BILI22 Opublikowano 24 Czerwca 2024 #1 Opublikowano 24 Czerwca 2024 Witam Proszę o poradę dotyczącą paru rzeczy, bede montował breata ferioli 12kW, kominek posuada płaszcz wodny i bedzie zamontowany w mieszkaniu. Kominek jest wyposażony w pompę na powrocie, 1) gdzie najlepiej zamontowac zawory zwrotne, termokominek bedzie zasilał grzejniki i zasobnik CWU. 2) W przypadku zastosowania instalacji zamknietej gdzie zrobić wylot wody gorącej z zaworu schładzającego ( czy bezposrednio do kanalizacji czy moze cośc w rodzaju dodatkowego zbiornika w którym woda bedzie mogła sie ostudzic, jeżeli takie rozwiązania jest mozliwe ile pojemności musiał by mieć dotkowy zbiornik. Bili. Cytuj
szakallo Opublikowano 25 Czerwca 2024 #2 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Nie masz żadnego schematu od producenta? Na jakiej podstawie dają gwarancję? Cytuj
BILI22 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor #3 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Zalecają żeby podłączył to serwisant zalecany przez nich, generalnie jest schemat ale ale bardzo uproszczony, powiedział bym taki ideowy. Cytuj
BILI22 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor #4 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Witam, przygotowałem na podstawie wiedzy ja zdobyłem w ostatnim czasie ( a raczej niewiedzy), dwa typy schematów podłaczenie instalacji co i cwu w układzie otwartym i zamknietym. Napewno jest na nich sporo bładów i niepotrzebnych rzeczy. Mam jednak prośbę żeby jakiś fachowiec rzucił na nie okiem i sprawdził czy miało by to jakiś sens. Podkreślam moja wiedza w tym temacie jest raczej na etapie początkującym. Jeżeli chodzo o schemat z układem zamkniętym to dzisiaj sie dowiedzialem że przy tego typu kotłach ( kominek z płaszczem 12 kw), nie ma konieczności montowania zaworu schładzającego, schematu nie skorygowałem ale też nie biore tej informacji jako pewnik. Z uwagi że kominek bedzie zamontowany wmieszkaniu zależy mi żeby instalacja była mozliwie jak najbardziej prosta. Dzieki i pozdrawiam. INSTR CO_CWU_otw..pdf INSTR CO_CWU_Zamk.pdf Cytuj
BILI22 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor #6 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Możes coś wiecej napisać Cytuj
sambor Opublikowano 26 Czerwca 2024 #7 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Źle zaw VTC Daj to w plikach, które widać w przeglądarce np w jpg, tak nie będzie dyskusji Cytuj
BILI22 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor #8 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zgodnie z sugestią posyłam pliki JPG, zmieniłem na nich położenie zawory VTC na powrót Cytuj
sambor Opublikowano 26 Czerwca 2024 #9 Opublikowano 26 Czerwca 2024 No, teraz już lepiej. Nie wiem co w tym kominku w środku jest. Jak wchodzi powrót grzania bojlera? wprost do kominka? czy inaczej? Cytuj
BILI22 Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor #10 Opublikowano 26 Czerwca 2024 7 minut temu, sambor napisał(a): No, teraz już lepiej. Nie wiem co w tym kominku w środku jest. Jak wchodzi powrót grzania bojlera? wprost do kominka? czy inaczej? Z bojlera jest osobne wejście na powrót w przypadku podłaczenia z pompą ( chyba bezpośrednia do kominka), w przypadku podłaczenia przez zawor rozdzielający powrót z boilera łaczy sie z powrotem z grzejników i jest zasysany przez pompe Cytuj
BILI22 Opublikowano 1 Lipca 2024 Autor #12 Opublikowano 1 Lipca 2024 Panowie jeszcze jedno pytanie, chodzi o zawory zwrotne czy na tych schematas sa prawidło rozmieszczone czy jednak zamontowali byście gdzie indziej ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi