marmor Opublikowano 26 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam. Posiadam piec Ekomet oraz bojler Galmet 140l. Na piecu ustawioną mam temperaturę 56 stopni, a temp. cwu ustawiona na 40 st. Zauważyłem, że użycie nawet niewielkiej ilości ciepłej wody powoduje szybki spadek temperatury na kotle o ok. 15 stopni - z 56 na 40-41 st. Czy to normalny objaw ? Czy podwyższenie temp. cwu np. do 50 stopni ograniczy spadek tej temperatury ? Cytuj
mpendzik Opublikowano 26 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 26 Grudnia 2009 A czujnik temp bojlera w którym miejscu zamocowany ?? Jeżeli to galmet to mniej więcej w środkowej części jest miejsce na czujnik... i tam jest w miarę poprawne wskazanie temp. Cytuj
marmor Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Myślę, że czujnik jest w dobrym miejscu - na środku zbiornika (przy grzałce elektrycznej, której nie używam) Cytuj
marmor Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Pozwolę sobie podbić post, gdyż nie dostałem żadnej odpowiedzi. Cytuj
vernal Opublikowano 2 Stycznia 2010 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Wydaje mi się to zupełnie możliwe. Pompka rusza i przerzuca do kotła wodę o temp 40C. Ale taka sytuacja nie trwa chyba dłużej niż 5-10 minut... Ja bym dał 50C na ten zbiornik - 40 to chyba zdecydowanie za mało (bez względu na efekt, o którym piszesz!). Pozdrawiam. Cytuj
rzemyk123 Opublikowano 3 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witam Ja raczej podniósł bym temperaturę na piecu na np. 65 C a CWU zostaw bez zmian. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi