Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka starej instalacji grawitacyjnej małymi krokami, wymiana rur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam w domu instalacje na rurach stalowych spawanych, piony w każdym rogu domu. 

Rury są stopniowane od 2 cali po aż po 3/4 1/2 na piętrze.

Została zamontowana pompa obiegowa na powrocie oraz pompa na zasilaniu z zaworem mieszającym ściągająca wodę na piętro do rozdzielacza.

Piec nowy zasypowy i chciałbym wywalić cały pion zasilający, zrobić nowe wyjście z pieca 2 calową rurą, pion do naczynia przelewowego 1 calową rurą na strych.

Pytanie moje brzmi czy mogę się rozejść z nowego pionu na dwie gałęzie ( lewa oraz prawa) miedzią 28mm zachowując spadki do grawitacji i połączyć miedź 28mm ze stalą po lewej 1/1/2 cala rura stalowa zaś z prawej strony 1 1/4 rura stalowa.

Dlaczego w ten sposób? Ponieważ zakończyłem remont piętra i mam tam juz wywaloną stal, wkutą miedź w ścianę oraz pexy.

Teraz muszę zająć się kotłownia tzn zamontować dwa bufory ciepła po 400l przygotować przyłącze pod wysokotemperaturowego monobloka. 

Całość po prostu ma być hybrydowa a kocioł zasypowy awaryjnym zasilaniem grawitacyjnym od czasu do czasu lub przy większych mrozach powyżej -20 gdyby nastały takie czasy.

Tłumacze to by unikać zbędnych pytań a głównym pytaniem czy połączenie rur miedzianych 28 z rurą stalową 1 1/2 i 1 1/4 ma sens i będzie to działać grawitacyjnie przez ten brak stopniowania średnicy rury przy kotle.

Niestety nie mam możliwości wywalenia całej instalacji i zrobienia całości od podstaw.

Niestety latem też nie mogę tego zrobić ze względu na pracę, może jestem laikiem ale kumam podstawowe systemy grzewcze i wodne. 

Ogólnie na finiszu całość będzie na miedzi lutowanej oraz na stali węglowej prasowanej no i bez naczynia wzbiorczego.