Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 
Mam taki problem z Ustaw or irk automatyki do Pieca WOLF CGB. 

Posiadam moduł wpięty w piec BM-2 oraz termostat/moduł pokojowy RM-2.

Zależy mi aby na module pokojem mógłbym ustawić zadaną temperaturę i żeby czujnik RM2 mógł ją sobie utrzymywać i włączać i wyłączać piec w razie potrzeby. RM2 podłączony do pieca przez E-bus. 

Niestety przy włączeniu pieca( moduł pokojowy wykrywa Moduł na piecu(BM-2) i przypisuje swoją funkcje automatycznie jako regulator mieszacza.) 

przy wyciągnięciu BM-2 z pieca i włączęniu systemu tylko na RM-2 w pooju( czujnik startuje jako regulator temperatury w pomieszczeniu). 

jak to wszystko podłączyć żebym mógł sterować temperaturą pomieszczenia (on/off) z modułu RM-2 przy włączonym BM-2 w piecu? 

pozdrawiam

Opublikowano

Nie da się. Jak masz BM2 i RM2, to RM2 przejmuje funkcje BM2 i sterujesz systemem grzewczym (mieszacz, zawór etc), a nie temperaturą pomieszczenia. To jest automat. Nic z tym nie zrobisz.

Opublikowano (edytowane)

Ok… trochę to bez sensu. Nawet na stronie WOLFA trochę to wprowadza w błąd. 

to teraz kolejne pytanie. 
jak zrobić żebym sterował temperaturą pomieszczenia?  A nie obiegu i mieszacza itp.

Edytowane przez Naitsabess23
Opublikowano
Opublikowano

Musiałbym się dokładnie wczytać w instrukcje. Z tego co wiem, to można BM2 w jakiś sposób sterować temperaturą w pomieszczeniach. Trzeba chyba zamontować dodatkowe czujniki. Ale tak jak napisałem, instrukcja do dokładnego przestudiowania.

Podejrzewam, że wtedy RM2 przejmie wszystkie funkcje z BM2, łącznie ze sterowaniem temperaturami w pomieszczeniach.

Opublikowano

Ok. Instrukcja czytam od wczoraj i nigdzie się nie doczytałem o tym że BM-2 może sterować temperaturami w pokoju. Dzwoniąc do serwisantów, każdy mówi mi coś innego. Jeden że będzie działać, drugi że nie będzie a trzeci że muszę dokupić moduł MM2…

Opublikowano

Szukam na stronie czegokolwiek. Cały ten system jest jakiś dziwny. MM2 służy do mieszaczy, BM2 służy do mieszaczy, RM2 służy do temperatury w pokoju, pod warunkiem że nie ma BM2. Jak jest BM2, to służy do mieszaczy.

Masło maślane. Nie wiem jak serwisanci to ogarniają. Musi być jakiś "myk" na to wszystko.

Opublikowano

Dokładnie, każda kolejna instrukcja wyklucza poprzednią i nie ma to jakiegoś większego sensu. Dom był wybudowany przez dewelopera i sam nie wybierałem firmy kotła. A serwisanci którzy są wysyłani przez niego też zbytnio nie ogarniają. 

Najśmieszniejsze jest to że nie wymyśliłem sobie nie wiadomo czego, tylko chce sterować temperaturą w pomieszczeniu.  

Opublikowano

Znalazłem taki podpunkt. Czy to ma sens? 
Czyli BM-2 i RM-2 się wykluczają wzajemnie, co nie daje żadnego sensu. RM2 sprzedawany jako regulator pokojowy. 

czyli wyciągnięcie BM-2 z pieca i montaż na ścianie w podstawce aktywuje funkcje ustawiania temperatury w pomieszczeniu? 
jak dla mnie nie ma zbytnio znaczenia czy to jest wpięte w piec czy wisi na ścianie, chyba że piec to wtedy jakoś inaczej odczytuje. 

ktos ma jakiś pomysł jak to ustawić?

0504B1AF-DD19-4F3E-9803-E988F5D2E3F2.jpeg

Opublikowano

Bardziej bym obstawał przy tym, że jest tam w środku czujnik temperatury i dlatego trzeba BM2 powiesić w pomieszczeniu reprezentatywnym. Tylko po kiego grzyba jest RM2 ?

Opublikowano (edytowane)

Zgodzę się, że musi mieć czujnik temperatury. Dziwną rzeczą jest to że nie widzę tego kompletnie w ustawieniach kiedy się włożony w slot w piecu i nie mogę zrozumieć jak to ma zadziałać jak powieszę to na ścianie. 

RM2 nadal jest dla mnie jedna wielką zagadką po co on jest. 

Nadal się zastanawiam jak to ma działać bo już zgłupiałem

Opublikowano (edytowane)

Chyba mam rozwiązanie problemu, bynajmniej mi się tak wydaje. 

RM-2 nadal wydaje mi się zbędny. 
 a wiec możemy podłączyć BM-2 w pomieszczeniu referencyjnym. W menu HG13 funkcje przypisujemy jako TP(termostat pokojowy) . Wtedy na głównym ekranie wyskakuje nam skala od18 do chyba 30 stopni. To narazie tylko teoria, bo nie dostałem przystawki ściennej od dewelopera wiec muszę zamówić, zamontować gdzieś w domu i wtedy wszystko sprawdzić. 

1FA8DA45-4598-4499-ABE1-B928DA1A9BBE.jpeg