Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie domu z kotłowni oddalonej o ok 5-6m.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przeczytałem kilka tematów dot. ogrzewania domu z kotłowni zlokalizowanej poza budynkiem ale mam mimo wszystko kilka pytań i są różnice przy moim rozwiązaniu.

Opis domu/instalacji. Dom nowy, w budowie - etap fundamentów. Ogrzewanie domu pompą ciepła (podłogówka) - w projekcie bez żadnego bufora. CWU mały bufor (dwie osoby mają mieszkać). Do tego zamierzam podłączyć kocioł na paliwo stałe - drewno (mam las prywatny obok domu). Nie chcę tego robić w domu - projekt nie uwzględnia nawet komina. Wobec tego pozostaje umieszczenie kotła na drewno w budynku gospodarczym oddalonym o ok 5-6m od domu. W budynku gospodarczym temperatura może spaść poniżej zera. Kocioł ma być połączony z resztą instalacji poprzez wymiennik płytowy zlokalizowany w kotłowni domu (nie może być w budynku gospodarczym). Dom zaopatrywany jest w wodę ze studni głębinowej. Moje pytania:

1. Jakie rury powinienem użyć? Wiem, że najlepsza opcja to rury preizolowane ale są potwornie drogie. Nie zależy mi na super sprawności tego kotła - drewna mam ile chcę, tylko moja praca na jego przygotowanie więc też nie chcę nie izolować w ogóle bo to głupota 🙂 Pewnie alupexy odpadają bo temperatura może być za wysoka - zwykła stal  w izolacji?

2. Ile rur potrzebuję? Wystarczy zasilanie i powrót czy potrzebuję też przy kotle wodę zimną? Mam tak jak napisałem studnię i wiem, że może to coś zmienić.

3. O ile rury mogę wkopać poniżej temp przemarzania to przy wyjściu przy kotle może być temperatura ujemna - da się jakoś temu zaradzić? Zalać wszystko glikolem albo wodą z glikolem? Po rozpaleniu w bud. gospodarczy temp będzie dodatnia ale będą się zdarzać sytuacje, że przed napaleniem temp wokół będzie ujemna. 

4. Jak zabezpieczyć kocioł przed przegrzaniem w przypadku braku dostępu do wodociągu? Sam fakt instalacji z tym kotłem w formie otwartej wystarczy?

5. Jak zabezpieczyć instalację za wymiennikiem ciepła przed nadmiernym przegrzaniem? Jakaś pompa z czujnikiem temperatury, który nie będzie puszczała wody w układzie "wymiennik płytowy -> dom"? Jeśli tak to w takim wypadku kocioł może szybko osiągnąć temperaturę przegrzania i palić się jeszcze przez X czasu.

6. Mam darmowy bufor bodajże 150 litrów. Teoretycznie nie potrzebuję bufora do pompy ciepła ale może dobrym pomysłem byłoby wpięcie go gdzieś od razu za wymiennikiem ciepła żeby trochę tego ciepła zmagazynować z kotła na drewno?

Ta instalacja jest typowa dodatkowa i dlatego nie chcę sobie nią "syfić" w domu. Szkoda mi po prostu tego drewna. W najmroźniejsze dni kiedy pompa ciepła będzie miała fatalną sprawność po prostu sobie napalę.

Opublikowano

Cześć,

użytkuję od ponad 10 lat kotłownię oddaloną od budynku mieszkalnego, może będę w stanie coś podpowiedzieć.

1) U mnie Hydraulik w ziemię włożył alupexy w otulinie zwykłej (standardowe czerwone albo szare), na to poszła PCV-ka chyba 110 mm a środek został wypełniony pianą z puszki.

2) W moim przypadku jest chyba 4 rury w tym fi 110 mm, bo mam również w kotłowni hydrofor (Ciepła zimna CO i ciepła zimna woda użytkowa). Jedyne czego żałuję to że hydraulik namawiał mnie na dodatkową 3 rurę do wody użytkowej a ja doszedłem do wniosku że mi nie potrzebna - teraz muszę spuszczać 3-6 litrów wody zanim dotrze ciepła do kranu.

3) Rozumiem że w pomieszczeniu gospodarczym masz już posadzkę i chcesz wejść nad nią do budynku? Ja mam zostawione 30 cm od ściany nie dolanej posadzki i pod fudamentem rury puszczone do budynku.

4) Doprowadzenie ujęcia wodnego do budynku gospodarczego nie powinno być jakimś wielkim problemem skoro i tak masz doprowadzić do budynku mieszkalnego zasilanie z pieca, w drugą stronę możesz puścić wodę i będziesz miał temat załatwiony.

5) Tu się nie wypowiem, nie znam się.

6) Jeśli masz miejsce, jeśli masz wszędzie podłogówkę i chcesz chociaż trochę z tego kociołka korzystać to ogarnij jakiś większy bufor, minimum 600 - 1000 l, nawet używany to 2-4 tysie a komfort użytkowania będzie nieporównywalnie większy. W zimne dni jak go nagrzejesz do tych 80 st. to 2-3 dni będzie oddawał Ci ciepło do domu a przy takim 150 l to piec się będzie męczył.

Ja 12 lat temu stawiając dom również nie chciałem kotłowni w domu, od razu wiedziałem że będzie na zewnątrz, do dzisiaj nie żałuję decyzji tylko kilka rzeczy bym zmienił albo zrobił inaczej.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.04.2023 o 10:07, demolka19 napisał(a):

Cześć,

użytkuję od ponad 10 lat kotłownię oddaloną od budynku mieszkalnego, może będę w stanie coś podpowiedzieć.

1) U mnie Hydraulik w ziemię włożył alupexy w otulinie zwykłej (standardowe czerwone albo szare), na to poszła PCV-ka chyba 110 mm a środek został wypełniony pianą z puszki.

2) W moim przypadku jest chyba 4 rury w tym fi 110 mm, bo mam również w kotłowni hydrofor (Ciepła zimna CO i ciepła zimna woda użytkowa). Jedyne czego żałuję to że hydraulik namawiał mnie na dodatkową 3 rurę do wody użytkowej a ja doszedłem do wniosku że mi nie potrzebna - teraz muszę spuszczać 3-6 litrów wody zanim dotrze ciepła do kranu.

3) Rozumiem że w pomieszczeniu gospodarczym masz już posadzkę i chcesz wejść nad nią do budynku? Ja mam zostawione 30 cm od ściany nie dolanej posadzki i pod fudamentem rury puszczone do budynku.

4) Doprowadzenie ujęcia wodnego do budynku gospodarczego nie powinno być jakimś wielkim problemem skoro i tak masz doprowadzić do budynku mieszkalnego zasilanie z pieca, w drugą stronę możesz puścić wodę i będziesz miał temat załatwiony.

5) Tu się nie wypowiem, nie znam się.

6) Jeśli masz miejsce, jeśli masz wszędzie podłogówkę i chcesz chociaż trochę z tego kociołka korzystać to ogarnij jakiś większy bufor, minimum 600 - 1000 l, nawet używany to 2-4 tysie a komfort użytkowania będzie nieporównywalnie większy. W zimne dni jak go nagrzejesz do tych 80 st. to 2-3 dni będzie oddawał Ci ciepło do domu a przy takim 150 l to piec się będzie męczył.

Ja 12 lat temu stawiając dom również nie chciałem kotłowni w domu, od razu wiedziałem że będzie na zewnątrz, do dzisiaj nie żałuję decyzji tylko kilka rzeczy bym zmienił albo zrobił inaczej.

Dzięki za odpowiedź,

1) Nie masz problemu ze zbyt wysoką temperaturą tych alupexów? Jak regulujesz temperaturę od razu za kotłem żeby nie puścić 100st. C na te alupexy? Jakiś zawór 3/4 drożny?

2) Rozumiem - u Ciebie jest inaczej. Masz bufory w budynku gospodarczym i stąd tyle rur - mi wystarczą bufory w domu.

3) Jeszcze nie mam posadzki - gołe ściany. Problem taki, że w tym gospodarczym często będzie ujemna temperatura i dlatego zastanawiam się czy nie zalać tego układu glikolem lub jego mieszaniną z wodą.

4) Oczywiście - doprowadzenie wody ze studni nie jest problemem. Problemem jest sytuacja w której stracę prąd. Kocioł rozpalony, pompa głębinowa nie pracuje - nie ma ciśnienia wody. Kocioł rozgrzeje się paskudnie a najgorsze, że część tej temperatury może pójść na rury. Jeśli będę miał je zalane glikolem z wodą to temperatura może osiągnąć nawet ze 120st czego żaden alupex nie wytrzyma. Stąd właśnie moje pytania jak temu zapobiec. Może jakiś zawór termiczny, który się zamknie jak wykryje zbyt wysoką temperaturę i nie dopuści do puszczenia tego wrzątku na alupexy? Kocioł i tak będzie w instalacji otwartej więc mi go nie rozsadzi.

Domyślam się, że u Ciebie całe sterowanie jest w gospodarczym i tylko już wstępnie "przygotowana" do max 80st. C woda puszczona jest do budynku mieszkalnego.

6) Dzięki za info. Wsadzę najwyżej to 120L jako bufor wody użytkowej i dokupię większy pod CO. Tylko muszę w domu posadzkę w tym miejscu zalać konkretniejszą bo to tona na małej powierzchni.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

1) Mam piec bez klasowy z nadmuchem i on mi kontroluje temperaturę. Z reguły mam ustawione 56 st. na piecu i dochodzi czasami do 60.

2) Po za hydroforem nie mam żadnych zbiorników, dopiero teraz hydraulik ma mi modernizować kotłownię i nowy kocioł wjedzie i bufor - jeszcze nie wiem jaki.

3) Jest to zawsze jakieś rozwiązanie.

4) I tu pasowałby większy bufor i pompka z UPS-em, wtedy zaniki w dostawie prądu nie są Ci straszne. Co do innych zabezpieczeń nic nie podpowiem żeby w błąd Cię nie wprowadzić, ja u siebie planuję z bufora dać zawór który max 50 st. będzie puszczał na dom.

6) Jak widziałem u niektórych na jakich posadzkach stoją bufory to wydaje mi się że normalna posadzka wystarczy nawet i na 2000 l

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.04.2023 o 12:22, demolka19 napisał(a):

1) Mam piec bez klasowy z nadmuchem i on mi kontroluje temperaturę. Z reguły mam ustawione 56 st. na piecu i dochodzi czasami do 60.

2) Po za hydroforem nie mam żadnych zbiorników, dopiero teraz hydraulik ma mi modernizować kotłownię i nowy kocioł wjedzie i bufor - jeszcze nie wiem jaki.

3) Jest to zawsze jakieś rozwiązanie.

4) I tu pasowałby większy bufor i pompka z UPS-em, wtedy zaniki w dostawie prądu nie są Ci straszne. Co do innych zabezpieczeń nic nie podpowiem żeby w błąd Cię nie wprowadzić, ja u siebie planuję z bufora dać zawór który max 50 st. będzie puszczał na dom.

6) Jak widziałem u niektórych na jakich posadzkach stoją bufory to wydaje mi się że normalna posadzka wystarczy nawet i na 2000 l

Dzięki. Powiesz mi jeszcze jakie masz dokładnie te alupexy pomiędzy gospodarczym a domem? 32mm?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu