Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam a właściwie moi rodzice mają problem z zbyt małym ciągiem kominowym.

W tym roku zamontowane zostało centralne ogrzewanie na piętrze domku i niestety podczas przykładania do piecokuchni wydobywa się dym a często również podczas palenia.

Kocioł to tzw piecokuchnia z hydrotermu (Ełk) o mocy 8-10kw i teoretyczne wymaga ona komina o przekroju 400cm2 i wysokości 8m a komin w domku ma tylko 14x14cm i wysokość ok 5m a co najgorsze nie tylko piecokuchnia jest do niego podpięta ale również zwykły piec kuchenny na parterze.Moje pytanie jest do użytkowników jak tą sytuację najlepiej rozwiązać czy próbować przedłużyć komin o powiedzmy 1,5 z dwupłaszczowej ocieplonej rury z nierdzewki a dodatkowo ocieplić 1,5m komina na nieogrzewanym strychu czy od razu zdecydować się na wentylator mechaniczny spalin? Moze ktoś używa taki i mógłby podzielić się uwagami na temat jego eksploatacji.

Oczywiście w kuchni jest nawiew powietrza a również ostatnio założony wentylator wyciągowy na kratce wywiewnej co poprawiło syt o tyle że mniej czuć dym w kuchni ale nie zlikwidowało oczywiście przyczyny dymienia piecokuchni przy przykładaniu i czasami troche przy paleniu

Opublikowano

Karygodny błąd! Grozi zaczadzeniem! Trzeba wystawić nowy komin inaczej dojdzie do tragedii. Do tego pewnie jeszcze szczelne okna i drzwi. Wentylator w kominie może powodować przy braku dopływu świeżego powietrza wyciąganie spalin do mieszkania. Wysokość komina 5 m będzie wystarczająca, gdy będzie tylko dla tego urządzenia grzewczego, ale średnica będzie ok. 250mm.

http://www.bbtronik.com.pl/strona2a.html to strona z wentylatorem spalin ale w tym przypadku nie można ręczyć , że będzie dobrze.

Opublikowano

Witam

Akurat ani okna ani drzwi szczelne nie są.Okna drewniane i moge ręczyć że wieje przez nie mocno podobnie choć trochę mniej przez drzwi.Co do nowego komina to raczej ze względu na koszty i nakład praca ta opcja odpada w przedbiegach.Dokładnie myślałem właśnie o tym wentylatorze z linka który podałeś tylko chcę mieć pewność że wydanie 1000zł nie będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

A co do komina coż chyba kiedyś tak budowali bo dom ma ok 100lat a był czas że to tego jednego komina były podpięte 4 piece (2 kuchenne i 2 żary) i też takoś to działało.

Opublikowano
Witam

(....)

Oczywiście w kuchni jest nawiew powietrza a również ostatnio założony wentylator wyciągowy na kratce wywiewnej co poprawiło syt o tyle że mniej czuć dym w kuchni ale nie zlikwidowało oczywiście przyczyny dymienia piecokuchni przy przykładaniu i czasami troche przy paleniu

Witam.

Założenie wentytatorka na kratce wywiewnej spowodowało że zafundowałeś sobie komorę gazową.Tam gdzie jest ciąg grawitacyjny w piecu ZABRANIA SIĘ stosowania wentylacji mechanicznej.Spaliny zamiast iść w komin wysysane są do pomieszczenia.Dymu nie będziesz czuł ale czad jest bezwonny.

Co do komina - doskonale wiesz że jest za niski i ma zbyt mały przekrój.Jeżeli ma nadal obsługiwać dwa paleniska to pomoże tylko montaż wentylatora.

Pozdrawiam - M.

Opublikowano

Witam

Wentylator na kratce wywiewnej już został zdemontowany.Chciałem po prostu przedobrzyć.Też skłaniam się ku opcji wentylatora spalin tylko może znajdzie się ktoś kto eksploatuje takie urządzonko i opisze z pierwszej ręki jak to wygląda w praktyce bo z opisu wynika że na 100% powinien pomóc.

Opublikowano

Witam

Przez dwa lata użytkowałem wentylator wyciągowy spalin kominowych (WWSK BBtronik). U mnie sytuacja wyglądała tak, że miałem podłączony kocioł SAS NWT 23KW do komina o przekroju 14x14cm z wkładem kominowym o średnicy 12cm (pozostałość po kotle olejowym). Komin miał 8m wysokości. Słaby ciąg uniemożliwiał praktycznie normalną pracę kotła, zwłaszcza że SAS NWT pracuje na nadmuchu. Podłączenie wentylatora wyciągowego rozwiązało większość problemów.

Z praktyki użytkownika to na plus wentylatora WWSK mogę zaliczyć:

-stabilną pracę mojego kotła o każdej porze roku i z każdym rodzajem opału (ja spalałem głównie flot)

-szybki rozruch kotła

-naprawdę dobrze się czyściło kocioł przy włączonym wentylatorze

-bezawaryjną pracę (przez 2 sezony grzewcze, teraz mam inny komin i inny kocioł :), a wentylator odpoczywa)

-można go podłączyć do sterownika od kotła

Do minusów to:

- ingeruje w przekrój komina

- wymaga czyszczenia (mój początkowo miał metaliczny kolor i ładnie błyszczał w słońcu, a po miesiącu był już czarny :) )

Pozdrawiam

pawel