Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Anazaliza systemu ogrzewania domu + plany inwestycyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Aktualnie jestem w trakcie modernizaji i remontu domu. Proszę o ocenę mojej koncepcji prowadzenia dalszych prac oraz pomoc w dobraniu optymalnych rozwiązań.

Budynek z roku 2003

Parametry techniczne budynku:

Piwnica/garaż (częściowo pod powierzchnią gruntu ok 30% obwiedni kondygnacji) - 87m^2, kondygnacja nie ogrzewana zimą, nie użytkowane jako pomieszczenia mieszkalne, tam temp. 13-16C.

Parter: 86 m^2

Piętro: 70 m^2 

Suma: 243 m^2

Strychu nie liczę

Wylewka piwnicy ocieplona styropianem 15 cm.

Piwnica garaż: porotherm 44 cm + 15 cm styropian + tynk zew. 

Parter/poddasze: porotherm 44 cm + tynk zew.

Strop poddasza ocieplony styropianem 10 cm. 

Posiadam instalacje fotowoltaiczna gruntową o mocy 10 kW (panele 2x5kW, dwa falowniki 5kW), rozliczaną na podstawie opustów 20%. W 2021r. zainstalowałem pierwsze 5 kW, miesiąc temu samodzielnie dołożyłem kolejne 5 kW. W 2022r. wyprodukowałem 4800kWh. W tym roku szacuje po rozbudowie uzysk będzie w okolicach 9500-10000kWh. Co ciekawe te panele które zrobiłem sobie sam są wydajniejsze o 15% od tego co zrobił mi Revolt. Oczywiście wyprzedzając pytania jestem z wykształcenia elektrykiem oraz posiadam wszystkie niezbędne uprawnienia.

Ogrzewanie domu to:

Piwnica – grzejniki stalowe 

Parter – podłogówka na 40m^2 reszta grzejniki stalowe

Piętro – grzejniki stalowe

Do tegorocznych wakacji grzałem się piecem gazowym zainstalowanym w 2003 roku, jednak w tym roku zdecydowałem się zainstalować pompę ciepła T-CAP 12 kW split + bufor 120l oraz do tego dorobiłem pełną modernizacje instalacji C.W.U. do której mam jeszcze wpięte kolektory słoneczne. Z samej pompy jestem bardzo zadowolony. W domu bywam weekendowo resztę stoi na podtrzymaniu i w tym roku oddało mi się zmieścić w zużyciu energii całości budynku po opuście 20%, bez dopłaty. Po dołożeniu paneli myśle, że bez problemu przy grzaniu całej zimy pompą powinno się pokryć całe zużycie domu z PV.

W domu mam również kominek który w zimę fajnie dogrzewa piętro oraz salon, grzeje dla przyjemności:) 

Inwestycje jakie zamierzam poczynić:

1. Docieplenie strychu – zakupiłem jak na razie kilka rolek wełny + piankę PUR będę tym eliminować mostki termiczne współpracując z kamerą termowizyjną.

2. Posiadam okna z drewniana ramą oraz szyba zespolona. Okna są bardzo ładne jeśli chodzi o walory estetyczne. Niestety niektóre z nich są już nieszczelne. Na wiosnę planuje wymienić wszystkie uszczelki. Zastanawiam się też nad skorzystaniem z usług wymiany szyb na nowoczesne przy zostawieniu obecnych ram, tylko nie wiem czy to ma sens? Nowe okna na pewno byłby lepszym rozwiązaniem jednak zdaję sobie sprawę, że jeśli chciałbym drewniane ramy w standardzie jaki mam to ich koszt będzie bardzo wysoki. 

3. Zastanawiam się nad wymianą starego pieca gazowego, grzać raczej tym nie będę ponieważ pompa daje radę przy mrozach rzędu -20C jakie mnie nawidziły + mam dużo darmowej energii elektrycznej aby grzać ,,za darmo”. Jedynie co to chciałbym mieć zabezpieczenie na wypadek zaniku napięcia z sieci. Magazyn energii to dla mnie nie opłacalny wydatek a dotacji nie wezmę, ponieważ stracę system upustów. Na pompki oraz piec założyć chce UPS’a aby przy zaniku napięcia działały. Stary piec gazowy teoretycznie jest na chodzie, ale z 20 letnim urządzeniem nigdy się pewności nie ma. 

4. W nowym roku mam przewidziany remont parteru, niestety ale sypie mi się parkiet z tego powodu zdecydowaliśmy się na remont całej kondygnacji. Planuje zrobić ogrzewanie podłogowe na całości parteru jedynie co to 40m^2 to będą płytki a reszta (46m^2) deska barlinecka, która można dać na podłogówkę. Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Oczywiście grzejniki wtedy idą do likwidacji zostaje tylko kominek😊 Dwa obiegi osobny na płyteki z wykorzystaniem obecnej instalacji a nowy obieg na deske barlinecką.

5. Wymiana grzejników na piętrze na niskotemperaturowe pod pompę ciepła, czy jest sens?  

6. Zastanawiam się nad zainstalowaniem klimatyzacji w domu, ponieważ w niedziele panele mi nie chodzą przez zbyt wysokie napięciem a jakieś energochłonne urządzenie mogło by się przydać. Ewentualnie jakieś inne pomysły? Jeszcze w grę wchodzi instalacja basenu dla dzieci i grzanie wody basenową pompą ciepła lub jacuzzi. 

7. Zastanawiam się teraz przy remoncie kuchni nad instalacja płyty indukcyjno – gazowej, czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Głównie myśle nad tym rozwiązaniem ze względu na zaniki napięcia.

8. Ostatnie pytanie czy jest w ogóle sens ten gaz trzymać lub inwestować teraz w rozwiązania domowe na gazie oparte. Zużycie roczne będę mieć ok. 400kWh przez kuchenkę gazową + mam zabezpieczenie w zimę przy braku energii elektrycznej. Najchętniej bym z tego gazu zrezygnował, ale nie wiadomo co będzie:(

Edytowane przez GrzegorzKO
Opublikowano
30 minut temu, GrzegorzKO napisał(a):

3. Zastanawiam się nad wymianą starego pieca gazowego, grzać raczej tym nie będę ponieważ pompa daje radę

Ja dążę do tego aby mieć bilans zerowy, tak jak u Ciebie. Za parę lat i tak będzie koniec gazu. Ja bym to wywalił, a zamiast kuchenki gazowej, płytę indukcyjną założył. W kieszeni co roku zostaje ponad 300 PLN z abonamentu za gaz, który i tak trzeba zapłacić jak masz umowę.

32 minuty temu, GrzegorzKO napisał(a):

5. Wymiana grzejników na piętrze na niskotemperaturowe pod pompę ciepła, czy jest sens?  

Tak. To ma sens. Będą dodatkowe oszczędności.

34 minuty temu, GrzegorzKO napisał(a):

Głównie myśle nad tym rozwiązaniem ze względu na zaniki napięcia.

Jak często są te zaniki ? Na jak długo nie ma prądu ? OP utrzyma temperaturę przez kilka godzin, a jeszcze chcesz ocieplić budynek, więc charakterystyka budynku zmieni się na plus.

36 minut temu, GrzegorzKO napisał(a):

6. Zastanawiam się nad zainstalowaniem klimatyzacji w domu

Już teraz masz bilans zerowy, więc inwestowanie w klimatyzacje do ogrzewania mija się z celem.

Lepiej zainwestować w kilka PV, inwerter wyspowy i akumulatory. System działałby jako UPS dla całego domu (z pominięciem odbiorników dużej mocy), a w nocy jako magazyn energii z którego zasilany jest dom (z pominięciem odbiorników dużej mocy). W ten sposób oszczędzisz trochę z tych 20% energii oddanej do sieci. Pozostanie na basen.

Opublikowano (edytowane)

Obecnie zaniki napięcia nie są częste, jednak stan słupów oraz lini przesyłowych doprowadzonych do mojego domu jest tragiczny. Od lat obiecują modernizacje niestety nic się w tym temacie nie dzieje, obawiam się większej awarii w najmniej spodziewanym momencie i dopiero coś się z tym ruszą.

Z klimą bardziej myślałem nad chłodzeniem domu. W dni robocze + soboty panele chodzą bez problemu. W niedziele miesiące gdzie produkcja jest największa (prawdopodbnie przez brak zuzycia prądu przez tartaki) panele energii nie produkują. Napięcie w sieci wynosi wtedy 255-260V, Tauron nie zgadza się na obniżenie napięcia ponieważ nocą w jednym z domów bedących najdalej od stacji trafo problem jest ze zbyt niskim napięciem. Chciałem jakieś urządzenie 3f aby falowniki startowały przy większym poborze. 

Abonament to jest ok. 80 zł co dwa miesiące + zużycie gazu jest bardzo niskie. Rok temu za gaz zapłaciłem 7000 zł + prąd 4000 zł. W tym roku są to praktycznie tylko opłaty za abonament, dystrybucje itp. więc jestem bardzo zadowolony. W 2023 przy tych nowych taryfach 15000zł na prąd i gaz by na pewno poszło. Czas zwrotu za panele + pompę przy nowych cenach liczę na 6 lat. Robocizna dla firm zew. to tylko pierwsze 5kW paneli oraz podłączenie pompy ciepła ponieważ nie mam uprawnień na robienie próżni. Dostałem 5 lat gwarancji oraz 5 lat darmowych przeglądów. Całą instalacje hydrauliczną robiłem sam nie oszczędzając na kompenentach, zainstalowałem zbiornik z nierdzewki. Dojdą jeszcze koszty modernizacji podłogówki oraz termomodernizacja, ale będzie spokój na kolejne 20lat. Nie dostałem żadnych dotacji, ani nie kredytowałem prac na tej podstawie liczę zwrot gdzie początkowo szacowałem na 10lat przy utrzymaniu stawek z 2021roku. Do obliczeń wziełem pod uwagę korzysći z ulgi podatkowej będąc na podatku liniowym.  

Też mysłałem dodtakowo o zakupie falownika off-grid + akumulatory działające jak UPS. Natomiast mam możliwość zakupu używanego UPS z likwidowanej hali przemysłowej za bardzo dobrą cene. 

Jeśli chodzi o gaz to kiedy będzie jego koniec? Myślisz, że w Polskich warunkach to przejdzie? Sam osobiście rozmawiałem z człowiekiem, który ostatnio powiedział, że za darmo nie wymieni pieca węglowego na gaz a PC to według niego oszustwo. 

Edytowane przez GrzegorzKO