Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie czujników temperatury ST-431 w instalacji z piecem gazowym, sprzęgłem hydraulicznym, zaworem 3D i dodatkową pompą.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,
Na wstępie napomknę że przejrzałem to i wiele innych źródeł szukając rozwiązania mojego problemu.
Sytuacja przedstawia się następująco. Mam piec gazowy. Instalacja jak na zdjęciu. Rozdzielacz bezpośrednio nad sufitem piwnicy w której jest instalacja na parterze max parędziesiąt centymetrów wyżej (całość to podłogówka).
Automatykę zakupiłem już dawno ale dopiero teraz miałem możliwość podłączenia całości (L-7, ST-431N, sprzęgło hydrauliczne, zawór trójdrożny, dodatkowa pompa), do tej pory było "na sztywno".
Został mi mały niuans, chodzi o podłączenie czujników temperatury ST-431N. Znalazłem kupę informacji na temat tego jak najlepiej to zrobić w kontekście pieców na paliwo stałe i ochrony powrotu. Ale nie znalazłem jednoznacznego wyjaśnienia w kontekście pieca gazowego i sprzęgła hydraulicznego.
Producent automatyki nie odpisał mi na zadane pytanie.
Z tego co wygoglowałem najlepiej to zrobić tak (sądy są trzy):
- Czujnik kotła dać bezpośrednio na wejściu do sprzęgła przed nim.
- Czujnik zaworu bezpośrednio po pompie na wejściu rozdzielacza.
- Czujnik powrotu jest właśnie tym co budzi moje wątpliwości. Podłączyć go pomiędzy sprzęgłem a piecem czy gdzieś za sprzęgłem patrząc od lewej strony i gdzie dokładnie?
Czy ktoś już to przerabiał, ma jakieś przemyślenia lub po prostu wie jak to podłączyć?
Dla purystów dodam że przed odbiorem rozdzielnicę oddzielę ścianką od instalacji CO, zrobię porządek z wiszącymi kabelkami a sama instalacja zostanie ocieplona i obudowana. Jak całość była montowana (kombinacja złączek i kolanek) to nie istniały gotowe eleganckie rozwiązania lub były w dramatycznych pieniądzach rzędu parę tysięcy zł.
Wiem też że odpowietrzacz nad sprzęgłem powinien być ręczny a nie automatyczny dlatego jest przymknięty na stałe a odpowietrzam raz przed sezonem i to wystarczy.
Pozdrawiam,
Leszek Szczepański

sytuacja.jpg

Opublikowano

Ten sterownik jest tylko do obsługi zawory 3/4D. Czujnik powrotu jest potrzeby tylko gdy zamierzasz dbać o min temp powrotu na pięć gazowy. W tym przypadku moim zdaniem nie jest Tobie potrzebny. Możesz go właściwi nie podłączać, lub tylko informacyjnie.
Natomiast czujki temp na kotle jest po to by sterownik automatycznie włączył pompe gdy kocioł pracuje i nagrzeje wodę.

Opublikowano

Ochrona powrotu w sterowniku będzie oczywiście wyłączona ale całość jest już zmontowana i ten czujnik chciałbym podłączyć w możliwie jak najlepszym miejscu dla mojej sytuacji. Oczywiście wszystko inne jest już podłączone lub gotowe do podłączenia/przełączenia. Na razie zawór 3D jest w pełni otwarty a pompa ze zdjęcia wysterowana w trybie ręcznym z ST-431N, temperaturę reguluję na piecu. Obiecałem sobie że tej jesieni temat domknę a chcę to zrobić porządnie i nie bawić się potem w przekładanie czujnika bo będzie to pracochłonne.

Dodatkowo finalnie według dokumentacji pompa będzie wysterowana przez sterownik rozdzielacza L-7. ST-431N będzie sterował tylko zaworem 3D. Oczywiście oba sterowniki będą ze sobą spięte po RS. Nie pamiętam już gdzie będzie podpięty piec, chyba pod L-7.