Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Defro, jasność płomienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, kocioł Defro Smart ekopell 12kW i APC3.

Chciałbym zapytać jaką macie u siebie jasność płomienia w czasie stabilnej pracy kotła i czy ta wartość jest w miarę stała czy się zmienia, a jak się zmienia to w jakim mniej więcej zakresie?

Ja u siebie mam problem z "zanikiem ognia w pracy" w czasie jak na palniku jest normalny ogień. Sterownik mi raportuje, że jasność płomienia w czasie pracy kotła bardzo mocno skacze, zazwyczaj od 400 do 2900. Czasami niestety spada do 0. Patrząc w tym czasie na ogień na palniku nie widzę aby się zmieniał, jest jasny i na moje oko stabilny. Serwis wymienił czujnik płomienia, ale skoki dalej są takie same.

Ktoś coś podpowie?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano

Zmniejsz obroty  wentylatora w pracy powinno to ustabilizować płomień. Menu ustawień współczynniki korekta wentylatora dolna i górna zmniejsz o 1 % i obserwuj.

Może być też opcja że jest za duże podawanie paliwa. Lepiej będzie małymi dawkami a częściej . 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Przy PID nie ma opcji zmiany parametrów podawania.

Zmniejszylem obroty, będę obserwował. Dzięki.

Opublikowano

Pod pid da się wszystko zmienić. Ale może zmieńmy koncepcje  twierdzisz że płomień jest stabilny pomimo że sterownik " ma inne zdanie " można robić cos takiego że wydłużysz czas kontroli płomienia. Nie pamiętam ile jest fabrycznie ustawione ale zwiększ go np. o 20 sek. Jeżeli fabrycznie jest 30 sek +20 , to działa tak że sterownik cały czas odczytuje wskazania czujnika ognia ale co "np.50". Będzie brał pod uwagę to co się dzieje w palniku. Przykład:  jeżeli dokładnie teraz będzie zanik płomienia to sterownik weźmie to pod uwagę dopiero za 50 sek.

Menu/menu serwisowe(5162)/ ustawienia kotła/parametry pracy/kontrola pracy -daj +20 sek.

Nie zmieniaj nic więcej .

Opublikowano
  • Autor

Kontrolę pracy mam na 2 minuty - myślę, że to wartość domyślna, nigdy tego nie zmieniałem. Pomimo tego zwiększyć o 20s?

Na pewno działa to tak jak opisałeś, że komputer sprawdza to cały czas, a dopiero po 2 minutach liczy nazwijmy to "średnią" i ta właśnie wartość jest raportowania do sterownika?

Po wymianie czujnika trochę się uspokoiło i od 2 tygodni nie pojawił się komunikat "zanik ognia", ale skoki dalej są duże 200-3200.

Edytowane przez jinx20

Opublikowano

Kiedyś kupiełm na próbę pelet słonecznikowy dawał on bardzo niebieski płomień (dużo gazu) czujnik ognia miał ciemność cały czas. A płomień był jak wściekły. Czas kontroli był na 6 minut. Ostatecznie zrezygnowałem ze słonecznikowego nie dało się tym palić. 

Kiedy dobrego surowca na rynku jest mało to producenci peletu mięszaja jak w kociołku panoramixa.