Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł - szeregówka, podłogówka, parter, 52m2? Buderus/Bosh/Junkers/inny

zigu007

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam odpowiedniego kotła gazowego kondensacyjnego 2-F do mieszkania parterowego 52m2 w zabudowie szeregowej - (std. WT 2021) pustak ceramiczny 20, styropian 20, okna PVC 3-szybowe, podłogówka - sąsiedzi z prawej, z lewej, z góry.

Wynik Ciepło Właściwe: https://cieplo.app/wynik/20y6x

Z racji tego, że w domu rodzinnym posiadam Kocioł Buderus Logamax GB072, który działa bezawaryjnie od instalacji, to jestem zainteresowany głównie tą marką. Rozumiem, że Bosh "przejął" Buderusa więc biorę pod uwagę także Bosh'e (Junkersy). Zależy mi głownie na niezawodności, oszczędności i optymalnym wyborze pod mieszkanie. Mniej na bajerach typu sterowanie WiFi/zdalne itp.

Zastanawiam się pomiędzy:
* Buderus GB122i-24 K H (3-25 kW)
* Buderus GB022-20 KD H (4,8-21,2 kW)
* Junkers/Bosh GC2300iW 24 C 23 (3-25 kW)
* Junkers/Bosh GC2200W 15/25 C 23 (4,8-16,1 kW) / GC2200W 20/25 C 23

Jest sens brać np. GB122i (z niższą modulacją od 3kW), który jest zazwyczaj 2x droższy od GB022 (modulacja od 4,8kW)?
Czy to bez sensu i np. GB022 będzie wystarczający? Czy będzie spalał dużo więcej gazu niż GB122i?

Zastanawiałem się jeszcze nad Termet, z racji, że to rodzima firma, ale odstraszają mnie nieco negatywne komentarze o serwisantach i powtarzających się usterkach oraz warunki gwarancyjne.
Nowe Viessmann'y odradził mi jeden z hydraulików - chodziło mu głównie o "plastikowość".
Marek: Immergas, Ariston i Wofl, Saunier Duval, De Dietrich kompletnie nie znam.

Pozdrawiam!