Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Mam instalację solarną, która posiada prosty sterownik: Hewalex G-425-P01 Geco niestety sterownik ten nieposiada "wyjścia informacyjnego" że pracuje.

Chciałbym taką informację przesłać do kotła pelletowego aby zmaksymalizować wykorzystanie solarów do grzania ciepłej wody.

Czy jest może taki moduł do gniazdka/na szynę TH, który mierzy prąd poboru i po przekroczeniu ustalonego poboru (np. pokrętłem 20W) zwiera styki (sterownik pieca akceptuje NO lub NC)?

Aktualizacja:

Znalazłem coś takiego z firmy F&F EPP-619 (problem z nim jest taki że łapie od 0,6A*230V=138W a pompka pobiera znaczie mniej), pytanie czy może ktoś wie o jakieś tańszej alternatywie (a najlepiej do puszki)?

Edytowane przez brav
Opublikowano

Podepnij przekaźnik pod zasilanie pompki.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.07.2024 o 13:00, Wello napisał(a):

Podepnij przekaźnik pod zasilanie pompki.

Dzięki za informację o takim rozwiązaniu nie pomyślałem, chciałbym zrobić to bezinwazyjnie (bez modyfikacji grupy pompowej), ale jeżeli nic nie znajdę odpowiedniego (bez zaporowej ceny) to wykonam to właśnie tak.

Dla zainteresowanych wariant z firmy relpol RPN-1A05-A230: https://www.relpol.pl/Produkty/Przekazniki-nadzorcze/Przekazniki-nadzorcze-modulowe/Przekazniki-nadzorcze-RPN-1A-A230/864364-RPN-1A05-A230

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Zamówiłem ELKO EP PRI-1/0,5

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wystarczy podłączyć przekaźnik elektromagnetyczny (cewka AC110-230V) pod zaciski N,L pompy solarnej.

Odpowiednie styki robocze wykorzystać do sterowania kotłem.

Jeżeli sterownik uruchomi pompę solarną na tych stykach pojawi się napięcie w zakresie ok.160V-230V (wyjście stale regulowane TRIAKIEM).

• Nie zgadzam się 1