palacz2747 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam Czy powyższy schemat w układzie otwartym jest ok ? 1) Układ pompy będzie powyżej kotła celem wyeliminowania cofania wody z bufora po wygaśnięciu kotła 2) rury przekrój 5/4 po za pompą, filtrem skośnym, zaworami 3) zawór zwrotny klapowy 5/4 i esbe vtc 511 też 5/4 4) brakuje w tym schemacie sterowania, jak myślicie jak to najlepiej rozwiazać 5) Czy w tym układzie jest potrzeba coś dokładać, mam obawy czy bufor nie będzie ładował grawitacyjnie kotła 6) W buforze mam wspawane 4 rurki 1/2 cala ( 15 cm wystają) pod czujniku temperatur - czy wykorzystać je w jakiś sposób 7) mam zamiar założyć separator zanieczyszczeń afristo ads 160 , lepiej go założyć na krótkim obiegu kotłowy ( jeśli tak to w jakim miejscu) czy za buforem 😎 co ewentualnie dołożyć Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez palacz2747 Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 W takiej pozycji jak na schemacie VTC nie będzie działać,musi być podane zasilanie z kotła na środkowy krociec Cytuj
palacz2747 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Możesz rozwinąć myśl lub narysować jak powinno wyglądać ( poprawiłem na rysunku) Czy powyższy schemat w układzie otwartym jest ok ? 1) Układ pompy będzie powyżej kotła celem wyeliminowania cofania wody z bufora po wygaśnięciu kotła 2) rury przekrój 5/4 po za pompą, filtrem skośnym, zaworami 3) zawór zwrotny klapowy 5/4 i esbe vtc 511 też 5/4 4) brakuje w tym schemacie sterowania, jak myślicie jak to najlepiej rozwiazać 5) Czy w tym układzie jest potrzeba coś dokładać, mam obawy czy bufor nie będzie ładował grawitacyjnie kotła 6) W buforze mam wspawane 4 rurki 1/2 cala ( 15 cm wystają) pod czujniku temperatur - czy wykorzystać je w jakiś sposób 7) mam zamiar założyć separator zanieczyszczeń afristo ads 160 , lepiej go założyć na krótkim obiegu kotłowy ( jeśli tak to w jakim miejscu) czy za buforem 😎 co ewentualnie dołożyć Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez palacz2747 Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Rura do naczynia powinna być 1" a samo naczynie odpowiednio wysoko nad najwyższym grzejnikiem(pompa na powrocie)Jak będzie za nisko to może wywalać przez nie wode Cytuj
palacz2747 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Autor #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Naczynie 1metr nad ostatnim grzejnikiem jest 10metrow nad kotlem Rurę ok poprawie 1cal Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi