8kW.Serio.

Pomyśl jeszcze o jednym prostym kotle od starego polskiego producenta-Ogniwo 8kW.

Tu jest chyba najtańszy:

http://kotly.com/index.php?cPath=36&to...67a955e13411439

Ogniwo jest z 5ki(blacha 5mm grubości.Ma przegarniacz)

A Defro ściągnąłeś chyba stąd,tak? I dobrze

http://www.fuego.pl/go/_category/?idc=4_8&...5978&page=1

Ten z 6mm i nie ma przegarniacza.

Przegarniacz to urządzenie z wajchą z boku kotła służące do przerusztowania żaru i popiołu z rusztu bez otwierania kotła--w defro będziesz to robił pogrzebaczem.

Żaden nadmuch przy takiej małej komorze--wydmucha wszystko w komin a przy drewnie to już w ogóle.Miarkownik 1/3 tej ceny i dużo lepszy w praktyce--i nie jest zależny od prądu a nadmuch i sterownik jest.Pompa w układzie też jest zależna od prądu--grawitacja nie.

Defro ma najbardziej regularną i największą komorę z przedstawionych tutaj kotłów--jeśli paliwem ma być--węgiel -drewno--to Defro.(wg. mnie).SAS ma krótki obieg spalin,Biecz też(chociaż fajny ten wymiennik)i z 5ki,Per Eko-mniejsza komora i z 5_ki--konstrukcyjnie najbliższy Defro a o Cichym zapomnij--siedział byś w kotłowni--widziałem kocioł i jego budowę--daj sobie spokój.Też z 5ki.

Piecokuchnia też fajny pomysł--ale Ty od początku piszesz o kotle.Powodzenia i przemyślanych decyzji.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Dom nieduży ale wychodzi "duży" problem z kociołkiem :huh: Jak znajomi widzą jaki metraż buduję to się w czoło pukają, że takiego domu to się nie opłaca budować. Jak jest mała działka to się każdy dom opłaca budować - lepiej to niż mieszkanie w bloku 40m2 za kilkaset tysięcy.

Ale wracając do tematu.

Defro w swojej specyfikacji podaje powierzchnię ~70m2 więc może nie będzie aż tak źle z nadmiarem mocy. Najgorszy problem w tym, że jeżeli chodzi o kotły małych mocy to za bardzo wyboru nie ma. Niższy mocowo kocioł to najczęściej 5kW - a to już może być za mało na ten mój domek.

Porównałem przekroje Defro 8 i Ogniwa 8. Jeżeli dobrze rozumuję to Defro ma dłuższy obieg spalin przez co na wylocie czopucha będą one miały niższą temperaturę niż w Ogniwie - nie będzie tak grzał komina jak Ogniwo.

Ile W/m2 przyjmować mógłbym w tak ocieplonym domu przy doborze grzejników? Dobrałbym je wstępnie i widział zapotrzebowanie na wodę kociołka.

Rozważam jeszcze zastosowanie styropianu 15cm bądź grafitowego 12cm-031. Jest sens w docieplaniu takiego domku styropianem 15cm?

Opublikowano

Nawet 7cm styropianu starczy i da wymierne korzyści a co dopiero 10 cm czy więcej.

Ja to widzę następująco--pokój 15m2 i ile?

--Zakładam, że będziesz użytkował kocioł zdrowo-60 i więcej na kotle.

10 żeberek żeliwnych na 15m2-co da łącznie ok. 45 żeberek (w całym domu) x 125W/żeb.=5,6kW przy 90oC.Zostaje przy 90oC 2,4kW do zagospodarowania.

To takie wstępne liczenie ale myśle, że nie z sufitu-->mimo, że "grube" to dość rozsądne.

Większa ilość na ścianach=energia z kotła w chałupę(która ma być,jeśli zrozumiałem wlaściwie, i docieplona i z nowych materiałów zbudowana) i można nie wysiedzieć w niej=wietrzenie(ucieczka na dwór) lub schodzenie na kotle do 45oC--smołowanie wymiennika(izolowanie od wody) i cieplo w komin=na dwór.

1250W/15m2=83w/m2 i jest to (moim zdaniem--pamiętaj!) dla takiego domu zapas wystarczający.

Kaloryfer aluminiowy i stalowy nie ma praktycznie pojemności cieplnej i mało wody w sobie(ALU--ok.0,4l/żeberko; żeliwny-0.8-1,3l./żeb.--czyli przynajmniej 2xtyle i . pojemność cieplna żeliwa=stabilne oddawanie i cieplejszy powrót.Ale to też moim zdaniem.

Duże CWU będzie się nagrzewać dłużej przy pierwszym rozpalaniu w sezonie i po dłuższym postoju--np. wyjazd na ferie na 2 tyg.Ale,nawet jeśli palić będziesz tylko wieczorami-na noc,po pracy, to taki baniak-izolowany-ma w sobie 140l wody z poprzedniego dnia-nawet jeśli rano i po pracy jej trochę zużyliście.Daje to ciepły powrót do kotła w trakcie rozpalania a po kilku godzinach-gdy temp w CWU wyrówna się z zadaną na kotle(np. 60oC) to baniak już nie odbiera ciepła--woda na zasilaniu do CWU płynie ale i wypływa powrotem z baniaka z praktycznie taką samą temp.(temp wody w CWU jest równa temp. wody co z kotła-jasne to jest?) mieszając się z wodą powrotną z kaloryferów--podnosząc w ten sposób temp. powrotu.

Kotły 5-6kW--jest ich dużo-większość to Pleszew ale i Zębiec robi 6kW.Wybrany przez Ciebie jest jednak większy pod względem wodnym, z grubszej blachy, ma dosć dużą komorę zasypową(pisałeś coś o drewnie-a wtedy to istotne) i jest dość solidnie oraz estetycznie wykonany.

Rozsądnego dobrania kaloryferów,CWU(pojemnośći--raczej idż w górę niż w dół-->latem,po zamknięciu wyjścia na grzejniki masz wodę z 3-4 klocków drewna nagrzaną na 3-5dni-w zależności od jej zużycia) i średnicy rur-bo kocioł już chyba wybrany :huh:

Powodzenia

P.S.--Jasne, że lepiej w domu niż w bloku.Nawet 65m2!!

Opublikowano
Czy w kotłach o tak małej mocy jest w ogóle sens montowania wentylatora? Czy nie wystarczy przypadkiem miarkownik ciągu standardowy bądź Unister?

Nie ma sensu. Ciąg kominowy plus miarkownik w zupełności wystarczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja również wybieram kocioł na podobny metraż (80m2), również BK (akurat H+H) + 12 cm styropianu, pomieszczenia niezbyt wysokie - 2,60 m, na podłodze 10cm styropianu, trochę mostków termicznych, niestety, też się znajdzie (np. taras-radiator). Cały czas się jednak waham i podpatruję różne tematy. Jaką moc założyć, żeby mi rodzinka nie marzła (dodatkowo bojler 100-140l, bardziej 140l) - chcemy trzymać okolice 24 stopni? Cichewicz Ulitma II (8kW na drewnie, 10 kW na 24MJulowym węglu), SEKO Eko-II 12 kW czy HEF 14 kW lub Taurus Tur 13,5 kW wspomniane przeze mnie w innym temacie? Celowałem w Dakona Dor, ale z różnych powodów zostałem do niego zniechęcony i nie bierzmy go pod uwagę. Palić planuję jak najdłużej bez wygaszania, na kotle miarkownik. Wszelkie sugestie mile widziane.

Opublikowano

1. uwaga na max ciśnienie (niektóre kotły mają 1 atm) a to dom nie mieszkanie

2. uwaga na minimalną temp powrotu wody może być 40 i 60 stoponi (poniżej tej temp skraplanie i niszczenie kotła a jeśli nie mamy pompki to zawory 3-4 drożne niezbyt działają [mogę się mylić])

3. jak się przewymiaruje grzejniki to też powrót zimny

4. oprócz grubości blachy patrzyłbym na gwarancję - niektóre mają 10 lat

5. poziome kanały np. w defro szybko się zanieczyszcają i mamy mniejsze oddawanie ciepła albo częste czyszczenie

6. ruszt żeliwny ponieważ na wodnym jest gorsze dopalanie (większa temp na żeliwnym)

7. proponuję (przewymiarowany) kocioł z DOLNYM spalaniem ponieważ: łatwiej utrzymać temperaturę, mimo dużego wsadu pali się tylko jego część, rzadziej go obsługujemy, można używać mniej energetyczne paliwo, przewymiarowany więc i większa komora zasypowa

8. typy: żywiec kdo-u 8kw, żywiec kdo plus 12kw, zgoda ksgw 8kw lub 11kw, dakon dor12 (spojrzeć na budowę cytowanych kotłów)

9. mam złe doświadczenia z małym kotłem i bojlerem bez "nadzoru", człek pali a tu zimno albo bojler oddaje swoje ciepło. Porządny sterownik i zawór z siłownikiem (2 pompki to przerost formy). Jak porządny to z elektonicznym miarkownikiem (lepszy od mieszkowego/bimetalowego)

10. mój kocioł samoróbka ma 22 lata z blachy 4-5 mm i sprawny (55m2, grawitacja, bez dmuchawy)

a nowe kotły z blachy 5 padają po 4-5 latach przy złym paleniu. Długo obserwuję rynek małych kotłów i następny kupię jak w punkcie 8