chudy78 Opublikowano 15 Stycznia 2008 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Od niedawna mam piec Hef Eko Plus 25 kW wraz ze sterownikiem COMPIT R510 i sterownikiem pokojowym EUROSTER 2005 (bezwładność 0,25 oC, na którym nastaw temperatur jest: w dzień 20,5 oC, a w nocy 20 oC. W praktyce wygląda to tak, że o godzinie 5 tej rano zaczyna grzać, osiąga temp nastawioną na EUROSTER 2005 z salonu tj : 20,5 oC + 0,25 oC około 10 tej, i do godziny 16 jest w PODTRZYMANIU , po czym zaczyna grzać osiąga temp nastawioną z salonu tj : 20,5 oC + 0,25 oC. czyli w dzień praktycznie dwa razy jest w trybie PRACA. Nie liczę ile razy podgrzewa cwu i ile razy w nocy się załącza. Dom 236 m2, póki co ogrzewam tylko dół bo góra jeszcze nie wykończona zarazem częściowo nie ma ocieplenia dachu. Ta część co ogrzewam to około 140 m2, z czego połowa tej części to ogrzewanie podłogowe, a reszta grzejniki z głowicami termostatycznymi. Budynek z suporexu 24 cm i styropian 12 cm, okna plastyki OKNOPLAST KRAKÓW. Zasobnik 120 litrów, 4 – ro osobowa rodzina. Dwie pompki – co, a druga cwu. Zawór trójdrogowy ustawiony na 3 z kawałeczkiem. Palę ekogroszkiem EKORET (przynajmniej tak mówił sprzedawca), z jednego zasobnika ekogroszku mam cała szufladę popiołu. Przy temp zewnętrznej około 0 oC zasobnik wystarcza na około 4 doby, natomiast przy temp w nocy spadającej do -15 oC, a w dzień około -10 oC (mieszkam na wschodzie i mieliśmy takie temperatury w tym roku) – zasobnik wystarczał na około 2 doby. Nastawy na COMPIT R510: - temp zadana na kotle 65 oC, gdy były większe mrozy zwiększałem ją do 75 oC, - prędkość wentylatora 64, - czas pracy podajnika w trybie PRACA – 17, - czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie PRACA – 50, - czas pracy podajnika w trybie PODTRZYMANIE – 45, - czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie PODTRZYMANIE – 60 - czas pracy wentylatora po zakończeniu podawania węgla – 70 - czas przedmuchu – czas pracy wentylatora pomiędzy trybem PRACA, a trybem PODTRZYMANIE -20 - przysłona wentylatora otwarta na około ½. Czy może ktoś ma lepsze nastawy byłbym bardzo wdzięczny za wymianę doświadczeń. Pozdrawiam. Cytuj
LG1 Opublikowano 16 Stycznia 2008 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2008 mam piec z takim samym sterownikiem moje ustawienia to - prędkość wentylatora 90 - czas pracy podajnika w trybie PRACA – 23 - czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie PRACA – 40 - czas pracy podajnika w trybie PODTRZYMANIE – 40 - czas przerwy pomiędzy podaniami w trybie PODTRZYMANIE – 60 - czas pracy wentylatora po zakończeniu podawania węgla – 30 - czas przedmuchu – czas pracy wentylatora pomiędzy trybem PRACA, a trybem PODTRZYMANIE -20 - przysłona wentylatora otwarta na około 0,5 cm. Niestety nie jestem zadowolony ze spalania ogrzewam nieocieplony dom ok.150m2 nowe okna, zasobnik wystarcza przy ujemnej temp. na 3 doby przy +5 na cztery kiedy podokręcam zawory na grzejnikach. Słyszałem od innych nawet z takimi piecami HEF że wyciągają nawet 6 dni przy podobnych domach. Ja już próbowałem wszystkiego zmieniałem wszystko i nic żadnego efektu. czy próbowałeś pracy bez regulatora pokojowego wg mnie działa to fatalnie, ponieważ panel wyłącza pompę CO woda w całym układzie tak się wychładza że potem kocioł musi bardzo gonć. pozdrawiam Cytuj
chudy78 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2008 Powiem szczerze, że nie próbowałem odłączyć sterownika pokojowego, ale w sumie też zastanawiałem się nad tym, że po stanie PODTRZYMANIE woda strasznie się wychładza i piec później musi strasznie długo ją od początku nagrzewać. Tak na marginesie nie wiem czy wystarczy tylko odłączyć sterownik pokojowy czy coś jeszcze w piecu trzeba przestawić no i jakie nastawy w COMPIT 510??? Cytuj
magick Opublikowano 28 Stycznia 2008 #4 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Kolego mam pytanie jak podłączyłeś termostat do pieca bo mam ten sam piec i nie pokazuje na termostacie ze podłączyłem go do pieca ??? Proszę o szybką odpowiedz !!! xD Cytuj
marcin Opublikowano 28 Stycznia 2008 #5 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Też posiadam EUROSTERA - nie podaje on informacji, czy jest podłączony do pieca. Posiadam przy piecu inny sterownik (GECO), ale jedynym efektem działania termostatu jest wyświetlenie na wyświetlaczu sterownika GECO informacji o "blokadzie" pieca. Odłączenie EUROSTERA powoduje jedynie brak tego komunikatu. Może przydać się informacja, że EUROSTER może sterować urządzeniami na 2 sposoby (zwierać lub rozwierać styki) w zależności od podłączenia kabli do jego zacisków. Odpowiednia informacja jest na obudowie. Pozdrawiam Cytuj
magick Opublikowano 28 Stycznia 2008 #6 Opublikowano 28 Stycznia 2008 A jaki jest kod serwisowy do tego pieca ??? Już kod znam Kod serwisowy: 199 Cytuj
chudy78 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Autor #7 Opublikowano 30 Stycznia 2008 Witaj Muszę sprawdzić jak jest podłączony ponieważ spece mi to robili. W domku nie mam netu a w pracy będę dopiero we wtorek, więc napiszę. Mój ster działa na zasadzie pomiaru temp w pomieszczeniu w którym przebywa się najczęściej i przy spadku nastawionej temperatury poniżej 0,25*C załącza pompę od co i piec wtedy działa w stanie praca, po uzyskaniu nastawionej temp + 0,25 wyłącza pompę i piec przechodzi w stan PODTRZYMANIE, ale to chyba wiesz. Pozdrawiam Cytuj
zaq Opublikowano 2 Lutego 2008 #8 Opublikowano 2 Lutego 2008 Witam! Mam taki sam piec, tylko ze sterownikiem GECO. Ostatnio dla eksperymentu odłączyłem Auratona a temperaturę w pokojach utrzymuję tylko za pomocą głowic termostatycznych. Efekt? Różnicy w spalaniu NIE ZAUWAŻYŁEM, woda w kotle się nie wychładza (piec nie jest w blokadzie), pompa CO chodzi cały czas na 2 biegu. Dodam, że mam nową instalację i rury w koszulkach. Piec po osiągnięciu 60 stopni przechodzi w stan podtrzymania i potrafi w nim być nawet ponad godzinę, w zależności od temperatury na zewnątrz. Cytuj
janusz.m Opublikowano 3 Lutego 2008 #9 Opublikowano 3 Lutego 2008 witam też posiadam piec hefa 25kw ze sterownikiem compit 501.jest to mój pierwszy sezon i pierwsze próby opanowania tajników ustawienia tego pieca, a raczej sterownika. pewną trudność sprawia fakt,że czas pracy podajnika jest podawany w procentach czasu pracy (wentylatora).Też wydaje mi się, że trochę spala nie tak jak powinien i to nie jest prawdą,że raz ustawiony ciągle pracuje dobrze.Obserwuję spalanie i kontroluję popielnik przynajmniej dwa razy dziennie bo zdarza się,że eko-groszek spieka się i spada niedopalony.Oczywiście zbieram co się da aby spalić może wiosną na ruszcie.am też spore ilości sadzy i muszę co dwa tyg. czyścić cały wymiennik. moje ustawienia to: temp. zadana- 60 podajnik - 26% czas pracy - 46sek. czas podtrzymania 25min wentyl. - 40% przesłna 90% zamknęta ale chyba trzeba by coś poregulować. B) Cytuj
krzysiekpli Opublikowano 3 Lutego 2008 #10 Opublikowano 3 Lutego 2008 "Obserwuję spalanie i kontroluję popielnik przynajmniej dwa razy dziennie bo zdarza się,że eko-groszek spieka się i spada niedopalony.Oczywiście zbieram co się da aby spalić może wiosną na ruszcie." Ale te kotły z podajnikiem są naprawdę mało obsługowe buhaha , kupiłem TUR 22kW Taurus z miarkownikiem ciągu i nie chodzę nic częściej do kotłowni niz kolega, Cytuj
zaq Opublikowano 4 Lutego 2008 #11 Opublikowano 4 Lutego 2008 Wszystko kwestia prawidłowych nastaw kolego... Ja do kotłowni mogę sobie chodzić raz na trzy dni by wynieść popiół. Chociaż dotarcie do optymalnych ustawień trwało ponad miesiąc B) . Cytuj
LG1 Opublikowano 8 Grudnia 2008 #12 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Witam pomimo faktu że jestem zadowolony z osiągów mojego HEF-a, nie udało mi się nigdy osiągnąć tzw popiołu jak z papierosa. W zał zdjęcia może ktoś coś podpowie. Nie ma tam nic niedopalonego węgla Cytuj
janusz.m Opublikowano 8 Grudnia 2008 #13 Opublikowano 8 Grudnia 2008 witam miałem tak samo w ubiegłym sezonie. Zmieniłem dostawcę eko-groszku i dzisiaj jestem zadowolony ze spalania. Ze zdjęć wynika,że wentylator za dużo dmucha i za krótko , albo podawanie węgla za długie. ja mam sterownik R501, wetylator 20% przysłonięty dość mocno, podajnik 30%,cykl pracy 38s. pozdrawiam janusz Cytuj
LG1 Opublikowano 8 Grudnia 2008 #14 Opublikowano 8 Grudnia 2008 ja mam też Compit ale 510. Groszek mam prosto z kopalin Julian Piekary Śl. - podobno nie najgorszy. Napisz proszę coś więcej bo nie do końca wszystko zrozumiałem. Jakie masz ustawienia może popróbuję. ja mam podawanie -23 przerwa-37 wentylator na 70% przysłoniety na 90-95% podaje pow przez całe podawanie węgla i jeszcze 10-15 s po. Jak zmniejszę moc wentylatora to będzie mi niedopalony groszek wypadać do popielnika. Jak zmniejszę to do 20% tak jak Ty to bedę musiał chyba otworzyć prawie całą przesłonę. Jeśli masz faktycznie drobny popioł to proszę Pomóż. Cytuj
janusz.m Opublikowano 8 Grudnia 2008 #15 Opublikowano 8 Grudnia 2008 witam jeżeli masz dobre spalanie i zostaje sam popiół-szlaka to jest raczej wina jakości groszku i niewiele można zrobić. Ja tak miałem w ubiegłym sezonie, żeby spalić w miare dobrze węgiel(eko-groszek) musiałem wydłużyć szas pracy wentylatora nawet do 80s w tym 40% pracy podajnika. Obecnie jak pisałem wyżej:czas pracy w jednym cyklu parametr o-38sek.(wentylator);podajnik d-30% parametru o-czyli jakieś 12sek.;wentylator(u) 20 (przysłonę na wentylatorze podzieliłem pisakiem na 10, więc mam ustawione na 3);na czopuchu lekko przymknięte.Takie ustawienie gwarantuje przy tym węglu dobre spalanie. jeżeli chodzi o zeszły sezon kiedy miałem kiepskiej jakości groszek to co 3 dni wywalałem węglarkę szlaki i głowiłem się co jest nie tak z piecem,dziś węglarka na tydzień. Ani wtedy ani teraz nie osiągam popiołu jak z papierosa, to tylko chyba najlepsze eko-groszki mogą się tak spalać-ja na takowy nie trafiłem, mam z Katowickiego Holdingu luzem. Masz chyba sterownik gdzie można sporo parametrów ustawić (więcej niż na moim) i zawsze korci żeby coś podregulować,bo anuż może będzie lepiej. Też tak mam. pozdrawiam janusz na zdjęciach masz krzywo kołnierz od retoty- u mnie jest prosto w poziomie. Cytuj
LG1 Opublikowano 12 Grudnia 2008 #16 Opublikowano 12 Grudnia 2008 A jak mam wyregulować kołnierz retorty? Cytuj
janusz.m Opublikowano 12 Grudnia 2008 #17 Opublikowano 12 Grudnia 2008 witam z przodu i z tyłu masz śruby na klucz 17lub 19(jedną widać na zdjęciu) trzeba to poluzować,opuścić kołnierz i dokręcić ostrożnie.Oczywiście na zimnym palniku. U mnie kołnerz jest włożony maksymalnie. Tak było od początku,więc myślę, że tak powinno być.Chyba ,że masz inny palnik, ale jest podobny na zdjęciu do mojego. pozdrawiam janusz Cytuj
MAVERIC Opublikowano 9 Grudnia 2009 #18 Opublikowano 9 Grudnia 2009 witamteż posiadam piec hefa 25kw ze sterownikiem compit 501.jest to mój pierwszy sezon i pierwsze próby opanowania tajników ustawienia tego pieca, a raczej sterownika. pewną trudność sprawia fakt,że czas pracy podajnika jest podawany w procentach czasu pracy (wentylatora).Też wydaje mi się, że trochę spala nie tak jak powinien i to nie jest prawdą,że raz ustawiony ciągle pracuje dobrze.Obserwuję spalanie i kontroluję popielnik przynajmniej dwa razy dziennie bo zdarza się,że eko-groszek spieka się i spada niedopalony.Oczywiście zbieram co się da aby spalić może wiosną na ruszcie.am też spore ilości sadzy i muszę co dwa tyg. czyścić cały wymiennik. moje ustawienia to: temp. zadana- 60 podajnik - 26% czas pracy - 46sek. czas podtrzymania 25min wentyl. - 40% przesłna 90% zamknęta ale chyba trzeba by coś poregulować. :D Witam. Interesuje mnie ten fragment postu o czasie pracy podjanika. Jest napisane że w procentach. Też mam sterownik Compit 501 i jak mam ustawione F7 na 15 to podajnik podaje 15 sekund. Czemu macie w procentach? Cytuj
janusz.m Opublikowano 9 Grudnia 2009 #19 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam W instrukcji sterownika jest napisane,że parametr b-czas podawania jest w procentach parametru o - czasu pracy wentylatora.Piszę o swoim sterowniku Compit 501 przy kotle HEF 25 plus U. Może masz inną wersję oprogramowania sterownika. pozdrawiam janusz Cytuj
MAVERIC Opublikowano 9 Grudnia 2009 #20 Opublikowano 9 Grudnia 2009 No i namieszałem. Mój sterownik to Compit ale nie 501 a R510. Przepraszam za pomyłkę. Cytuj
Darek66 Opublikowano 27 Grudnia 2009 #21 Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam!!! Mam problem z moim piecem HEF 25kW i sterownikiem COMPIT R510. Wydaje mi sie że bardzo dużo spala eko-groszku. Mam dom o powierzchni 140 m2 a spalałem ok 1500 kg/miesiąc. Muszę codziennie wyrzucac popiół, który jest zlany. W tamtym roku było podobnie. Parametry jakie są na moim sterowniku: F5 40 F7 20 F8 80 F9 40 F10 60 F11 80 F12 15 Czy mógłby mi ktoś pomóc w ustawieniu tego pieca, aby spalanie spadło ? Najlepiej jeśli ktoś mógłby mi podac odpowiednie parametry na sterownik Z góry dziękuję. Pozdrawiam !!!!!! Cytuj
marekd Opublikowano 20 Lutego 2020 #22 Opublikowano 20 Lutego 2020 Darek 66 wywal ten sterownik i daj SKZP-02 i zobaczysz efekty Cytuj
pafiik Opublikowano 20 Lutego 2020 #23 Opublikowano 20 Lutego 2020 Myśle, że po 11latach kolega wymienił już kociol, a nie sterownik. Heh odkop :) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi