lampik1 Opublikowano 26 Marca 2024 #1 Opublikowano 26 Marca 2024 Witam, czy można i czy ma sens podłączyć kocioł 2 funkcyjny i zasobnik CWU z panelami solarnymi? Wymyśliłem sobie tak że że w okresie od kwietnia do paździenika będe grzał cwu 200-300l w panelami solarnymi a w okresie zimowym chciałbym grzać CWU kotłem 2 F przepływowo i nie grzać zasobnika. Czy ma sens taka instalacja. Dodam ze mieszkanie 80 mkw ocieplone i 4 osoby na pokładzie. Jaki kocioł by sie do tego nadawał? Pozdrawiam i dziękuje 😉 c Cytuj
sambor Opublikowano 26 Marca 2024 #2 Opublikowano 26 Marca 2024 Zamontuj bojler przed kotłem, a nie za nim Cytuj
lampik1 Opublikowano 26 Marca 2024 Autor #3 Opublikowano 26 Marca 2024 Czyli w sensie że kocioł pobiera sobie wodę z zasobnika i jęsli jest goraca to jej nie dogrzewa i poszcza na krany a jeśli jest zimna to ją dogrzewa i puszcza dalej. No to by mi pasowało:) Wydaje mi się że to będzie ekonomiczniejsze roziązanie niż grzać w okresie zimowym cały zasobnik a tan naprawdę ciepłą wodę wykorzystuje sie wieczorem. Jeśli jestem w błędzie to prosze poprawcie mnie 🙂 Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem:) Cytuj
sambor Opublikowano 26 Marca 2024 #4 Opublikowano 26 Marca 2024 Coś w tym rodzaju. Bojler można grzać albo solarem albo grzałkami z PV. Należy pamiętać o instalacji naczynia przeponowego i zaw bezp 6 bar na wejściu ZW do bojlera. 1 Cytuj
lampik1 Opublikowano 26 Marca 2024 Autor #5 Opublikowano 26 Marca 2024 Świetnie, to by mnie urządzało... a jaki kocioł byś polecił do takiego rozwiązania? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.