Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przymierzam się do zrobienia instalacji CO/CWU. Proszę o opinie do poniższego schematu. Na obwodzie do podłogówki ma być termostatyczny zawór 3D. Grzejniki (podłączane przez PEX 16) będą z głowicami termostatycznymi. Oczywiście na schemacie brakuje trochę armatury (filtry, zawory).

Pytania:

1) Czy średnice rur są odpowiednie? Szczególnie chodzi o pion na którym będzie 8 grzejników (1")

2) Czy jest szansa, że obwód CWU będzie działał grawitacyjnie?

3) Jakie naczynie przeponowe zainstalować przy wymienniku CWU?

4) Inne uwagi?

Dzięki za wszelką pomoc.

Schemat%20CO.jpg

Opublikowano

schemat OK .Srednica 1 cal OK .zasilanie zasobnika jednak lepiej zrobić z pompą + termostat w zasobniku, naczynie do CWU min 12l

Opublikowano
1) Czy średnice rur są odpowiednie? Szczególnie chodzi o pion na którym będzie 8 grzejników (1")

2) Czy jest szansa, że obwód CWU będzie działał grawitacyjnie?

3) Jakie naczynie przeponowe zainstalować przy wymienniku CWU?

4) Inne uwagi?

1) 1" przy delta T 15 stopni jest w stanie obsłużyć 10-15kW.

2) Jeśli zasobnik jest powyżej kotła - tak

3) Najlepiej "białe" (do ciepłej wody użytkowej) jak najdalej w instalacji (np. na końcu pionu).

Opublikowano
2) Jeśli zasobnik jest powyżej kotła - tak

3) Najlepiej "białe" (do ciepłej wody użytkowej) jak najdalej w instalacji (np. na końcu pionu).

Wymiennik jest na poziomie kotła.

Myślałem raczej o zainstalowaniu naczynia przeponowego przy wymienniku na zasilaniu - czy to złe rozwiązanie?

Opublikowano

Tak, chodziło mi o zasilanie z sieci wodociągowej.

Opublikowano
Wymiennik jest na poziomie kotła.

Myślałem raczej o zainstalowaniu naczynia przeponowego przy wymienniku na zasilaniu - czy to złe rozwiązanie?

Dla samej kompensacji cieplnej wody naczynie może być gdziekolwiek, byle za zaworem zwrotnym (bo szybkość zmian ciśnienia jest bardzo mała). Dla minimalizowania skutków "uderzeń hydraulicznych" (stuków w instalacji) w czasie zamykania i otwierania baterii, powinien być jak najbliżej odbioru. Np. na zakończeniu pionu w budynku wielolokalowym.

Opublikowano

Rozważałeś podłączenie podłogówki bez dodatkowego mieszacza ? z wykorzystaniem zaworów RTL.

Masz tylko 3 obiegi na 29 m2. Odpada zawór mieszający i pompa = mniejsze koszty energii i instalacji.

Opublikowano

Początkowo tak chciałem zrobić, ale potem wymyśliłem sobie że podłogówka ma być niezależna względem grzejników. Twój post znowu zasiał u mnie wątpliwości... Muszę to przemyśleć :D

Opublikowano

Planuję zrobić grawitacyjną cyrkulację CWU. Czy jeśli zastosuję w niej termostatyczny zawór 3D (np. Honeywell TM200) to cyrkulacja bez pompy będzie działała, czy ten zawór będzie blokował przepływ?

Opublikowano

Nikt tego nie przerabiał? :huh:

Opublikowano

Czy można by zastosować zawór 4D 5/4" zamiast 6/4" ? Czy to znacznie pogorszy działanie układu?