Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.Próbuje dojść Do normalnego spalania,"żarcie"jest drugorzedną sprawą.

Mianowicie,co można  zrobić by nie było spieków,a popiół wyglądał normalnie.

3 Testowane paliwa-rezultat praktycznie taki sam.Wiec jakość ekogroszku nie wchodzi w grę."panierujac" ekpgroszek wapnem budowlanym spiek staje się sypki.Ale od pewnego czasu nie ja dokładam węgla,i temat wrócił jak bumerang.

Czy oprócz wkładów szamotowych zamontowanych w retorcie (znaleziono na forum) są jakieś jeszcze sposoby.

I druga sprawa spieki powstają najbliżej ujścia powietrza z otworów retorty tzn na ściankach wewnętrznych korony paleniska -"cztery ściany" budują tak jakby komin spiekowy ? Jak zrobić żeby  nie zamulic paleniska,a żeby wentylator nie rozgrzewał tak bardzo węgla.?

Proszę o wyrozumiałość w odpowiedziach.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano
45 minut temu, OcoKamen napisał(a):

I druga sprawa spieki powstają najbliżej ujścia powietrza z otworów retorty tzn na ściankach wewnętrznych korony paleniska -"cztery ściany" budują tak jakby komin spiekowy ?

Bo spieki powstają w wyniku zbyt intensywnego nadmuchu wentylatora. Zmniejsz wydajność wentylatora.

Opublikowano (edytowane)

20221221_222456.thumb.jpg.0918b39d1e1dc9bbbab0ca12262732e9.jpgJuż zmniejszałem.Dusi palenisko,nie mogę zmniejszyć dawki do czasu bo nie osiąga temp i nawet błąd na ster wyskakuje st 480k bez pid. Korona uszczelnienia,wcześniej sypał z jednej strony.Wegiel suchy,zasobnik ocieplony z osuszaczem,bo zbierała się wilgoć.dzisiaj wyjęte 2 zawirowacze.spaliny 140do65.Smoly nie ma ba ścianach.

Czy to faktycznie przez brak pidu,Prosił bym lakoniczne o porównanie z pidem i bez,jeśli ktoś do tego doszedł. 

Zdj 2 min na spoczynku 

Edytowane przez OcoKamen
Dodanie zdjecia
Opublikowano

Uzupełnij profil

Podaj nastawy kotła

W ciemno bez informacji można co najwyżej powróżyć.... 😄

Opublikowano

Podaj zdejcje z pracy,podtrzymanie nic nie napowie,tylko widac drobne kawalki spiekow.Wyglada wypalone o.k. možno obnižac nadmuch.Mowisz,že jest po usczelnianiu,to nadmuch ktory uciekal na okolo jest ekstra na palniku i spieki powstaly.

Opublikowano

Praca5.postój 42,went,37,zadana60,dwu 50,4d 54,powrót wyłączony,podtrzymanie praca 5 co 20 min,nadmuch 40 co 10 min przez 20 sec.

Obecnie 4,32,29 bez 2 zawirowaczy,podtrzym j.w. wszystko w panierce wapna. 

Dogrzewa dobrze,zawór d4 schodzi do ok 55. 

Screenshot_20221222-134348_Video Player.jpg

Opublikowano

Powietrze wygodne pozwoli obnižac i zawsze kilka godz.poczekac do stabilizacji,poki nie bedzie kopczenie.Potym z powrotom oczko dodac.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co to oczko?dzisiaj testowałem z większym ogniem i mniejszym nadmuchem(20)-rezultat nie dobija i rozsypuje węgiel.min 25 nadmuch alewielki spiek od strony drzwiczek-czy to od przepalonych sznurów ciągnie lewe powietrze ? Nasuwa mi się jeszcze jedna przyczyna,deflektor nie jest usytuowany bezpośrednio nad paleniskiem i rozbicie płomieni jest bardziej w stronę tyłu pieca czy to może być powodem spieków od strony drzwiczek.

Myślałem aby zwerzyć dwie płyty szamotowe aby defle był blizej  mnie ,aby palenisko było w osi z z osią talerza defle.

Wydaje mi się że palenisko ma "chlodniej" od strony drzwi .

I jeszcze pytanie odnośnie podtrzymania czy można tak ustawić aby na czopuchu podczas podtrzymania temp nie spadała poniżej 80° poprzez nadmuch?np co 2 min nadmuch przez 1 min (30).? 

Opublikowano

O oczko,to znaczy zawsze o maly kawalek 1%,czy 2% zmieniac i obserwowac,nie skakac o 10 zaraz,kiedy jestes pobliž ustawienia prawidlowego. Jesli szniur w drzwiach nie sczelny,to može powodowac gorsze miejscowo spalanie,ale czesczej jest to urok wegla i prosto potrzebne w takim przypadku troche zwiekszac nadmuch,tak by sia dopalalo na calej retorcie.Wowczas jest to nie rowna walka,bo a) niedopalamy b)robia sia juž spieki.Wysilac zbytno wiecej opalu na palnik,niž jest potrzebne nie ma senzu.Ideal wyprobowac i zapisac take 2 ustawienia mocy dla zapotrzebowania domu kiedy cieplej i zimniej na dworze i na tych miec dobro dobrany nadmuch.

Opublikowano

To prawda Bercus,warto zapisywać dobre ustawienia,staram się nie skakać z ustawieniami.

A kwestia wentylatora dmuchającego.Jak wygląda teoretyczne zadanie przeciwwagi.Sa 3 pozycje, jaka jest różnica w każdej z nich dla ilości zasysanego powietrza.

Opublikowano

Ja mam ta klape stale calkowo otwarta,grzejem w pidu,ale wczesniej tež mialem otwarta.Po co kisic...

Opublikowano

Nie kumam ale Oki,w każdym bądź razie należę do tych co za pomocą prób i błędów mogą dojść do konsensum.(choć nie zawsze,i nie teraz)otwarcie 4d na 70 ,wł ochrona powrotu,i optymalnie reszta ustawień.Lepiej ale nie super.c.d.n