Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o poradę dotyczącą paru rzeczy, bede montował breata ferioli 12kW, kominek posuada płaszcz wodny i bedzie zamontowany w mieszkaniu. Kominek jest wyposażony w pompę na powrocie, 

1) gdzie najlepiej zamontowac zawory zwrotne, termokominek bedzie zasilał grzejniki i zasobnik CWU.

2) W przypadku zastosowania instalacji zamknietej gdzie zrobić wylot wody gorącej z zaworu schładzającego ( czy bezposrednio do kanalizacji czy moze cośc w rodzaju dodatkowego zbiornika w którym woda bedzie mogła sie ostudzic, jeżeli takie rozwiązania jest mozliwe ile pojemności musiał by mieć dotkowy zbiornik.

Bili.

Opublikowano

Witam, przygotowałem na podstawie wiedzy ja zdobyłem w ostatnim czasie ( a raczej niewiedzy), dwa typy schematów podłaczenie instalacji co i cwu w układzie otwartym i zamknietym. Napewno jest na nich sporo bładów i niepotrzebnych rzeczy. Mam jednak prośbę żeby jakiś fachowiec rzucił na nie okiem i sprawdził czy miało by to jakiś sens. Podkreślam moja wiedza w tym temacie jest raczej na etapie początkującym.

Jeżeli chodzo o schemat z układem zamkniętym to dzisiaj sie dowiedzialem że przy tego typu kotłach ( kominek z płaszczem 12 kw), nie ma konieczności montowania zaworu schładzającego, schematu nie skorygowałem ale też nie biore tej informacji jako pewnik.

Z uwagi że kominek bedzie zamontowany wmieszkaniu zależy mi żeby instalacja była mozliwie jak najbardziej prosta.

Dzieki i pozdrawiam.

INSTR CO_CWU_otw..pdf INSTR CO_CWU_Zamk.pdf

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał(a):

No, teraz już lepiej.

Nie wiem co w tym kominku w środku jest.

Jak wchodzi powrót grzania bojlera? wprost do kominka? czy inaczej?

Z bojlera jest osobne wejście na powrót w przypadku podłaczenia z pompą ( chyba bezpośrednia do kominka), w przypadku podłaczenia przez zawor rozdzielający powrót z boilera łaczy sie z powrotem z grzejników i jest zasysany przez pompe

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno pytanie, chodzi o zawory zwrotne czy na tych schematas sa prawidło rozmieszczone czy jednak zamontowali byście gdzie indziej ?