Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kotrem Kwmp2, Rapid 5u Poradu W Ustawieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem pieca Kotrem KWMP2 - 45KW (tłokowiec)

Od jakiegos czasu walcze z jego ustawieniem i nic. Spala mi ciągle ok 50kg groszku na dobe przy temperaturach powietrza -5 do +7 wydaje mi sie to troszkę dużo biorąc pod uwage że ogrzewam 180m2 powierzchni. Dom jest ocieplony, okna plastik, grzejniki purmo. W domu temp.ok 21-22st. Moje ustawienia:

Temp.CWU: 45st

Temp.CO : 50st (55st)

wentylator: 30% (35%)

czas cyklu: 45min

wen.1: 10s

wen.2: 80s

przedmuch: 440s (500s też próbowałem)

czas między podaniami: 100s (było tez 110s)

pompka CO: na 1 (2)

Przy tych ustawieniach CWU nagrzewa sie nawet do 54st. Posiadam zawór 3 drożny (jak sądze,do mieszanie zasilania z powrotem ciepłej wody). Pls.o pomoc i porady co zmienić w ustawieniach żeby żarł mniej grochu sprawa honorowa (musze udowodnic teściowi że mój piec jest tańszy i mniej kłopotliwy niz jego gaz i kominek)

Za najlepsze wskazówki które pozwolą ograniczyć spalanie do 35-40kg na dobe stawiam Czarnego Johnnie Walker'a (już kupiony i czeka)

Pozdrawiam i dziękuje za wskazówki

Opublikowano
  • Autor

Może ktoś dopisze jakieś swoje ustawienia tłokowca i ile spala mu węgla.

Bo jak narazie to 30 odsłon i 0 odpowiedzi

Opublikowano

Problem w tym że może nikt z forumowiczów nie posiada takiego kotła. Mogę podać ustawienia w swoim Stalmarku - tłokowcu, ale nic Ci to nie da bo i kocioł inny i sterownik inny i nastawy inne. Co do spalania to różne, w zależności od potrzeb, od 3 kg na dobę latem na potrzeby c.w.u, do 50 kg na dobę w największe mrozy które teraz były.

50 kg na dobę w Twoim kotle 45 kW to i tak mało. Taki kocioł pracując z mocą maksymalną spala około 200 - 250 kg na dobę.

Opublikowano

Masz bardzo przewymiarowany kocioł -ale coś poradzimy. Mam kilka pytań; 1 Czy masz założony szyber? 2 Czy masz założoną drugą pompkę do CWU (nie chodzi mi o pompkę do cyrkulacji)?3 Palisz groszkiem wegla kamiennego ? Mam ten sam kociołek trzeci sezon .

Opublikowano
  • Autor

Z nieba mi spadłeś Jaśko

Ad.1.Jeśli nie ma tego w standardzie to raczej nie mam szybru.

Ad.2.No mam 2 pompki jedna do CO druga do CWU

Ad.3.Jak sądze jest to groszek z w.kamiennego chociaz wygląda troszke inaczej niż ten kupiony na składzie.

I jak tam u Ciebie kocioł sie sprawuje ile wcina węgla.

Że jest za duży to wiem, w przyszłości dojdzie jeszcze ze 100m2 do ogrzania dlatego jest troche przyduży

Pzdr.

Opublikowano

Witam.

Zasobnik starcza mi na 3-6 dni -dom zimny nieocieplony ok.185m2 z początku lat 80-tych,okna plastik-ale fatalnie zamontowane. Trzy dni to ostatnie mrozy. Pale odsiewką węgla kamiennego, według sprzedawcy z Piasta. Znam jeszcze trzy osoby mające ten kocioł, palą czeskim groszkiem (ja w Kotremie jeszcze nie próbowałem, ale w piecu Taurus Gaur pali się nieźle ).

Mam starszy model sterownika Rapid 3u. Też nie mam szybra, a żeby zmniejszyć ciąg kominowy w czopuch kotła włożyłem cegłę (zbyt duży ciąg powodował wypalanie paliwa w czasie postoju pieca). Znajomi mają założony szyber na czopuchu i regulują ciąg komina.

Moje ustawienia:

n: temperatura zadana kotła 55st

H czas przerwy pomiędzy kolejnymi podaniami węgla 300s

U szybkość pracy wentylatora 18 w skali do 99

o: czas przerwy w trybie podtrzymania 50 minut

d: czas przedmuchu 5s

c: zadana wartość temperatury cwu 45st

b: czas pracy wentylatora po zakończeniu podania w trybie podtrzymania 150s

Moi znajomi jak i ja również jesteśmy zadowoleni z kotła.

80% zadowolenia z pieca wynika z odpowiedniego paliwa, a 20% to ustawienia.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam,

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem pieca Kotrem KWMP2 - 45KW (tłokowiec)

Od jakiegos czasu walcze z jego ustawieniem i nic. Spala mi ciągle ok 50kg groszku na dobe przy temperaturach powietrza -5 do +7 wydaje mi sie to troszkę dużo biorąc pod uwage że ogrzewam 180m2 powierzchni. Dom jest ocieplony, okna plastik, grzejniki purmo. W domu temp.ok 21-22st. Moje ustawienia:

Temp.CWU: 45st

Temp.CO : 50st (55st)

wentylator: 30% (35%)

czas cyklu: 45min

wen.1: 10s

wen.2: 80s

przedmuch: 440s (500s też próbowałem)

czas między podaniami: 100s (było tez 110s)

pompka CO: na 1 (2)

Przy tych ustawieniach CWU nagrzewa sie nawet do 54st. Posiadam zawór 3 drożny (jak sądze,do mieszanie zasilania z powrotem ciepłej wody). Pls.o pomoc i porady co zmienić w ustawieniach żeby żarł mniej grochu sprawa honorowa (musze udowodnic teściowi że mój piec jest tańszy i mniej kłopotliwy niz jego gaz i kominek)

Za najlepsze wskazówki które pozwolą ograniczyć spalanie do 35-40kg na dobe stawiam Czarnego Johnnie Walker'a (już kupiony i czeka)

Pozdrawiam i dziękuje za wskazówki

Witaj.

Ja mam od niedawna KWMP2 35KW. Moje ustawienia to podawanie 200-220s, wentylator 15-20%, temp. zadana 70st.C przy czym na pokoje wychodzi woda 40-50st.C. Temperatura w pokojach przy około 0stC na zewnątrz to 25stC. Dom 200m2, nieocieplony z połowy lat 80tych, okna częściowo plastiki, ocieplony strop. Piec bierze worek na dobę (około 30kg).

Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie do Panów korzystających z pieca - czy macie w popielniku kawalki wegla, czy sam popiol?

Opublikowano

Ja mam sam popiół nawet jeśli zdarzy się spiek to w środku nie ma nieprzepalonego paliwa

• 3 lata później...
Opublikowano

Widzę, że to stary wątek więc pytam doświadczonych użytkowników KWMP2 czy polecili by ten piec po kilku sezonach użytkownia?

Zastanawiam się nad jego kupnem...