Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Zakupiłem nowy piec do nowego domu ocieplonego (129m2),  jeszcze tam nie mieszkam ale przepalam co tydzień ,żeby temperatura nie spadła poniżej 8 stopni (tak sobie wymyśliłem). 

Męcze się od listopada i nie mogę ustawić pieca aby nie było spieków ale osiągał temperaturę 60 stopni bo taka jest minimalna na sterowniku. 

Węgiel mam karolinka z PGG powyżej 27 MJ. 

Ustawiłem

Podawanie 6s

przerwa 35s

wentylator 25% (dmuchawa 40W polfans)

W załączniku wysyłam zdjęcia popiołu i kopczyka na retorcie .

Proszę o pomoc czy dobre są te ustawienia ?  Dodam że sterownik st-480z ( bez pid ).

IMG_20240113_210127802.jpg

IMG_20240113_210529731.jpg

Opublikowano

Jak na Karolinke dobrze wygląda, możesz dodać z 10s przerwy między podawaniem, bo jakieś czarne resztki sie w popiele walają. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

aha , rozumiem. Chciałem mieć popiół jak z papieru . To karolinka tak ma ?  6 sekund podawania  to jest wystarczająco ? Jaki nadmuch stosować w tej dmuchawie 40W ? 25 % jest ok ? 

Opublikowano

Nie ma opcji, żebyś z tego węgla uzyskał taki popiół. Karolinka, Pieklorz, Karlik to takie g... polskie węgle. 

Jeżeli osiągasz zadaną to jest ok.

Opublikowano

to jaki węgiel się dobrze spala na popiół ? Wiem, że jak dałem 45sekund przerwy to się spieki robiły . 

Opublikowano

Nie ten... 

Jak znajdziesz teraz taki ekogroszek, to możesz pochwalić sie na forum.

Opublikowano

aha hehe rozumiem , kurde chyba z tym piecem na ekogroszek to wtopa była . Dzięki za zainteresowanie 

Opublikowano

Ale dlaczego wtopa? Chcesz mieć popiół jak z papieru to musisz palić papierem. Zdjęcie trochę przepalone ale nie widać większych problemów. Problem byłby gdybyś miał w popielniku czarny koks w takiej ilości ile wrzuciłeś do zasobnika.

Opublikowano (edytowane)

miałem kupić piec na pelet ale zdecydowałem na ekogroszek i jakoś tak nie mogę go ustawić . Mi się wydaję, że 6 sekund podawania to mało ale przerwa 35sekund to chyba za krótko ale jak wydłużę to spieki robi , tak samo z mocą dmuchawy , nie wiem czy 25 % to dużo czy mało na 40W dmuchawę . Jakbym nie stał przy piecu co 2 godziny to robi się taki duży spiek i ciągnie się nawet do 10 cm dopiero musze rozwalić go pogrzebaczem więc troche mnie to wkurza . Myślałem że ta karolinka to dobry ekogroszek. W załączniku daje lepsze zdjęcia bo wtedy z fleshem robiłem .  

IMG_20240114_093506291.jpg

IMG_20240114_093501614.jpg

Edytowane przez LUKIRADZIO
Opublikowano

Ostatnie dwa lata to dramat jeżeli chodzi o jakość węgla. To co masz u siebie naprawdę nie wygląda źle. Czasy "popiołu z papierosa" się skończyły, praktycznie co worek to inny węgiel, tak mieszają z tym syfem co nawiezli w kryzysie

Opublikowano

rozumiem , no ok jakoś będę się męczył . Czyli te 25 % nadmuchu jest wystarczające i te 6 sekund na 30 sekund przerwy