Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zastanawiam się nad zakupem tego kotła Saunier Duval IsoTwin Condens T31-CS/1. Czy ktoś posiada taki kocioł? Proszę o opinie na temat tych kotłów, czy są energooszdzędne, jakie mają zużycie gazu, czy warto je kupować itp?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

mam od miesiąca - na takie pytanie odpowiem za rok - aktualnie jestem zadowolony i oddycham powietrzem /a nie jak ostatnie lata bywało - pyłem węglowym :)/ póki co średnie zużycie dobowe to 8 m3 przy tem. 21 stopni w domu w trybie auto / automatyka pogodowa - pobawię się krzywymi grzewczymi to powinno być mniej

Opublikowano

Witam

A jak spisuje ten kocioł pod względem grzania CWU?. Obecnie posiadam piecyk przepływowy i zastanawiam się jaka jest różnica w komforcie przygotowania cieplej wody. Jak wypada taki mały zasobnik w porównaniu do konwencjonalnego dużego zasobnika CWU.  Tez zastanawiam się nad wymiana na ten piec tylko na mniejszy T26

Opublikowano

Miałem 10 lat w bloku przepływowy Vitopend 100 i wtedy jak  kran szedł a ktoś brał prysznic to był spadek ciśnienia i to było niekomfortowe - teraz tego nie odczuwam. Myśle ze to optymalne rozwiazanie w moim przypadku / dwa prysznice plus raz wanna dziennie/ w trakcie dnia mam w tych 42 litrach dość wody cieplej na zwykły dzień, a gdy idzie wanna to i tak grzeje przepływowo - u mnie działa to bardzo dobrze 

Uważam że przy jednej łazience i trzech osobach nie ma zupełnie sensu grzać dużego zbiornika - tylko straty energii - chyba że masz jakieś solary i grzejesz słońcem to pewno tak.

Miałem przed tym saunierem piec na Ekogroszek i zbiornik 140 litrów wody - nie czuje żadnej różnicy na grzaniu CWU

Opublikowano

Ja mam piec osob i 2 lazienki. Do tej pory piecyk przepływowy jakoś dawal rade ale czekanie na ciepla wode bywa irytujące. Zanim piecyk nagrzeje troche wody trzeba spuscic w kanal. Pozatym korzystanie z dwóch łazienek odpada. Ze względu na brak kotlowni nie mam mowy o montazu dużego zbiornika bez przerabiania całej instalacji i przebudowy pomieszczeń. Lazienki tez sa male żeby tam wstawić baniak. 

Mam jeszcze pytanie jak z minimalnym przepływem wody. Czy jest tak jak producent deklaruje czy marketing a wcodziennym użytkowaniu trzeba na ful odkręcać żeby grzało? I jak długo nagrzewa te 42 litry wody? Na codzień raczej nie wchodzimy sobie w drogę podczas korzystania z łazienek. A jak czasami ktoś poczeka te kilka minut to  żaden problem bo piecyk i tak grzeje przeplywowo. Najważniejsze czy kocioł grzeje przy małym przeplywie wody i czy przy małych poborach piec korzysta tylko z zasobnika.

Co do CO to pewnie piec jak piec,  kwestia wysterowania. Sprawnisci wszyscy producenci deklarują podobne. Jak z modulacja pieca. Czy nie przegrzewa jak jest ciepło?

Opublikowano

Zasobniki dogrzewa bardzo szybko - nie mierzyłem - najpierw korzysta z zasobników niezależnie od wielkości przepływów / tak myślę/ gdy je opróżni to idzie przepływowo, mam ustawione 20 stopni i na pomieszczeniach trzyma temperaturę 20,5 -21,2 / czy to w -13 czy +8 / na razie takie temperatury przeżył od startu

Korzystam z czujnika tem zewnętrznej i mam wyłączony wpływ tem pomieszczeń z regulatora pokojowego, ustawiłem krzywą grzewczą i tak obserwuję zużycie 

Przy pierwszym uruchomieniu też czekam chwile na ciepłą wodę bo musi zlecieć z rur wystudzona - to kwestia cyrkulacji - ja nie podpinałem pompy bo mam niewielką odległość od kranów