cornic Opublikowano 1 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Po rozbudowie instalacji wodnej o wymiennik cwu pojawił sie problem, mianowicie strzela mi powietrze z kranów. Wymiennik mam zaistalowany na strychu i jest to najwyższy punkt instalacji wody użytkowej. Używając tylko zimnej wody owo zjawisko nie występuje. Wydaje mi sie że w tym wymienniku zbiera sie powietrze i jest wypychane do rury. Wcześniej miałem tylko terme elektryczną zamontowaną w łazience i nie było takich problemów dletego jast to dla mnie dziwne. Jakie są (tanie) praktyczne rozwiązanie problemu? Cytuj
Gruby Opublikowano 1 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2009 najczęstsza przyczyna tych efektów to zagotowanie wody w wymienniku Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 1 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Po rozbudowie instalacji wodnej o wymiennik cwu pojawił sie problem, mianowicie strzela mi powietrze z kranów. Wymiennik mam zaistalowany na strychu i jest to najwyższy punkt instalacji wody użytkowej. Używając tylko zimnej wody owo zjawisko nie występuje. Wydaje mi sie że w tym wymienniku zbiera sie powietrze i jest wypychane do rury. Wcześniej miałem tylko terme elektryczną zamontowaną w łazience i nie było takich problemów dletego jast to dla mnie dziwne. Jakie są (tanie) praktyczne rozwiązanie problemu? Nic innego nie pozostaje jak zamontować odpowietrznik. Woda wodociągowa jest napowietrzana, przy podgrzewie powietrze wydziela się z wody i w postaci korków gazowych jest wyrzucana przez baterie. można tez przenieść zbiornik niżej. Cytuj
cornic Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Czy to może być jakiś tani odpowietrznik jak do co, czy na to ciśnienie potrzeba jakis specjalny? Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Najtańszych nie proponowałbym. Każdy odpowietrznik wytrzymuje przynajmniej 10 bar, a więc powyżej ciśnienia wodociągowego. Nie zapomnij aby przed odpowietrznikiem zamontować zawór kulowy . Umożliwi on późniejsze odcięcie gdyby odpowietrznik przeciekał. Cytuj
wloch Opublikowano 22 Marca 2010 #6 Opublikowano 22 Marca 2010 a czy ma znaczenie, że piec stoi w piwnicy. mam to samo i jest to bardzo wkurzające jak jest się pod prysznicem. piec jest na gaz. ma około 5 lat, ale dopiero ostatnio są takie 'cyrki' Cytuj
wloch Opublikowano 23 Marca 2010 #7 Opublikowano 23 Marca 2010 max temp. pieca jest ustawiona na 55 stopni, czyli woda nie ma prawa sie zagotowywać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi